Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove preporuke

Svjetska zdravstvena organizacija: Maske ipak pomažu protiv zaraze

Zagreb: Kafići u centru poluprazni, građani s maskama na licu obilaze grad
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
07.04.2020.
u 14:07

One ponajprije štite da zaraženi, posebno oni bez simptoma, ne prenesu virus drugima

Svjetska zdravstvena organizacija ipak je promijenila stajalište o nošenju medicinskih maski kao zaštite protiv COVID-19. Danas objavljene nadopunjene preporuke prvi put kažu kako je nošenje medicinskih maski jedna od mjera prevencija koje mogu ograničiti širenje bolesti.

Međutim, sama maska ne pruža odgovarajuću razinu zaštite i neophodne su i druge mjere, prije svega higijena ruku i držanje udaljenosti. I dalje ostaje preporuka, iako države same mogu regulirati korištenje maski kod svojih stanovnika, da medicinske maske i one s filterima prije svega budu dostupne medicinskim djelatnicima.

VIDEO: Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

Nošenje medicinskih maski treba promatrati u kontekstu da njihovim korištenjem zaraženi štite nezaražene. To je izuzetno važno ne samo kod osoba koje pokazuju simptome već i kod onih bez njih.

– Inkubacijsko razdoblje za COVID-19 u prosjeku traje od pet do šest, ali može se protegnuti i na 14 dana. U tom razdoblju prije pojave simptoma neke zaražene osobe mogu prenijeti  virus. Određen broj takvih slučajeva potvrđen je epidemiološkim istraživanjem kontakata i nastanka klastera oboljelih, kao i laboratorijskim testiranjima kad je virus potvrđen kod osobe tri dana prije pojave simptoma – stoji u preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

No nošenje medicinskih maski ima i potencijalne rizike. Njima treba pažljivo baratati kako se osoba ne bi zarazila diranjem maske. Također, one pružaju lažan osjećaj sigurnosti i potencijalno mogu dovesti do smanjenja pridržavanja osnovnih mjera zaštite – pranja ruku vodom i sapunom ili dezinfekcijskim sredstvima i udaljenosti od drugih osoba.

 

Komentara 14

DU
Deleted user
14:23 07.04.2020.

Hoće li netko od njih odgovarati zbog ranijeg širenja dezinformacije da maske ne treba nositi unatoč tome što su im iz Kine neprekidno poručivali da EU griješi što građani ne nose maske?

DU
Deleted user
14:31 07.04.2020.

ja mislim da parnim datumima pomažu, a neparnim ne pomažu.

Avatar hdzovapodriguša
hdzovapodriguša
15:04 07.04.2020.

WHO = globalisticko zlo koje treba raspustiti. Dok je u Kini gorilo, svima drugima su govorili da maske ne pomazu i u tom periodu dok su oni lagali svih, kinezi po cijelom svijetu su pokupovali sve lokalne zaline i slali ih u Kinu. Onda kad se prosirilo svi ostali su se nasli bez iti jedne maske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije