Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PUT NAKON RATIFIKACIJE

Šveđani u akciji: NATO uočio neobična kretanja iznad Baltika, poletjeli i belgijski i njemački lovci

Foto: NATO
1/3
14.03.2024.
u 17:46

NATO je objavilo kako su zrakoplovi iz Belgije, Njemačke i Švedske identificirali zrakoplove te nije bilo potrebe za daljnjim postupanjem, nakon čega su se i vratili u svoje baze

Švedski mlažnjaci JAS-39 Gripen po prvi puta su poletjeli u aranžmanu NATO-a nakon što su saveznici u jutarnjim satima ovog ponedjeljka radarom otkrili neidentificirani trag iznad Baltičkog mora koji je išao od Kalinjingrada do kopnene Rusije, objavio je Savez. Nakon što je i posljednja zemlja, Mađarska, ratificirala članstvo Švedske u NATO-u prošlog tjedna, švedski piloti su po prvi puta i izveli akciju u zraku.

U pomoć im je, izvijestio je NATO, došla i Belgija s borbenim zrakoplovima F-16 iz Litve, a otkriveno je kako se tim prostorima kretao ruski Tu-134 koji nije bio na planu leta. Nešto kansije toga dana radar je uhvatio i ruski An-26, zbog čega su njemački presretači u Lielvardeu, kao i švedski Gripeni ga sustigli te ispratili iz zračnog prostora

NATO je objavilo kako su zrakoplovi iz Belgije, Njemačke i Švedske identificirali zrakoplove te nije bilo potrebe za daljnjim postupanjem, nakon čega su se i vratili u svoje baze. 

- Ova prva stvarna misija švedskih Gripena dogodila se samo nekoliko dana nakon što je postala članica NATO-a. To je impresivna demonstracija duboke integracije koju su švedske zračne snage postigle s NATO snagama zračne policije i bliske i glatke interoperabilnosti u potpori zaštite NATO-a nad Baltičkim morem - objavio je NATO u svom priopćenju. 

POVEZANI ČLANCI:

- Saveznički borbeni zrakoplovi redovito se dižu u nebo kako bi presreli i identificirali ruske zrakoplove koji lete u međunarodnom zračnom prostoru u blizini teritorija NATO-a. Kao mjeru opreza, NATO-ovo zapovjedništvo i kontrola lansiraju lovce kako bi identificirali ove zrakoplove i pratili njihovu putanju leta dok djeluju blizu teritorija Saveznika ili iznad operacija Saveza. Nijemcima je ovo drugo letenje otkako su 1. ožujka preuzeli misiju Air Policinga u Lielvardeu, dok su belgijski zrakoplovi letjeli otprilike desetak puta od početka svoje misije u Šiauliaiju 1. prosinca 2023.  - dodaje se.

>> GALERIJA Rat u Ukrajini nastavlja se i dvije godine nakon

1/17
Ključne riječi

Komentara 7

Avatar CUBE
CUBE
23:01 14.03.2024.

Održat će Rusima ABBA koncert u pograničnim krajevima

SE
Serengeti
18:09 14.03.2024.

Jako važna vijest.... nego koliko je DJECE do danas ubijeno u Gazi?

BL
Baja_legenda
22:23 14.03.2024.

To je koleteralna steta, tako to zovu demokrati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije