Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATO SAVEZNICI

Povijesni trenutak! Finski i švedski vojnici objavili snimku: 'Prvi put prelazimo granicu'

Nordic Response NATO exercise
Foto: Anders Wiklund/TT/REUTERS
1/6
09.03.2024.
u 19:38

"Zajedno činimo sjevernu Europu sigurnijom, a danas je sjeverno krilo Europe dovršeno. Finske i švedske trupe prešle su norvešku granicu prvi put kao NATO saveznici"

Vojna vježba NATO saveza pod nazivom "Nordic Response 24" ušla je u novu fazu, a uslijedio je povijesni trenutak za savez u kojem su sudjelovali finski, švedski i norveški vojnici.  Vježba, koja se održava u sklopu najveće NATO-ove vježbe nakon Hladnog rata, uključuje niz aktivnosti na obali Norveške, ali i u drugim zemljama sjeverne Europe.

"Zajedno činimo sjevernu Europu sigurnijom, a danas je sjeverno krilo Europe dovršeno. Finske i švedske trupe prešle su norvešku granicu prvi put kao NATO saveznici", rekao je švedski ministar obrane Pal Jonsson.

Ministri obrane triju zemalja promatrali su vojnu vježbu na sjeveru Europe i istaknuli važnost obuke s logističkog gledišta. "Vježbama poput ove jamčimo sposobnost NATO-a da premjesti trupe na pravo mjesto, u pravo vrijeme i pravom brzinom." To je, naravno, vrlo važno za zemlje na prvoj liniji kao što je Finska", rekao je finski ministar obrane Antti Hakanen. Inače, u nordijskim vježbama sudjeluje 4100 Finaca, a osim pješaštva i brodova, u vježbi sudjeluje niz borbenih zrakoplova, posebice F-18. 

Ključne riječi

Komentara 21

SE
Serengeti
10:34 10.03.2024.

Povijesni trenutak bi bio mir u Ukrajini, a ne jačanje i gomilanje vojske, zaoštravanje sukoba i još rata...

CR
Croaton666
20:36 09.03.2024.

Bravo...KONAČNO...

AV
Avanti33
23:09 09.03.2024.

Europa ujedinjena i nikada jača....Hvala Putine 👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije