Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupujem hrvatsko

Svaki baranjski kulen je ručni rad proizveden po tradicionalnoj recepturi

Baranjski kulen
Foto: Belje
1/3
22.12.2020.
u 15:44

Baranjski kulen je od ove godine na listi 100 zaštićenih proizvoda koji su obuhvaćeni sporazumom između EU i Kine.

Stare recepture baranjskih majstora, najbolji komadi svinjskog mesa i fino mljevena crvena paprika osnova su proizvodnje baranjskog kulena, suhomesnate delicije kojoj ljubitelji suhomesnatih proizvoda ne mogu odoljeti.

Riječ je o zahtjevnoj i dugoj proizvodnji u kojoj su važni iskustvo i znanje majstora kulenara koji svaki kulen ručno pune. Nakon ručnog punjenja mesa u prirodni ovitak, tzv. katicu, kulen se dimi na prirodnom dimu nekoliko dana, a zatim se stavlja na zrenje koje traje minimalno tri mjeseca. Jedinstveni ovalni oblik baranjskom kulenu daje prirodni ovitak, a pun i bogat pikantni okus dolazi od zrelog mesa i najfinije crvene paprike.

Baranjski kulen nosi oznaku zemljopisnog podrijetla Europske unije koja jamči njegovu visoku kvalitetu, tradicionalnu recepturu i proizvodnju.

Foto: Belje

Miodrag Komlenić, predsjednik udruge proizvođača baranjskog kulena, podsjeća kako je ta udruga zaštitila baranjski kulen, čime je omogućeno da proizvođači koji rade po definiranoj specifikaciji mogu svom proizvodu dati ime baranjski kulen i koristiti oznaku zemljopisnog podrijetla. Ta je oznaka potrošačima, pak, znak kako je riječ o proizvodu s tradicijom, proizvedenom po dugogodišnjoj recepturi upravo u Baranji. Baranjski kulen je od ove godine i na listi 100 zaštićenih proizvoda koji su obuhvaćeni sporazumom između EU i Kine.

– Naći se na listi 100 proizvoda koje je EU izdvojila od više od 3000 zaštićenih proizvoda je i veliko priznanje za naš dosadašnji rad jer smo puno vremena i truda uložili u zaštitu baranjskog kulena i kontinuiranu proizvodnju prema svim propisanim standardima. Kinezi su jedni od najvećih potrošača svinjskog mesa u svijetu i ovaj sporazum proizvođačima baranjskog kulena omogućuje izvoz na to veliko tržište – ističe Komlenić.

Udruga baranjski kulen okuplja sve proizvođače kulena, a u trgovinama diljem Hrvatske u prodaji je Baranjski kulen Belje. Tvrtka Belje je, naime, najveći proizvođač baranjskog kulena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije