Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI KULEN / KULIN

Kralj suhomesnatih delicija spravlja se od svinja teških najmanje 130 kg i starih godinu dana

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
22.12.2020.
u 15:36

Proizvodi se od mesa potomaka crne slavonske svinje, pasmina veliki jorkšir i švedski landras iz domaćenog uzgoja, dvopasminskih i povratnih križanaca navedenih pasmina te tropasminskih križanaca ovih pasmina s durokom.

Kulen slobodno možemo nazvati kraljem suhomesnatih delicija. Nastaje od najkvalitetnijih dijelova svinjskog mesa, leđne slanine, soli i začina, a Slavonci su posebno ponosni na svoj slavonski kulen/kulin, koji nosi oznaku zemljopisnog podrijetla. Proizvođači će reći kako je dobrobit te oznake, među ostalim, u tome što definira svojstva sirovine.

- Svinje moraju biti teške najmanje 130 kilograma i stare godinu dana, što znači da se slavonski kulen ne može raditi od svinja koje su naglo i brzo utovljene. Nadalje, te se svinje moraju hraniti žitaricama, djetelinom, travama koje su GMO slobodne i iz nacionalne proizvodnje, i to potvrđeno. Treće, u proizvodnji kulena koriste se samo prirodni začini: domaći češnjak, domaća ljuta paprika i kuhinjska sol, bez ikakvih aditiva, poput nitritnih soli i sličnih koje dodaje industrija. I važno je da u tehnološkom postupku bude što više ljudskog rada. Kulen se, dakle, mora sušiti u svinjskom slijepom crijevu i biti vezan vlaknom od konoplje, koje ne utječe na kvalitetu kulena, ali znak je da je domaćin radio na njemu. To bitno razdvaja industriju od nas domaćih proizvođača – navodi Andrija Matić iz Drenovaca, koji je 20 godina bio na čelu Udruge Slavonski domaći kulen/kulin.

05.12.2020., Jaruge, Slavonski Brod - Tradicionalna slavonska svinjokolja kod domaćina Alojzija i Zlatka Ilijašević. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Osvrnut će se na ilegalne proizvođače pa će reći kako sigurno i oni mogu spraviti dobar kulen, ali...

– Za slavonski kulen, s oznakom podrijetla, znamo da je spravljen od domaće svinje, s puno ljudskog rada, a zajamčeno je zdrav jer je prošao kontrolu. I na njega je plaćen PDV – ističe Matić, koji procjenjuje kako se godišnje proizvede oko 50 tona slavonskog kulena.

05.12.2020., Jaruge, Slavonski Brod - Tradicionalna slavonska svinjokolja kod domaćina Alojzija i Zlatka Ilijašević. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Po specifikaciji, slavonski kulen/kulin proizvodi se od mesa potomaka autohtone crne slavonske svinje, čistih pasmina veliki jorkšir i švedski landras iz udomaćenog uzgoja, dvopasminskih i povratnih križanaca navedenih pasmina te tropasminskih križanaca ovih pasmina s durokom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije