Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGISTAR BRANITELJA

Svaki Amerikanac može provjeriti gdje su ratovali njegovi susjedi

američki vojnici, irak
AFP
09.04.2010.
u 18:43

Zabranjeno je otkrivati medicinsku dokumentaciju te broj osiguranja. Ti su podaci dostupni samo obiteljima.

– Možemo li dobiti informaciju je li Keith Mace iz Hammonda u Indiani (ime smo izabrali iz telefonskog imenika) sudjelovao u Korejskom ratu i koliko dugo? Trebamo li njegov pristanak? – pitali smo Scotta Levinsa, pomoćnika direktora Nacionalnog arhiva veterana i aktivnog vojnog osoblja.

Dva zakona

Na tu su se federalnu instituciju iz St. Louisa, koja vodi najopsežniju listu veterana i vojnika SAD-a, referirali postavljači Registra branitelja na web.
– Da, i ne trebamo ga obavijestiti da tražite te podatke – odvratio je Levins.

– Znači, bilo tko može provjeriti svog susjeda – pitali smo dalje.

– Da – odgovorio je pomoćnik direktora koji upravlja podacima o 23 milijuna veterana i oko dva milijuna aktivnog vojnog osoblja.

– Može li se dobiti njegova medicinska dokumentacija?

– To ne. Odnosno, samo uz pristanak veterana ili obitelji – objašnjava Levins.

U SAD-u su donekle izbalansirali dvije osnovne pretpostavke regulirane zakonima – pravo na privatnost te pravo na slobodu informacije. Uz podatke koji su klasificirani kao službena tajna, zabranjeno je izdavati samo one informacije kojima bi se mogao ukaljati ugled veterana ili koji omogućuju krađu identiteta.

Zeleno svjetlo
– Smijemo otkriti ime i prezime, mjesto i vrijeme sudjelovanja u ratu, obrazovanje, činove, podatke iz vojne karijere. S druge strane, zabranjeno je otkrivati medicinsku dokumentaciju te broj socijalnog osiguranja. Ti su podaci dostupni samo obitelji. Tek ako veteran ili obitelj pristanu, smijemo ih otkriti javnosti – objašnjava Levins. Popisi nisu na internetu. Arhiv prima pisane upite, nakon čega ih pregledavaju njihovi odvjetnici. Oni daju zeleno svjetlo za objavu, ali mogu odlučiti da je podatak povjerljiv ili da zadire u privatnost. Obrada upita traje od šest do osam tjedana.

Komentara 10

Avatar Ivica6
Ivica6
19:35 09.04.2010.

\"Svaki Amerikanac može provjeriti gdje su ratovali njegovi susjedi \" I postoji odbor/komisija koji procjenjuju da li će nekome dati podatke ili ne. A samo se kod nas brane ljudi koji dadnu cjelovit prikaz ratovanja svih hrvatskih bojovnika preko internetaa svima U SVIJETU, I ZLONAMJERNIMA. Ili mislite da ga Štrbac i \"Veritas\" neće znati iskoristiti? Da neće znati iz novih podataka izmisliti neke nove \"optužnice\" i \"dokaze\"? Svaka čast \"objavitelju\" popisa, postao je jedan od najvećih \"dobročinitelja\" hrvatskog naroda! U rangu sa Pavelićom, Sanaderom i Mesićem!

MA
maklin
19:42 09.04.2010.

neznam sta onda HDZ-ova vlada prica nama price da nitko u svijetu to nema objavljeno na internetu. lazu nas stalno i konstatno. Kosorice zasto skrivas HDZ-ovce na tom popisu? zar ima necega protuzakonitog na tom popisu ?

OB
-obrisani-
19:22 09.04.2010.

\"Svaki amer moze provjeriti gdje su ratovali njegovi susjedi\" a kod nas jos uvijek postoji 71.604 nositelja povlaštenih partizanskih mirovina na račun Drugog svjetskog rata. Dakle, više nego onih povezanih s Domovinskim ratom. Drugi svjetski rat završio je prije gotovoo 65 godina. Jednostavnim uvidom u Statistički godišnjak [2] može se vidjeti da u Hrvatskoj živi manje od 40.000 muškaraca koji su 1945. imali barem 18 godina. Dakle, povlaštenih mirovina je 31.500 više nego što je živućih muškaraca koji su ih mogli „zaraditi\\\". O tome se naravno ništa ne piše. Zašto se ne objavi Registar tih mirovina, na koje je od 1990. zasigurno potrošeno više novca nego na one iz Domovinskog rata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije