Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građanske udruge

Sutra marš za glas protiv na referendumu

ref
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
29.11.2013.
u 10:30

Pozivamo sve građane da stanu u obranu ljudskih prava, izjavila je na današnjoj novinskoj konferenciji Sanja Juras iz lezbijske grupe Kontra

Više građanskih udruga predvođenih lezbijskom grupom Kontra sutra u Zagrebu organizira marš po nazivom Glasom protiv kojim još jednom žele pozvati sve hrvatske građane da izađu na nedjeljni referendum i glasuju protiv. Okupljanje za marš trajat će od 12 do 13 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a zatim će se sudionici marša uputiti prema Markovu trgu gdje će čelnici marša razviti zastavu duginih boja i još jednom se obratiti građanima.

– LGBT osobe u hrvatskom su društvu u mnogočemu obespravljena manjina, a cilj je ovog referenduma šikanirati tu jednu već obeshrabrenu i diskriminiranu skupinu. Mi smo već građani drugog reda. Stoga se ovaj referendum nije nikada ni trebao dogoditi i država ga je, kao i političari i Ustavni sud, trebala onemogućiti. Pozivamo sve građane da stanu u obranu ljudskih prava, izjavila je na današnjoj novinskoj konferenciji Sanja Juras iz lezbijske grupe Kontra. Iva Grgić iz Centra za ženske studije i Ženske mreže Hrvatske kazala je pak:

– Brine nas što stavljanje u Ustav jedne proizvoljne, nedovoljne i manjkave odredbe o definiciji braka može pokrenuti lavinu sličnih inicijativa kojima će prava građana biti sve uža i uža. Onima koji ovog trena misle da ova inicijativa nije opasna poručujem: Iziđite na referendum i glasujte protiv jer i vi ćete doći na red. Slobode građana Hrvatske već se krše, a ovo je prvi put da to kršenje ulazi u ustav. Da je ideja o referendumu poraz ljudskosti i trijumf slatkorječivog licemjerja, ustvrdila je predstavnica Ženske fronte za radna i socijalna prava Jagoda Milidrag Šmid. Objasnila je da se poraz ljudskosti očituje u tome što bi svaki pojedinac, svatko od nas, trebao štititi i braniti prava slabijeg, a licemjerje vidi u tome što je zaštita braka kao zajednica muža i žene posve suvišna i da cilj ovog referenduma nije zaštititi tu zajednicu nego onemogućiti drugim ljudima, onima ''pogrešne seksualne orijentacije'' ista prava. – Ovaj je referendum samo igra moći na temelju katoličke moralke i propitivanje što se može, a što se ne može, dodala je Milidrag Šmid.

Da je sve ovo klerikalna i homofobna ideja naglasio je Željko Peratović iz Glasa razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku. – Oni koji ovo organiziraju u suradnji s crkvom žele od hrvatske napraviti crkvenu državu. Stoga pozivam sve građane da ne pokleknu pred klerikalnim obmanama, kazala je Peratović.

Ljubo Manojlović iz srpskog Demokratskog foruma svoje je obraćanje na konferenciji započeo ovim riječima: – Na spomenuto pitanje tko je sljedeći odgovaram: Sljedeće su nacionalne manjine, rekao bih čak, sponzor ide dalje jer se organizira idući referendum koji ide za tim da se umanje prava nacionalnih manjina. No i kardinal Bozanić je rekao da nije protiv dvojezičnosti u Vukovaru, a imamo informacije da se i po crkvama skupljaju potpisi za smanjenje prava nacionalnih manjina pa mogu reći da kardinal Bozanić očito ne zna što mu stado radi pa crkvi treba pomoći da raščisti kakvu to zapravo politiku vodi. Pozivam stoga građane da na ovom nedjeljnom referendumu o braku glasaju protiv kako ova Lijepa naša jednom ne bi bila Ružna naša.

Nadovezala se i Anamarija Tkalčec iz udruge CESI rekavši: – Zbog referenduma me strah jer je zaista bitno pitanje tko je sljedeći. Naime, neki dan sam u tramvaju pokušavala zagovarati prava jedne Romkinje. No, jedan mi se čovjek obratio rekavši "prestanite, vi ste sljedeći", kazala je Tkalčec dodavši da je inicijativa U ime obitelji zapravo smišljeno odašiljanje mržnje.

Na kraju je Dijana Ćurković, predstavnica Zahtjeva za Hrvatski sabor – referendumsko pitanje, poručila:

– Sabor nije tražio ocjenu ustavnosti pitanja koje bi mijenjalo Ustav. Kad smo kao građani to tražili, rečeno nam je da nemamo pravo na to. Ista vlast koja sad viče 'PROTIV' dopustila je da se od Ustava pravi rječnik zato što se neki osjećaju ugroženima, iako su oni ti koji ugrožavaju temelje demokracije, zapisane u čalnku 14. Ustava: 'Svi su pred zakonom jednaki. Sutra izlazim na marš protiv političke nejednakosti. U nedjelju izlazim na referendum protiv zakonske nejednakosti.

Komentara 26

DU
Deleted user
11:04 29.11.2013.

Neš'ti naših LGBT-ovaca. Pa oni se ne ustručavaju lagati na sva usta samo da bi postigli svoj cilj. Naime, Europski sud za ljudska prava donio je odluku da brak, a analogno tome ni istosplona zajednica, ne spada u ljudska prava. Brak i istospolna zajednica jesu individualni izbor i diskrecijsko pravo svakoga pojedinca da njime okoristi ili ne okoristi, dakle da stupi u brak ili u istospolnu zajednicu ili ne stupi.

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
11:15 29.11.2013.

Bože mili....toliko zločestoće, toliko bolesnih izjava....pas ovo je ili ludilo, ili su konačno na vrh isplivala sva *****

AI
ant.imesic
11:05 29.11.2013.

Koliko potencijalnih pacjenata za bolnice na zapadu Zagreba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije