Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Australski znanstvenik

Danas će biti eutanaziran: Nisam bolestan samo ne želim više živjeti

David Goodall
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
09.05.2018.
u 22:03

David Goodall (104) ne boluje od neke terminalne bolesti, ali je ocijenio da mu se kvaliteta života srozala i zato je vrijeme za odlazak

Australski znanstvenik (104), koji se odlučio podvrgnuti eutanaziji u Švicarskoj jer u to u njegovoj domovini nije dopušteno, otpjevao je u srijedu novinarima pjesmu i najavio da nestrpljivo čeka smrt u švicarskoj klinici u roku od 24 sata.

David Goodall ne boluje od neke terminalne bolesti, ali je ocijenio da mu se kvaliteta života srozala i zato je vrijeme za odlazak.

"Ne želim više živjeti", rekao je pred okupljenim novinarima i tv-kamerama u jednom hotelu u Baselu. "Sretan sam što ću sutra skončati i cijenim stručnu medicinsku pomoć zemlje koja mi je to omogućila", dodao je ne skrivajući radost.

Na pitanje koju bi glazbu izabrao slušati u posljednjim trenucima, rekao je da o tome nije razmišljao, ali da bi to možda bila 9. Beethovenova simfonija i zatim je odlučno zapjevao Odu radosti na njemačkom što je dočekano pljeskom.

Goodallu nije bilo dopušteno potpomognuto samoubojstvo u Australiji i morao je doputovati u Švicarsku.

"Radije bih skončao u Australiji, stvarno žalim što Australija kasni za Švicarskom" u pitanju prava na smrt, objasnio je.

Stogodišnjak se nada da će zanimanje medija za njegov slučaj potaknuti Australiju i druge zemlje da razmotre svoja zakonodavstva.

Goodall je neuspješno pokušao počiniti samoubojstvo početkom godine.

Potpomognuto samoubojstvo je nezakonito u većini zemalja svijeta i bilo je potpuno zabranjeno u Australiji dok ga nije legalizirala država Victoria.

Ključne riječi

Komentara 41

TH
than
22:44 09.05.2018.

Pa da boluje od terminalne bolesti ne bi imao potrebe ubiti se. Osim, ako sam život smatramo terminalnom bolešću koji to na neki način i je. Ovako ste valjda mislili da ne proživljava teške bolove. Nemam nekakvo posebno mišljenje o o eutanaziji. Jedino ne znam zašto mu se toliko pažnje u medijima daje. Ima daleko težih sudbina o kojima bi se moglo pisati, a ne o nekom starkelji koji ne zna što bi sa sobom pa se odlučio ubiti. Njegov život, njegov izbor, njegovo pravo.

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
23:03 09.05.2018.

Švicarci rade sve za novac. Banditska država. Izrael i Švicarska!

JE
jetix
07:45 10.05.2018.

neka dođe kod nas. Eutanizirat će ga režije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije