Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srpski čelnik u bih

Dodik spreman pokloniti se bošnjačkim žrtvama u Srebrenici, no ne priznaje genocid

Banja Luka: Promocija 50. broja časopisa "Argumenti" čiji je izdavač stranka Milorada Dodika
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
1/2
25.04.2024.
u 20:51

U intervju za novinsku agenciju Republike Srpske, tamošnji predsjednik Dodik je najavio kako će vlada i cijelo vodstvo ovoga entiteta zasjedati u Srebrenici 2. svibnja 2024. kada se pred Ujedinjenim narodima održava rasprava te očekuje glasovanje o Rezoluciji o osudi genocida u tome gradu u ljeto 1995. godine.

Srpski čelnik u BiH Milorad Dodik izrazio je u četvrtak spremnost posjetiti Memorijalni centar Potočari u Srebrenici i položiti cvijeće na zajedničkome obilježju postavljenom u spomen na masakr počinjen u ratu nad Bošnjacima, no pri tome je ponovno opovrgnuo da se tamo dogodio genocid.

 

U intervju za novinsku agenciju Republike Srpske, tamošnji predsjednik Dodik je najavio kako će vlada i cijelo vodstvo ovoga entiteta zasjedati u Srebrenici 2. svibnja 2024. kada se pred Ujedinjenim narodima održava rasprava te očekuje glasovanje o Rezoluciji o osudi genocida u tome gradu u ljeto 1995. godine.

Rezoluciju podupire 20-tak država, među kojima su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljsvstvo i Njemačka te očekuje se njezino usvajanje. Cilj je internacionalizirati stradanje Bošnjaka u Srebrenici, gdje je počinjen najveći ratni zločin na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Vodeći srpski dužnosnici iz Beograda i Banja Luke, predsjednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik tvrde kako se radi o pokušaju svaljivanja krivnje na srpski narod.

"Republika Srpska neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Općoj skupštini UN, jer je sve što je u njoj napisano laž. BiH na temelju toga da se jedan narod u njoj kvalificira kao genocidan, a drugi slavodobitan, ne može živjeti", rekao je Dodik.

Svejedno izrazio je spremnost pokloniti se žrtvama masakra u Srebrenici.

"Ako nam bude pružena prilika 2. svibnja odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga. Ne bojim se da bih mogao proći kao Vučić koji je došao da se pokloni žrtvama, izjavi sućut, a dobio je kamen u glavu i nitko za to nije odgovarao", istaknuo je Dodik.

On vjeruje da Rezolucija o Srebrenici ipak neće dobiti potrebnu većinu na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije donio je osam presuda protiv vodećih srpskih političkih i vojnih dužnosnika u kojima je pokolj više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića u ljeto 1995. godine na području Srebrenice i Žepe nazvao genocidom.

FOTO Predsjednik nije skrivao oduševljenje: Pogledajte kako je Milanović zavirio u jedan Rafale

Banja Luka: Promocija 50. broja časopisa "Argumenti" čiji je izdavač stranka Milorada Dodika
1/19
Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
06:48 27.04.2024.

To kaj Dodik ne priznaje genocid je njegova osobna stvar jer ga priznaju svi narodi u BiH kao uostalom cijeli svijet.

PV
prcko.vita
17:48 26.04.2024.

Mile je svjestan da je ta zločinačka republika srpska stvorena upravo na genocidu nad Hrvatskim i Bošnjačkim narodima. Pravda mora doći i Bosna i Hercegovina mora biti jedna država, bez ikakvih entiteta ili sličnih gluposti. Oni koji ne vole Bosnu i Hercegovinu, a to su definitivno ovakvi kao Mile, slobodno mogu da pakuju prnje i da idu u državu koju vole.

PL
plotto
08:36 26.04.2024.

Vidio Dodik da niti cionisti ne priznaju genocid u Gazi pa se ugledao na njih !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije