Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

‘Svaki se bolesnik bori za samo još jedan dan života’

Eutanazija je uvijek pogrešna, kaže papa Franjo, no dodaje da se ona razlikuje od uskraćivanja pretjeranih ili neprikladnih medicinskih postupaka
20. studenoga 2017. u 06:30 1 komentara 1235 prikaza
Danko Velimir Vrdoljak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Čak i kada znamo da ne možemo uvijek garantirati liječenje ili izlječenje, možemo i moramo se uvijek brinuti za živuće, ne skraćujući im život, ali bez beskorisnog odupiranja njihovoj smrti – jedna je od rečenica kojom se papa Franjo obratio europskim članovima Svjetske medicinske asocijacije (World Medical Association – WMA) koji su u Vatikanu imali sastanak s Papinskom akademijom za život na temu skrbi za umiruće. S ciljem promicanja vrijednosti ljudskog života ova je akademija i osnovana, no ovakve papine riječi protumačene su kao ublažavanje stava prema eutanaziji.

Moralno dozvoljeno Papa Franjo: Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija

Borba za još jedan dan života

To, međutim, nije točno jer je papa Franjo i ovom prilikom ponovio da je eutanazija uvijek pogrešna te da se razlikuje od “uskraćivanja pretjeranih ili neprikladnih medicinskih postupaka”. Gdje je granica, kada treba prestati boriti se za nečiji život, tko ima pravo o tome odlučiti, neka su pitanja koja se otvaraju stavom da je integritet čovjeka ponekad ugrožen i pretjeranom medicinskom skrbi. Liječnici su ti koji se svakodnevno susreću s tim pitanjima, ali i koji moraju znati odgovore.

– Borbu za život gledam svaki dan i ono što bez sumnje mogu tvrditi jest da svatko od tih bolesnika želi i bori se makar za samo još jedan dan života. Mi kao liječnici nikad ne smijemo prestati liječiti bolesnika i nikad ne dižemo ruke ni od jednog pacijenta – govori prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak, predstojnik Klinike za tumore.

Kako je i rekao ovaj cijenjeni liječnik, borba za život nešto je čemu svakodnevno svjedoči. On kao liječnik, kaže, nema pravo odlučiti kada nekoga treba prestati liječiti. Definicije su pak nešto sasvim drugo te prema medicinskoj definiciji, navodi nam prof. Vrdoljak primjer, metastatski rak je neizlječiv.

– Jedini metastatski rak koji se smatra izlječivim jest rak debelog crijeva s metastazama na jetri, i to u 30 posto oboljelih. Ali mi moramo iscrpiti sve terapijske mogućnosti, imamo indikacije, praćenja, svatko drugačije reagira na terapiju, mi moramo odrediti najbolju. Kod nekih će uspjeti, kod nekih manje, ali malignu bolest želimo učiniti kroničnom bolešću – opisuje prof. Vrdoljak.
Upravo onkološki bolesnici, prema nekim procjenama, čine i oko 20 posto pacijenata kojima je potrebna palijativna skrb.

Palijativna skrb

U istom svojem obraćanju okupljenim liječnicima u Vatikanu i papa Franjo je naveo palijativnu skrb kao “dokaz onog najvažnijeg u našoj kulturi, jer pretpostavlja suprotnost onomu što smrt čini zastrašujućom i nepoželjnom, a to su bol i usamljenost”. Istovremeno se na drugoj strani Trga svetog Petra održavao sastanak vatikanske Dikasterije za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i Međunarodne konfederacije katoličkih zdravstvenih ustanova na temu nejednakosti u zdravstvenoj skrbi gdje je papa Franjo ponovio stav o upitnosti liječenja pod svaku cijenu rekavši: – Niz faktora mora se uzeti u obzir kada se određuje koje medicinske intervencije upotrijebiti i koliko dugo kod osobe koja ide prema kraju svojega zemaljskog života.

Papa Franjo Četiri godine pape Franje Crkva je izmijenjena – oženjeni svećenici, molitva za eutanaziju... kolaž SDP Vlada u sjeni Novi ideolozi SDP-a: Koprić, Tica, Banović i Vrdoljak OPERACIJA, DOKTORI REVOLUCIJA U MEDICINI Analizom genoma moguća će se bolest sprečavati prije nego što se uopće pojavi
TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • nogogaz:

    Pa mi smo prava vjerska država. Nalik islamskoj državi. Sve gledamo preko biblije i vrhovnog komandanta vjerskih " nauka". Islam i židovi imaju istog boga ko i tako nema velike razlike. Mi imamo jednog boga koji je sastavljen apsolutno iz ... prikaži još!iz ljudskih pozitivnih osobina koje tribaju malom homo sapiensu a sa druge strane imamo vraga koji mu je apsolutni antipod.