Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

Studenti 'stare bolonje' ogorčeni povećanjem školarine na 11.000 kn

'19.04.2011.,Split - Ekonomski fakultet. Ivica Todoric odrzao predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u sklopu projekta Top Business Man;  Photo: Nino Strmotic/PIXSELL'
'Nino Strmotic/PIXSELL'
26.09.2012.
u 13:10

Prema odluci fakulteta o kojoj su obaviješteni u srpnju studenti "stare bolonje", koji studiraju pet ili šest godina, upis u 3. godinu preddiplomskog studija trebaju platiti 11 tisuća kuna

Studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci, kao i njihovi kolege sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta, ogorčeni su povećanjem cijena školarina kojima su , kažu u otvorenom pismu, dovedeni pred zid. Prema odluci fakulteta o kojoj su obaviješteni u srpnju studenti "stare bolonje" koji studiraju pet ili šest godina upis u 3. godinu preddiplomskog studija trebaju platiti 11 tisuća kuna, a onima koji upisuju sedmi put potpuno se ukida pravo studiranja iako su im ostali tek jedan ili dva ispita. 

U ugovoru o studiranju koji su, podsjećaju, potpisali prilikom prvog upisa na fakultet stoji da student ima pravo svaku godinu ponoviti jednom a da ne izgubi status redovitog studenta što se sada ne poštuje. Naglašavaju da razlog njihova duljeg studiranja nije lijenost i da nisu, kako ih se naziva, "vječiti studenti", već da im se studiranje oduljilo jer ih većina radi ili su iz medicinskih razloga bili  prisiljeni odužiti studij. U kratkom roku koji su dobili  studentima nije lako prikupiti 11 tisuća kuna, a činjenica da su prekasno obaviješteni o odluci onemogućila im je, tvrde , prebacivanje na druge fakultete.   

– Mi nismo na teret državi tj. poreznim obveznicima nego sami plaćamo svoje školovanje i jedino što tražimo jest da cijena i uvjeti upisa ostanu kakvi su bili i do sada i da se primjena ove odluke  prolongira za sljedeću akademsku godinu – kaže se u otvorenom pismu  studenata riječkog Ekonomskog fakulteta čije su molbe, kažu, dekan i sve institucije kojima su se dosad obratili odbili.

Komentara 13

MA
marcellus
14:07 26.09.2012.

@propast sveta je jako su pametni, 6 godina studiraju i sad upisuju treću? Metlu, nego šta.

MA
marcellus
14:06 26.09.2012.

Ne razumijem odakle onima koji studiraju 6 godina a sad su na trećoj uopće pravo studija? Trebali bi ga izgubiti a ne plaćati. Nisu sposobni završiti to što su upisali, i točka. Svugdje će ih u poslu čekati neki rokovi,vi, nitko neće čekati godinama dok se oni sjete nešto napraviti. Na kvalitetnim sveučilištima u svijetu daješ godinu za godinu ili letiš na neko manje kvalitetno, kraj.

OB
-obrisani-
13:52 26.09.2012.

dragi studenti hteli ste u EU što se sad bunite . Studira će samo ona šuša koja bude imaja love A oni pametni držaće metle u šake

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije