Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klauzura HDZ-a

Štrajk neće naštetiti K. Grabar-Kitarović

Gordan Jandroković
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
30.11.2019.
u 20:19

Čelnici stranke uvjereni da štrajk učitelja birači neće povezati s predsjednicom RH

HDZ-ova klauzura okupila je danas vrh stranke, šefove i članove operativnih stožera zaduženih za kampanju HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, aktualne predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović iz svih dijelova Hrvatske. Na klauzuri je bila i Grabar-Kitarović, koja im je predstavila svoj izborni program, a skup je, kako se može čuti u stranci, bio isključivo tehničkog karaktera i razgovaralo se o tome što se u kampanji očekuje od HDZ-ovaca na terenu. Ključna poruka koja je odaslana medijima uoči i nakon za javnost zatvorenog skupa glasila je – HDZ je uvjeren da situacija sa štrajkom učitelja neće naštetiti njihovoj kandidatkinji.

Prepirka s HNS-om

– Mislim da neće. Kroz ove pregovore Vlada jasno šalje poruku kako nam je stalo do svih hrvatskih građana i zaposlenika – kazao je novinarima šef HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić.

VIDEO Klauzura HDZ-a o pripremama i koordinaciji izborne kampanje

Smatra i da “pravilan pristup svim zaposlenicima ne može biti uteg u kampanji Grabar-Kitarović”, što bi značilo da HDZ računa s tim da bi eventualne minuse koje bi im moglo donijeti nezadovoljstvo prosvjetara trebalo anulirati podizanje plaća svima u javnoj i državnoj upravi, koje uključuje i plaće učitelja.

Istu ocjenu nakon skupa je iznio i predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, koji kaže kako štrajk ne može naštetiti predsjednici jer vjeruje da “svi znaju da je ovo Vlada koja povećava njihova primanja.” Da probleme zbog dugotrajnog štrajka u školama birači neće povezati s Kolindom Grabar-Kitarović, smatra i pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Božidar Kalmeta.

– To su dvije različite stvari. Jedno je izbor predsjednice države, a drugo je pitanje štrajka, koeficijenata i svega drugog o čemu Vlada raspravlja sa sindikatima učitelja i profesora – kazao je Kalmeta.

Sličnu tezu ponavljali su i drugi u HDZ-u, koji računaju s tim da birači neće u većoj mjeri štrajk povezati s predsjednicom jer ona nema nikakve ovlasti u određivanju učiteljskih plaća.

Zanimljivo je da se na klauzuri, kako tvrde naši sugovornici, ni jednom riječju nije spomenula javna prepirka između Ivana Anušića, šefa izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, i prvog HNS-ovca Ivana Vrdoljaka. Podsjetimo, Vrdoljak je dan ranije, reagirajući na Anušićevu tvrdnju da su HNS i Blažena Divjak potaknuli štrajk prosvjetara ne bi li ušićarili koji politički bod, uzvratio udarom na predsjednicu.

– Jasno mi je da je u stožeru gospodina Anušića zavladao strah od gubitka izbora i zato ovakvim jeftinim politikantstvom želi povećati svoje šanse – izjavio je Večernjaku Vrdoljak.

HDZ je, međutim, jučer šutke prešao preko udara koalicijskog partnera na svoju kandidatkinju ni mjesec dana prije izbora.

Početak kampanje na Grobniku

U stranačkim redovima, međutim, neslužbeno i dalje daju do znanja koliko su ljuti na koalicijskog partnera, a posebno na HNS-ovu ministricu Blaženku Divjak. Visokopozicionirani HDZ-ovci i jučer su ponavljali kako je ona podrškom štrajku pokušala prikriti vlastite neuspjele projekte u obrazovanju iako je riječ o projektima iza kojih stoji sama Vlada.

Danas se moglo čuti i kako će u kampanju za još jedan predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović krenuti s rodnog Grobnika, nakon čega bi se sa svojim timom uputila u Dubrovnik, odakle kreće u obilazak Hrvatske. Velike izborne skupove HDZ-ova će kandidatkinja imati po svim županijama, kao i u Gradu Zagrebu, a završni skup planiran je u Vukovaru.

Predsjednica se obratila i HDZ-ovoj zajednici žena Katarina Zrinski, koja je obilježila 20. obljetnicu utemeljenja. Tom je prigodom ocijenila da žene još nisu postigle punu ravnopravnost i jednakost ni u svijetu ni u Hrvatskoj u kojoj im se, kaže, uspjeh ne oprašta. Ponovo se zauzela i fleksibilizaciju radnog vremena, kao i za nedjelju kao neradni dan, posvećen obitelji. 

Komentara 34

KR
kremel
21:10 30.11.2019.

Kaze Kolinda ja cu I dalje pjevat svome narodu...tvoj narod su Mamici,Bandici,Horvatincic I sl a moj narod su posteni radni ljudi nazalost sve vise u Irskoj,Austriji,Njemackoj..a ti I dalje pjevaj svojima..

NK
Najam krova
22:05 30.11.2019.

Jel pjevala u bosni mamiću?

ĐU
Đubar
10:19 01.12.2019.

opet hdz dokazuje da im nije bitna dobrobit učenika, učitelja i naroda, već dobrobit hadezeja i njihove lutkice koja trajba lovu i userava hrvatsku, gdje god stigne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije