Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 1. siječnja

Što se mijenja u Njemačkoj u 2023.: Donosimo tko će dobivati više novca i koje su velike promjene u prometu

Christmas market in Dresden
Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS
1/14
01.01.2023.
u 14:30

Nova pravila i zakoni umnogome će utjecati na živote tamošnjeg stanovništva.

Od Nove godine u Njemačkoj stupaju na snagu nova pravila i zakoni koja će umnogome utjecati na živote tamošnjeg stanovništva. Svakako te promjene zanimaju i sve one koji se planiraju seliti ili privremeno boraviti u toj državi. U nastavku vam donosimo pregled tih novosti... 

Zakon za olakšanje života

Kako bi ublažili negativne učinke rasta životnih troškova prouzrokovanih inflacijom u Njemačkoj nastoje provesti različite zakone kojima bi, smatraju, olakšali život građana Njemačke. Bundestag je tako u studenom usvojio prijedlog o tzv. građanskom dohotku. Riječ je o najvećem reformskom projektu socijalne pomoći u posljednjih 20 godina kroz Bundestag. Njime će "građanski dohodak" (Bürgergeld) od 1. siječnja zamijeniti dosadašnju naknadu za nezaposlene, poznatiju kao HARTZ IV, a bit će dostupan i ostalim potrebitima.

– Građanski novac dajemo u duhu solidarnosti, povjerenja, ohrabrenja – rekao je ministar rada Hubertus Heil (SPD), koji smatra da "sadašnji sustav obračuna zaostaje za galopirajućom inflacijom".

 

Građanski dohodak sastoji se od dijela koji pokriva troškove života, dijela koji pokriva troškove smještaja i dijela koji uzima u obzir druge osobe koje žive s podnositeljem zahtjeva u zajednici koja ostvaruje prava. Visina naknade građana ovisi o prihodima i imovinskom stanju.

Za odrasle nezaposlene samce to će povećati dohodak sa sadašnjih 449 eura na 502 eura mjesečno, što odgovara povećanju od 53 eura u usporedbi s prethodnom standardnom stopom. Dohodak građana u pravilu se priznaje od šest mjeseci do jedne godine. Ako se namjerava koristiti dulje vrijeme, primjena će se naknadno razmatrati. Primjena građanskog dohotka stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine. Osobe koje žive u zajednici sa zaposlenom osobom također imaju pravo na naknade. Primjeri uključuju supružnike, životne partnere i djecu. Pravo na naknadu mogu ostvariti i radno nesposobni građani, ali tada vrijede jednostavniji uvjeti.

FILE PHOTO: People with shopping bags walk near a shopping center, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Berlin, Germany December 21, 2021. REUTERS/Annegret Hilse/File Photo Photo: Annegret Hilse/REUTERS
Foto: Annegret Hilse/REUTERS, ilustracija

Kod prava na naknadu spominju se tri uvjeta: radna sposobnost, boravak u Njemačkoj i potreba za pomoći. To znači da osobe koje imaju najmanje 15 godina staža, ali su još ispod standardne dobi za umirovljenje, ispunjavaju uvjete. Građani se smatraju radno sposobnima ako u dogledno vrijeme zbog bolesti ili invaliditeta nisu u stanju raditi najmanje tri sata dnevno pod uobičajenim uvjetima općeg tržišta rada. Mirovinsko osiguranje odlučuje je li netko sposoban za rad.

Pravo na građanski dohodak vrijedi ne samo za njemačke državljane nego i za strane državljane. Međutim, ti strani državljani nemaju pravo na njega ako nemaju mjesto prebivališta ili uobičajenog boravišta u Njemačkoj. Na građanski dohodak pravo imaju "priznati" tražitelji azila, a isto vrijedi i za strance koji su pravno sposobni za zapošljavanje, a nemaju posao, o čemu trebaju potvrdu zavoda za zapošljavanje.

Subvencije za struju

Za električnu energiju subvencije vrijede od siječnja. Domaćinstva i manja poduzeća će imati bruto cijenu od 40 centi po kilovat-satu, i to vrijedi za 80 posto dosadašnje potrošnje. I za industrijske pogone planirano je 13 centi kao zajamčena neto-cijena za kilovat-sat, a subvencionirana količina neće prelaziti 70 posto potrošnje u godini 2021.

Novac za ove mjere uzimat će se iz Fonda za stabiliziranje ekonomije za koji je izdvojeno 200 milijardi eura. Predviđeno je da se formira i specijalni fond za mala i srednje velika poduzeća i građane koji ovim mjerama ne bi bili dovoljno rasterećeni. Od bolnica, preko institucija kulture do firmi iz sektora njege starijih osoba, niz ustanova će biti obuhvaćeno ovim fondom, ali će iz njega biti novca i za stanove i kuće u vlasništvu građana u kojima nabavka energenata dovede "do prevelikog opterećenja“.

FILE PHOTO: Genreal view of electricity pylons and power lines leading from the Uniper coal power plant in Hanau, Germany, early morning November 23, 2016. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Subvencionirana mjesečna karta

Popularnu mjesečnu kartu od 9 eura, naslijedit će od 1. siječnja isto tako subvencionirana karta od 49 eura. Savezna država preuzima troškove u visini 1,5 milijardi eura.

Broj osoba koje će imati pravo na subvencioniranje mjesečne stanarine će se također utrostručiti od 1. siječnja. Ubuduće će se subvencije odnositi na dva milijuna domaćinstava, a ukupna svota subvencija će porasti s 1,4 milijarde na 5,1 milijardi eura. Iako su pokrajine tražile da savezna država preuzme veći dio subvencija, u dogovoru se kaže da će pokrajine i država to, kao do sada, plaćati po pola.

Subvencije za plin

Planirano je da se cijena plina "zakoči” početkom ožujka 2023. Za 80 posto potrošnje plina u odnosu na prethodnu godinu cijena će biti fiksna – 12 centi po kilovat-satu, a za grijanje 9,5 centi. Kao mjerna jedinica služi projekcija potrošnje za godinu dana na temelju potrošnje u rujnu 2022

Za velike industrijske pogone važit će posebna cijena plina od siječnja. Za 25.000 najvećih industrijskih potrošača plina država će subvencionirati cijenu 70 posto potrošnje iz godine 2021, piše Deutsche Welle.

Video - Mjere za uštedu na snazi u Njemačkoj: Određeno koliko je stupnjeva dozvoljeno za grijanje!

 

Alimentacija djece

Viši zemaljski sud u Düsseldorfu objavio je početkom prosinca novu tablicu za alimentaciju djece, a kojom je prilagođeno minimalno uzdržavanje za djecu koja žive u obitelji rastavljenih roditelja. Time se od 2023. godinu alimentacija povećava do 70 eura mjesečno. Iz nove tablice proizlazi kako maloljetnici kao i punoljetna djeca koja žive u obitelji rastavljenih roditelja imaju pravo na veću alimentaciju od 2023. godine.

“Düsseldorfska tablica” je smjernica za sve više zemaljske sudove u Njemačkoj vezano za određivanje i procjenu alimentacije. Viši zemaljski sud u Düsseldorfu tablicu objavljuje od 1979. godine. U izradu tablice za alimentaciju djece je uključena Komisija za održavanje Njemačkog dana obiteljskog suda. Tablica nema pravno obvezujući učinak, ali većina obiteljskih sudova i odvjetnika koristi trenutačnu tablicu pri određivanju alimentacije, piše Fenix Magazin na čijem linku možete vidjeti tablicu. 

Children walk past a sign reading 'Freedom Square' in the national colours of Ukraine in front of the Russian embassy, as Russia's invasion of Ukraine continues, in Berlin, Germany, April 5, 2022. REUTERS/Lisi Niesner Photo: LISI NIESNER/REUTERS
Foto: LISI NIESNER/REUTERS

Prema tablici alimentacije do 1.900 eura minimalno uzdržavanje za djecu do pet godina od 1. siječnja u odnosu na prethodnu godinu povećava se za 41 euro na 437 eura. Za djecu od šest do jedanaest godina to je 502 eura i time 47 eura više. Za djecu od 12 do 17 godina to je ukupno 588 eura, odnosno 55 eura više. Alimentacija se također povećava za odraslu djecu i druge prihodovne skupine.

Alimentacija za studente koji ne žive s roditeljima ili jednim od roditelja od 1. siječnja povećava se s 860 na 930 eura, odnosno za 70 eura. To uključuje 410 eura toplog najma. Minimalni uvjet može, ovisno o životnom položaju roditelja, varirati naviše.

Puni iznos dječjeg doplatka općenito se odbija od zahtjeva za uzdržavanje za punoljetnu djecu, a polovica za maloljetnike.

Od Nove godine povećava se minimum koji mora ostati obveznicima uzdržavanja: za 160 na 1.120 eura za one koji nisu zaposleni te za 210 na 1.370 eura za zaposlene roditelje. Düsseldorfska tablica sadrži 15 dohodovnih skupina do neto prihoda obveznika uzdržavanja od 11.000 eura.

Zaštita od telefonskih prevara

Novim Zakonom o elektroničkim komunikacijama želi se učinkovitije zaštitili ljude od telefonskih prijevara. Riječ je o zakonu koji je stupio na snagu nedavno, 1. prosinca 2022. 

Prema novom zakonu, pozivni brojevi iz inozemstva ne smiju prikazivati domaći broj. Do sada, prevaranti su manipulirali postojećim brojevima, ili su nedodijeljene nizove koristili za prikrivanje identiteta.

Ova vrsta prijevare naziva se "ID-Spoofing" i vrlo je koristan alat za ovu vrstu lopova. Naime, na telefonu žrtve tako može biti prikazan broj koji se razlikuje od broja uređaja s kojeg je poziv obavljen. Uvođenjem novog zakona, operateri će moći otkazati pozive određenih brojeva, čime će potrošače zaštititi od rizika da nesvjesno postanu žrtve.

Izuzetak od novog zakona su osobe koje privremeno borave u inozemstvu. Oni će njemačke mreže s domaćim telefonskim brojem moći odabrati bez problema.

Video - Neočekivane posljedice krize: Njemačka pivnica nudi pivu u zamjenu za suncokretovo ulje

 

Loše vrijeme

Razdoblje lošeg vremena je počelo 1. prosinca i traje do 31. ožujka te se tada isplaćuju sezonske naknade za skraćeno radno vrijeme. "Sezonski bonus" dostupan je zaposlenicima u tvrtkama koje se bave izgradnjom sportskih terena, uređenjem okoliša i vrta te obrtom za skele i krovove. Sezonsku naknadu za skraćeno radno vrijeme isplaćuje država ako postoji sezonski gubitak posla ili sezonski nedostatak posla. Svi zaposlenici s barem jednim djetetom mogu računati na 67 posto izgubljene neto plaće. Svi ostali i dalje sa 60 posto.

Tetovaže

Od 31. prosinca 2022., svatko tko želi ukloniti tetovaže smije to učiniti samo kod kozmetičara ili liječnika koji je za to stvarno školovan i ima odgovarajući certifikat. Isto vrijedi i za lasersko uklanjanje dlačica na intimnom području. Ova uredba proizlazi iz novog zakona, koji je sadržan u Pravilniku o zaštiti od neionizirajućeg zračenja u liječenju ljudi (NiSV).

A woman with a visible tattoo on her back attends the Gamescom 2022 in Cologne, Germany August 25, 2022. REUTERS/Benjamin Westhoff Photo: Benjamin Westhoff/REUTERS
Foto: Benjamin Westhoff/REUTERS

Nova pravila i zakoni u prometu

Od 2023. godine u Njemačkoj stupaju na snagu nova pravila i zakoni koji se primjenjuju na cestovni promet i vozače. 

CO2 porez

S obzirom na to da su troškovi energije pretjerano porasli, savezna vlada odlučila je obustaviti godišnje postupno povećanje poreza na CO2 za 2023. Za vozače to znači da se porezi u novoj godini neće povisiti s 30 na 35 eura po toni CO2.

Zamjena vozačke dozvole

Do 2033. godine svaka vozačka dozvola izdana prije 19. siječnja 2013. mora se zamijeniti za novu EU vozačku dozvolu. Ako je vozačka dozvola izdana prije 1999. godine, godina rođenja određuje razdoblje zamjene. Oni koji su rođeni od 1959. do 1964. imaju rok za zamjenu vozačke dozvole do 19. siječnja 2023. godine.

Ukinut bonus za kupnju Plug-in hibridna električna vozila

Od 2023. godine doći će do promjene smjernica o financiranju plug-in hibridnih automobila. Naime, kupnja plug-in hibrida i električnih automobila do sada je bila podržana bonusom za inovacije, no to od 2023. godine više neće biti tako.

Osim što se ukida bonus za kupnju plug-in hibrida, od 1. siječnja se uvodi i manji ekološki bonus za e-automobile. Naime, za električna vozila čija je cijena niža od neto 40.000 eura kupac će dobiti 4500 eura subvencije od države i 2250 eura od proizvođača, što znači ukupno 6750 eura. Za električna vozila čija je neto cijena do 65.000 eura, dobivate 3000 od države i 1500 eura od proizvođača, tj. ukupno 4500 eura sredstava. Od 1. rujna 2023. za subvenciju e-automobila mogu se prijaviti samo fizičke osobe.

FILE PHOTO: A traffic jam is seen as activists (not pictured) hang on a bridge of A5 highway near Frankfurt, Germany October 26, 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach REFILE - CORRECTING INFORMATION/File Photo Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

THG kvota

Vlasnici e-automobila mogu nastaviti zarađivati novac u 2023. izdavanjem i prodajom CO2 certifikata tvrtkama koje ispuštaju previše ugljičnog dioksida prema kvoti za smanjenje stakleničkih plinova (ZHG kvota). Certifikat se svake godine može iznova prodavati.

Nova boja za HU naljepnicu

Iz godine u godinu automobili moraju na tehnički pregled. Od 2023. bit će uključeni svi automobili s ružičastom naljepnicom. Nakon što prođete glavni pregled, dobit ćete narančasti žig koji vrijedi do 2025. godine.

Promjene u vrsti i regionalnim klasama

U 2023. oko 4,8 milijuna vozača moći će jeftinije proći zahvaljujući novim vrstama osiguranja automobila. Oko 8,1 milijun vozača, pak, svoj je automobil stavilo u višu klasu u odnosu na prethodnu godinu. Za oko 29,3 milijuna vozača ništa se neće promijeniti u odnosu na 2022. godinu.

Od 2023. regionalna klasa će prijeći na višu razinu za oko 10,1 milijun vlasnika automobila. Oko 5,5 milijuna vozača bit će u manjoj klasi. 26,8 milijuna ostaje u istoj regionalnoj klasi kao i 2022.

Obavezna maska u kutiji prve pomoći

Od 1. veljače 2022. dvije zaštitne maske dio su obvezne opreme u kutiji prve pomoći u automobilu. Svi koji se još nisu pridržavali nove uredbe imaju rok do 31. siječnja 2023. godine naknadno opremiti svoju kutiju prve pomoći.

Video - Ovo su važne stvari koje nas čekaju u 2023., posebno pravilo vrijedit će za bankomate do travnja

Komentara 4

NA
Nardev
14:54 01.01.2023.

Šta se mjenja u Njemačkoj ??? A članak što se mijenja u Hrvatskoj u kojem se govori o povećanju mirovina i drugim pozitivnim pomacima već ste sakrili nakon par sat prikazivanja. Bijedno ...

TE
Templo
15:28 01.01.2023.

Dvije krpe za usta u kutiji hitne pomoci?! Ludilo ipak ide dalje, oni ne odustaju, tesko je ispustiti zlatnu koku iz ruku koja nista ne kosta, a milijarde donosi.

Avatar buffalobill
buffalobill
18:45 01.01.2023.

U biti narod bi I trebalo interesirati što se u Njemačkoj mijenja, kad većinom tamo radi. Te promjene i donose nešto. I onako većina pučanstva manje-više ne interesira što se u Hrvatskoj mijenja, jer i onako od tih promjena i nemaju neku veliku korist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije