Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri pitanja

Što analitičar Ivica Relković kaže - kakvi su izgledi kandidata Ivice Relkovića?

Ivica Relković najavio kandidaturu za gradonačelnika Zagreba
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/2
18.04.2021.
u 23:15

Razgovarali smo s političkim analitičarom i kandidatom za gradonačelnika Zagreba

1. Pri nedavnoj objavi kandidature rekli ste da je vaš cilj otvaranje tema o kojima drugi kandidati vode površnu raspravu nedostojnu glavnog i najvećeg grada u Hrvatskoj. Koje su to teme i zašto drugi kandidati po njima dublje "ne kopaju"?

Postoje samo tri ključne teme idućeg prijelaznog gradonačelničkog mandata. Nemate nijedan glavni grad u svijetu kojem slijedi potpuna reizgradnja. Pojam obnove koji koristimo deminutiv je stvarnih razmjera radova koji nas očekuju. Posao koji je čekao gradonačelnike nakon potresa koji je Zagreb pogodio u 19. stoljeću bio je jasan. Obnoviti Gornji grad i sagraditi Donji. Na prostoru sadašnjeg Donjeg grada čekale su ih livade i kukuruzišta. HNK je građen kao zgrada na kraju grada. Naš je posao neusporedivo kompleksniji. Mi trebamo obnoviti i reizgraditi Gornji i Donji grad bez razlike je li riječ o starom objektu s crvenom ili zelenom naljepnicom, jer u konstrukcijska ojačanja trebaju ići sve konstrukcijski neadekvatne zgrade. I to je već golem izazov.

No da bismo udahnuli život starom dijelu grada, dovedenom u uporabljivo stanje enormno skupom obnovom i reizgradnjom, nama treba i golem investicijski interes svih mogućih investitora zainteresiranih za sve ono oko Donjeg grada. Otvaranje širokih prometnih koridora na sve strane, rušenje svega beskorisnog i gradnja novog za metropolu kakva tek treba biti. Zato je uz obnovu, koju zovem reizgradnjom, prometna infrastruktura druga ključna tema. Treća je beskompromisan raskid s upravljanjem Gradom kakvo smo imali posljednjih 20 godina. Ne nekakve sitne korekcije kakve najavljuju svi anketno relevantni kandidati, nego raskid sa samim temeljima dosadašnjeg modela upravljanja Gradom. Zagreb u sljedeće četiri godine treba donijeti odluku da postane metropola pa u tom smjeru beskompromisno krenuti. Onda će steći pravo na sve druge teme.

2. Politički ste savjetnik stranke Centar. Postoji li mogućnost da ta stranka podrži vašu gradonačelničku kandidaturu?

Ne, jer to nije moguće u ovakvoj kampanji.

3. Što analitičar Ivica Relković kaže - kakvi su izgledi kandidata Ivice Relkovića?

Rezultatski - nikakvi. Ostat će samo u zraku ono poznato "što mu je to trebalo", s upitnikom ili bez njega. A budući da sam s tim računao, sve je u okvirima očekivanoga. 

>> VEČERNJI TV Burno sučeljavanje Klisovića, Tomaševića i Filipovića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije