Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Kosovo prijeti'

Srpski vojni analitičar: Na žalost mi nismo Rusija

kFOR, kosovo
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
05.03.2014.
u 12:30

Lazanski: Kosovska vojska se formira, a mi ne smijemo ništa.

Miroslav Lazanski, srpski vojni analitičar je za agenciju Srna rekao kako kosovska vojska koja će, prema najavama premijera Kosova Hashima Thaçija, imati 5.000 vojnika i 3.000 ročnika nije ozbiljan takmac Vojske Srbije, ali je dvostruko veća nego što je Prištini trenutno potrebna, te da njeno formiranje izlazi iz okvira predviđenih Bruxelleskim sporazumom.

On drži kako "nitko ne može jamčiti" da će klauzula u sporazumu koja govori da buduća kosovska vojska neće smjeti ulaziti na sjever Kosova sa srpskom većinom, bez dozvole KFOR-a, biti poštovana i svatko će je tumačiti kako njemu odgovara.

- Ostavljen je prostor za tumačenje tko će određivati kada će KFOR dati dozvolu toj vojsci da uđe na sjever. Zapovjedništvo KFOR-a tumači kako hoće, Priština tumači kako hoće - upozorio je Lazanski dodajući kako je Srbija "zbog silne želje" da uđe u EU, dovedena u pasivnu poziciju i mora pristati na ono što joj međunarodna zajednica zapovjedi.

- Mi možemo samo gledati i biti nijemi promatrači svega toga. To je tako, ako imate jednu i jedinu ambiciju u životu - da uđete u EU, onda ste se doveli u situaciju da radite ono što traže i kad je riječ o Kosovu - pojasnio je Lazanski dodajući kako EU i NATO, kada im se hoće "mogu kršiti propise i međunarodne pravne akte kada je riječ o Srbiji, ali se priča drukčije završava u slučaju Rusije".

- Nažalost mi nismo Rusija - zažalio je Lazanski.

>>Kosovo dobiva vojsku i Ministarstvo obrane

>>Enver Hoxhaj: Hrvatska nam je druga domovina

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar Vrijeme
Vrijeme
16:38 05.03.2014.

Necete vi biti ni Srbija. Razvaliti cemo vam i RS i Vojvodinu i Sandzak, a mozda nesto damo i Bugarima.

HK
Hilari Klinton
13:33 05.03.2014.

Pa ne mora Srbija u EU ako neće. I ako Srbija smatra da treba riješiti pitanje državnosti ili nedržavnosti Kosova ratom, nitko joj ne brani da pokrene vojnu operaciju kodnog naziva, recimo: "Let iznad šiptarskog gnezda". Stoga krenite, Vojska Republikeublike Kosovo vas čeka.

Avatar superhik74
superhik74
20:51 05.03.2014.

E moj Lazanski, o cemu ti pricas. Pa nije Kosovo ono s cim bi Srbija ratovala. Pokojni Egipatski predsjednik Sadat je rekao: "Kada sam shvatio da ratujem protiv SAD-a a ne Izraela onda sam potpisao mirovni sporazum." Jos kad bibi Lazanski to shvatio mozda bi mogao biti i vojni analiticar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije