Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škola u Pitomači

Srednjoškolci čuvaju tradiciju i rade – pjenušac

Pitomača
Foto: Promo
06.07.2018.
u 12:00

Proizvodimo klasičnom metodom, tzv. vrenjem u bocama, a tako ga je proizvodila i obitelj Schaumburg – Lippe – kaže Josip Ivoš, ravnatelj te škole

Prvi hrvatski pjenušac proizveden je – u Slatini. Zaslužna je za to njemačka kneževska obitelj Schaumburg – Lippe, koja je vrata slatinske tvornice pjenušavog vina otvorila 1864. Prvotna je proizvodnja brojala 2000 boca pjenušca od grožđa sorte kadarka sa slatinskog i virovitičkog područja, da bi koncem 19. stoljeća porasla na gotovo 16.000 boca. Proizvodnja slatinskog pjenušca prekinuta je 2013., no iste godine, na njegovim korijenima, pjenušac počinje teći u – Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači.

Na tragu slavne tradicije prvog hrvatskog pjenušca, vrhunski Aršanjski pjenušac proizvode, naime, već pet godina pitomački srednjoškolci, u sklopu nastave. Surađuju u tom poslu s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, mentorsku i tehničku pomoć osigurao im je dr. Bernard Kozina, jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za pjenušava vina.

– Nazvali smo ga Aršanjski pjenušac jer je najpoznatije vinogorje u našem kraju s kontroliranim geografskim porijeklom u Aršanju, na obroncima Bilogore, pet kilometara od Pitomače. Proizvodimo klasičnom metodom, tzv. vrenjem u bocama, a tako ga je proizvodila i obitelj Schaumburg – Lippe – kaže Josip Ivoš, ravnatelj te škole.

Foto: Promo

Svoj pjenušac proizvode od bijelog grožđa chardonnay i bijelog pinota.

– Pjenušac je extra brut, u njemu nema puno ostataka neprevrelog šećera, ne dodajemo ekstradicijski liker. To je klasični, čisti pjenušac – nastavlja.

Škola ima i svoj vinograd, s 350 trsova, pa učenici sudjeluju u cijelom procesu. Proizvode i bijelo te crno vino, a godišnja proizvodnja vina je 400 litara. Poslužuju ga u školskom restoranu u Pitomači, a kupuje ga i županijska TZ, za promociju. U međuvremenu, u Slatini je ponovno pokrenuta proizvodnja pjenušca, iza koje stoji tvrtka Stari podrumi, i to u istoj zgradi gdje je 1864. potekao prvi hrvatski pjenušac. Zove se Slatinski biser.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije