Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Afera brašno'

Srbija zaprijetila Makedoniji protumjerama zbog zapreka pri izvozu brašna

Afera brašno izaziva tenzije između Srbije i Makedonije
Foto: Igor Soban/PIXSELL/Ilustracija
06.03.2018.
u 18:50

Beogradski elektronički mediji tvrde kako su se "usijale telefonske veze" između Beograda i Skoplja nakon što su makedonske vlasti prije dva tjedna uvele izvancarinske zapreke uvozu brašna iz Srbije

Srbija će protumjerama reagirati na odluku Makedonije da uvede izvancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije ukoliko Skoplje do srijede ne bude riješilo taj problem, potvrdio je u utorak srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Beogradski elektronički mediji tvrde kako su se "usijale telefonske veze" između Beograda i Skoplja nakon što su makedonske vlasti prije dva tjedna uvele izvancarinske zapreke uvozu brašna iz Srbije. "U svakodnevnim smo konzultacijama s predstavnicima makedonske vlade i njihovog ministarstva poljoprivrede. Čini mi se da smo se malo približili nekom rješenju... Ukoliko sutra u Skoplju ne pronađemo rješenje, počinjemo odmah s primjenom protumjera, koje su spremne i najavljene svim resornim službama", citira Radio-televizija Srbije (RTS) Rasima Ljajića.

On kaže da je "afera brašno" posljedica utjecaja "mlinarskog lobija" u Makedoniji, te da tri moćna makedonska mlinara imaju veliki utjecaj na makedonsku izvršnu vlast. "Imamo tri velika mlinara koji imaju toliki utjecaj na sve vlade u Makedoniji, da pritiskom ishode uvođenje ovakvih barijera, sve dok oni svoje brašno ne prodaju", kaže Ljajići, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade.
Ljajić podsjeća kako "Makedonija nema dovoljno brašna iz vlastite proizvodnje i svakako ga mora uzvoziti iz drugih zemalja", navodeći da ga zovu i srpski proizvođači žaleći se na makedonsku stranu.

Ključne riječi

Komentara 7

DE
desperadikus
19:22 06.03.2018.

Samo po rajcicama i rizi

IV
ivanistina
22:52 06.03.2018.

Srbi su uvIjek pušiona.Sve ratove započeli i sve ratove izgubili a tako će i ovaj trgovinski sa Makedonijom izgubiti.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
02:12 07.03.2018.

Makedonsko brašno svakako kvalitetnije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije