Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trijumf HDZ-a

Karamarko u Bruxelles šalje četiri žene, a SDP samo jednu

Tomislav Karamarko
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.05.2014.
u 16:41

Tomašić i Petir dobile 20.000 glasova manje nego svi ostali kandidati na HDZ-ovoj listi.

Dan nakon pobjede na europskim izborima u HDZ-u su zadovoljni, ali nema euforije. Zadovoljstvo je to veće jer su ipak, nakon cjelonoćne drame i prebrojavanja glasova, osvojili i šesti mandat.

U šali kažu da im je ovo tek usputna pobjeda, a da je pravi cilj osvajanje parlamentarnih izbora krajem 2015. Prije njih, najvjerojatnije s Kolindom Grabar-Kitarović, namjeravaju dobiti i predsjedničke izbore. Je li to realno ili je tek posljedica pobjedničkog zanosa?

Kao u najboljim danima

Kada se uzme u obzir da je HDZ-ova koalicijska lista osvojila 41,42 posto glasova i kada se to usporedi s rezultatima koje je HDZ osvajao u svojim najboljim danima devedesetih godina, može se reći da se HDZ vraća na Tuđmanove staze. U vrijeme pokojnog predsjednika Franje Tuđmana ta je stranka osvajala oko 45 posto glasova. HDZ-ova koalicijska lista osvojila je 381.844 glasa, a njihove koalicijske partnerice – Ruža Tomašić, šefica HSP-a dr. Ante Starčević, i HSS-ovka Marijana Petir – toj su listi donijele gotovo 150.000 glasova. One su dobile samo 20.000 glasova manje nego svi ostali HDZ-ovi kandidati na listi.

Iako bi se moglo i tumačiti da su među HDZ-ovim biračima veće zvijezde kandidatkinje izvan te stranke, te su brojke ipak dokaz da je HDZ dobro odabrao koalicijske partnere koji su svojim personaliziranim kampanjama donijele pobjedu HDZ-ovoj koaliciji. U HDZ-u objašnjavaju da su njihove partnerice listi osigurale baš onoliko glasova koliko su oni htjeli. Za usporedbu, nijedan koalicijski partner SDP-a nije uspio osvojiti dovoljan broj preferencijskih glasova, nego je zvijezda Tonino Picula, ali zato oba partnera ulaze u EU parlament jer su dobili dobre pozicije na listi.

– Da smo Ruži i Petirki dali bolja mjesta na listi, umjesto petog i šestog, njihove stranke ne bi radile na terenu niti bi toliko motivirale svoje birače – tumači jedan od glavnih stratega HDZ-ovih koalicija. HSS je ovom pobjedom, nastavio je, osnažen i zajedno s njima i Ružom idu i na predsjedničke izbore. Za parlamentarne izbore HDZ u svoj tabor još kani dovesti HSLS, a rado bi uz sebe vidjeli i HDSSB i Hrast.

Stranačka vojska

HDZ je za ove izbore digao stranačku vojsku, svi hadezeovci na terenu dobili su točan broj glasova koji moraju osigurati stranci, a 3400 promatrača koje su poslali na birališta dojavljivali su tko je od članova stranke izišao na izbore, a koga treba “potjerati”. S liste HDZ-a u Parlament EU ulaze čak četiri žene – Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Ruža Tomašić i Marijana Petir, a iz lijeve koalicije samo jedna – Biljana Borzan. Ovi su izbori i trijumf žena – od 11 eurozastupnika, pet je žena. A od pet kandidata koji su uspjeli osvojiti preferencijske glasove, čak su tri žene. Preferencijski glasovi “pale” samo ako ih kandidat osvoji više od 10% pa tako zbog visokog plasmana na listi u EU idu i kandidati koji su osvojili manje preferencijskih glasova.

>>Juncker: Pobijedili smo – tražim mandat!

>>Dobar posao najmanje popularnog političara u Hrvatskoj

>>Evo kako je HDZ dobio više glasova nego lani: Dobio je velike gradove

Komentara 13

RE
reborn
17:01 27.05.2014.

Ma tko bi rekao - progresivna ljevica vjeruje u mušku nadmoćnost, a zadrta i patrijahalna desnica misli da su ženski političari njihovi najjači aduti... Toliko o uobičajenim mitovima...

DE
Dejan1000
17:01 27.05.2014.

HDZ pobjedjuje na sljedecim izborima.

BI
Bisera
19:21 27.05.2014.

ta je dobra karamako usputna pobjeda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije