Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološka katastrofa

Opskrba građana Sl. Broda pitkom vodom odvija se bez problema

Vojska pomaže Brođanima
Foto: OSRH
1/12
01.04.2018.
u 16:20

Pitka voda iz cisterni i spremnika tako je dostupna svim građanima, dok će se ona flaširana dijeliti isključivo starim i nemoćnim sugrađanima te osobama koje nisu u mogućnosti same doći po potrebnu pitku vodu.

Situacija u Slavonskom Brodu po pitanju opskrbe vodom je stabilizirana, ali građani moraju znati da bi ona mogla potrajati - zaključak je to današnje sjednice Stožera civilne zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda. Tijekom posljednja dva dana građanima Slavonskog Broda pitka voda osigurana je iz državnih robnih zaliha uz pomoć cisterni koje obilaze područje 16 gradskih mjesnih odbora. Kako bi voda bila još dostupnija građanima, postavljeni i spremnici s pitkom vodom kapaciteta 1.000 litara koji će ostati na predviđenim lokacijama sve dok se za to bude bilo potrebe te će se redovno nadopunjavati.

Pitka voda iz cisterni i spremnika tako je dostupna svim građanima, dok će se ona flaširana dijeliti isključivo starim i nemoćnim sugrađanima te osobama koje nisu u mogućnosti same doći po potrebnu pitku vodu. Kako je istaknuo gradonačelnik Mirko Duspara, uz već postojeće lokacije plan je postaviti i dodatne spremnike s vodom u blizini svih osnovnih i srednjih škola na području Slavonskog Broda, koje su u ovom trenutku još uvijek zatvorene zbog školskih praznika.

Zbog velikog broj upita građana o utjecaju zabilježenih koncentracija ugljikovodika u vodi na njihovo zdravlje na jučerašnjoj sjednici Stožera, na kojoj su sudjelovali i članovi Vlade RH, gradonačelnik je zatražio i službeno očitovanje nadležnog ministarstva na ovo pitanje. Danas tijekom dana Grad Slavonski Brod zaprimio je traženo očitovanje Ministarstva zdravstva u kojem se navodi da; iako voda u Slavonskom Brodu nije zdravstveno ispravna za piće niti nakon termičke obrade, važno je naglasiti kako nije došlo do opasnosti za građane.

U nadležnom ministarstvu ističu kako građani koji su koristili vodu za piće i pripremu hrane, nemaju razloga za zabrinutost jer kratkotrajno izlaganje ugljikovodicima u zabilježenoj koncentraciji neće naštetiti njihovom zdravlju. Tako objašnjavaju da se voda iz vodoopskrbnog sustava može koristiti za svu potrošnju u kućanstvu, primjerice pranje rublja, te za osobnu higijenu - pranje ruku, tuširanje i slično, bez rizika po zdravlje. Jedino ograničenje je da se vodu ne smije koristiti za piće i pripremu hrane u duljem razdoblju, stoga do trajnog rješenja opskrbe vodom za piće treba koristiti vodu iz cisterni i spremnika koji su građanima na raspolaganju.

Grad Slavonski Brod i dalje će pravovremeno obavještavati građane o svim novim informacijama te ih pozivamo da prate obavijesti i na službenim internet stranicama Grada, poručuju u priopćenju.

Ranije su iz Grada obavijestili građane da se i danas mogu javljati na dežurne telefonske brojeve ako imaju bilo kakve upite oko opskrbe vodom te su objavili nove lokacije na kojima se nalaze cisterne.

 

- Građanima Slavonskog Broda osigurana je pitka voda iz državnih zaliha uz pomoć mobilnih cisterni i spremnika s pitkom za vodom, kapaciteta 1.000 litara. Ovim putem donosimo popis lokacija na kojima se nalaze mobilne cisterne na područjima 16 gradskih mjesnih odbora. Isto tako u mjesnim odborima postavljeni su i spremnici s pitkom vodom koji će tamo ostati sve dok bude bilo potrebe te će se redovno nadopunjavati. Osigurane su i nove dodatne lokacije na kojima su postavljeni spremnici s pitkom vodom kapaciteta 1.000 litara na 11 novih gradskih lokacija: na devet lokacija ispred dječjih gradskih vrtića (osim DV „Trnoružica“ koji trenutno nije u funkciji), na Jelasu kod Areo kluba, Šestinac kod kapele, izvijestili su iz Grada Slavonskog Broda.

Vojska i na Uskrs angažirana

 

Pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske su i na Uskrs angažirani u pomoći opskrbe stanovništva Slavonskog Broda pitkom vodom sa šest cisterni za pitku vodu kapaciteta do 6000 litara.

Pripadnici Oružanih snaga RH, kao i cisterne s pitkom vodom, bit će na raspolaganju lokalnom stanovništvu i tijekom sutrašnjeg dana odnosno dokle god bude potrebno, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo obrane.

Zbog nestašice pitke vode u Slavonskom Brodu jučer je održan i sastanak Stožera civilne zaštite na kojem su sudjelovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar zdravstva Milan Kujundžić te predstavnici lokalne samouprave i civilne zaštite. Na sastanku je zaključeno da će Slavonski Brod i okolica biti spojeni na vodocrpilište u Sikirevcima, a građani će do tada dobivati potrebnu pitku vodu iz državnih robnih zaliha.

Tom prilikom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako će Hrvatska vojska svojim resursima pomoći stanovnicima Slavonskog Broda u opskrbi pitkom vodom.

„Na raspolaganje smo dali cisterne s pitkom vodom i pripadnici GOMBR-e bit će građanima na raspolaganju za pomoć“, istaknuo je Krstičević, stoji na kraju priopćenja.

Stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta ostali su u subotu bez pitke vode, jer je utvrđeno da je voda onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja. Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo do istjecanja naftnih derivata.

Dokument
Popis lokacija sa cisternama
Ključne riječi

Komentara 13

BA
badza
12:13 01.04.2018.

I JNA je pomagala ugroženim u obskrbi.

SA
sargu123
13:13 01.04.2018.

Plenković je izjavio kako radovi na prespajanju vovovoda počinju "već u utorak" ???? ALO, A ŠTO SE ČEKA DO UTORKA ???? Pa trebali su početi još u petak ili subotu! Ili je nekima važnije klečati pred oltarom nego se primit posla da ljudi dobiju vodu!

YE
yelloman
12:19 01.04.2018.

koliko treba cetveroclanoj obitelji za pice i kuhanje dnevno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije