Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U KOORDINACIJI

Škoro: Suverenisti će imati svoj klub, takav je bio dogovor

Zagreb: Konferencija za medije Miroslava Škore
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/7
07.07.2020.
u 21:39

Škoro je prvi saborski mandat predao nakon 8 mjeseci, sad će ga odraditi do kraja

Brojem mandata zadovoljan je, ali legitimitet izbora mu je upitan. Ipak, neće ih dovoditi u pitanje nego će upozoravati na loš izborni zakon – otprilike se ovako jučer Miroslav Škoro čudio saborskim mjestima koje je osvojio HDZ, a odmah naglasio i kako su predizborne ankete “pokazale neuvjerljivost i nevjerodostojnost”.

Presumpcija povjerenja

Sve je on izračunao i analizirao, kazao je, pa je otkrio i kako je Željku Glasnoviću, kojeg je Pokret podržao u dijaspori, za ulazak u parlament nedostajalo svega jedanaest glasova. Nije, međutim, Škoro od preksinoć samo računao, već je i razmislio hoće li konačno reći tko i gdje je prije izbora vrbovao ljude s njegove liste, što je već prije kazao da radi “jedna od većih naših stranaka”.

– HDZ, osobu u 9. izbornoj jedinici. Ako se ta osoba složi da iznesem njeno ime, onda ću to i napraviti – kazao je Škoro, koji se ne boji da bi netko od njegovih ljudi mogao sad završiti možda kod nekog drugog. “Presumpciju povjerenja” ima, govori čelnik Domovinskog pokreta, pa dodaje kako je na njegovoj strani moglo biti i više od 16 mandata, “da su Most i Pokret jedni za druge imali više sluha”.

– Vjerojatno to u konačnoj slici ne bi ništa bitno promijenilo, ali sinergijski bi učinak bio veći jer u nekoliko smo jedinica i mi i oni bili oko praga i, da smo nastupili zajedno, ušli bismo i ondje – rekao je Škoro dodajući kako se “svaka škola plaća”. A hoće li Domovinski pokret platiti činjenicu da je na izbore išao s partnerima? Jer Hrvatski suverenisti jučer su najavili kako će u Saboru formirati svoj klub.

– To je dogovor koji smo imali otprije. Ako se pogleda realno, jedan klub ili dva uvijek su stvar procjene, možda ćemo napraviti i tri. Na taj način imaš više prostora da izađeš za govornicu, uzeti više vremena za komunikaciju. Čvrsta smo koalicija, kolege Suverenisti žele svoj klub, ali definitivno ćemo biti u koordinaciji – uvjerava Miroslav Škoro, pa najavljuje i neke od prvih stavki za koje će se njegova stranka probati izboriti u parlamentu.

Bit će to već spomenuta promjena izbornog zakona, s obveznim uvođenjem elektroničkog glasanja, žele “vratiti narod na političku pozornicu” referendumima, donijeti Zakon o obnovi, bavit će se i ovršnim zakonom. I radit će to svi odabrani u Sabor, uključujući i samog Škoru, koji je već jednom bio zastupnik, ali na osam mjeseci. Dao je ostavku.

– Nakon toliko preferencijalnih glasova, moji birači očekuju da budem u Saboru i odradim svoj mandat – rekao je Škoro, a na pitanje zašto to nije napravio i 2008. kad se prvi put pojavio na Markovu trgu, kazao je da tada ništa nije mogao promijeniti.

Svi na konstituiranju

– Bio sam čovjek koji mora neki dan u tjednu doći i dići ruku za nešto što je kreirano u nekoj sobici. Kad sam vidio da ne mogu ništa napraviti, otišao sam. Sad je situacija drugačija, prema biračima i kolegama pošteno je da ovog puta odigramo utakmicu do kraja – rekao je predsjednik Domovinskog pokreta prisjećajući se kako je to bilo prije gotovo dvanaest godina kad je bio zastupnik u redovima HDZ-a. A osim njega, hoće li svoje mandate odraditi i sestra mu Vesna Vučemilović, kao i ostali koji su ih osvojili ili će možda biti i prepuštanja mjesta nekome drugome?

– Na konstituirajućoj sjednici bit ćemo svi, a onda ćemo vidjeti hoće li se prepuštati mandati – kazao je Miroslav Škoro, dodajući kako svi imaju svoje obveze i poslove. Što se dolaska na vlast tiče, iako su u Domovinskom pokretu već govorili da će u eventualnu koaliciju s HDZ-om ako Andrej Plenković ne bude premijer, sad vele da im vlast nije bio cilj.

– Ni smo tu ni radi vlasti ni radi fotelja, realizirani smo ljudi, većina nas je poduzetnika. Smatram da bi netko s više poduzetničkog iskustva trebao voditi zemlju, ali respektiramo volju birača – kazao je Škoro.

Komentara 5

MA
Makaveli2020
19:41 08.07.2020.

Trgovački pokret

RO
romobil
08:51 08.07.2020.

Deja vue manipulacije idu dalje...

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
07:38 08.07.2020.

Više klubova više para. Ipak sam ja poduzetnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije