Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI SE RJEŠENJE

Sjetva skuplja i 6000 kuna po hektaru

Reportaža iz Slavonije
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
22.01.2022.
u 10:05

Zbog rasta cijena sjemena, mineralnih gnojiva, nafte... ratari traže pomoć ministrice poljoprivrede

Predstojeća proljetna sjetva mogla bi biti jedna od najskupljih u povijesti Hrvatske. Prve procjene već sada govore da će, zbog rasta cijena svih ulaznih troškova, sjetva po hektaru biti od 3000 do 6000 kuna skuplja (ovisno o kulturi) nego što je bila lani.

Zbog drastičnog rasta cijena sjemena, mineralnih gnojiva, nafte i drugih repromaterijala potrebno je pronaći rješenja kako bi se ta teška situacija ublažila jer će u suprotnom poljoprivrednici odustajati od sjetve ili štedjeti na njoj što će se u konačnici odraziti na prinose i razinu proizvodnje, upozorili su u petak predstavnici Odbora za ratarstvo HPK na sastanku s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Iz HPK tvrde da im je ministrica Marija Vučković kazala kako trenutačna kriza nadilazi okvire Ministarstva poljoprivrede, ali da će u narednih sedam dana pokušati naći rješenja u korist ratara.

– Obećano nam je da će financijska služba nastojati naći sredstva u proračunu kojima bi se ublažila situacija, a pregovarat će se i o kreditnim linijama kojima bi se osigurala nabava materijala za proljetnu sjetvu.

Proizvođače brine i rast cijena plavog dizela te smo tražili da se zamrzne njegova cijena tijekom najintenzivnijih proljetnih radova kako ne bi dodatno i s te strane imali povećane troškove – kazali su iz HPK. 

>> VIDEO Srušen rekord: Hrvati od ovog tjedna plaćaju benzin najskuplje u povijesti!

Komentara 2

PR
prokurator
12:21 22.01.2022.

pravoj su se obratili za pomoć!!!!! ta je opsjednuta štiklama, to je samo mršavija verzija gabi žalac. drugim riječima, pripremimo se za udvostručenje cijene kruha.

DU
Deleted user
11:05 22.01.2022.

Neka prodaju zemlju, mehanizaciju i uloze novac u turizam. Tamo ce ulaganja biti manja. a zetva unosnija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije