Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodna konferencija o ribarstvu u Zadru

Širom zaštitom Jabučke kotline štitimo ribu i ribare

Ribari u Tribunju iskoristili lovostaj za krpanje mreža
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
04.06.2022.
u 15:32

EU promovira malo priobalno ribarstvo kao održivo, a istovremeno ga ograničava zastarjelim propisima

U Kneževoj palači u Zadru u petak je održana međunarodna konferencija o ribarstvu pod naslovom "Plan za Jadran: Budućnost ribarstva u Hrvatskoj i EU". Hrvatski zastupnik u EP-u i stalni član Odbora za ribarstvo Ladislav Ilčić okupio je vodeće domaće znanstvenike i stručnjake, predstavnike Europske komisije i Ministarstva poljoprivrede, europarlamentarce iz nekoliko EU država te predstavnike udruga iz područja ribarstva, akvakulture i očuvanja okoliša.

Propisi iza zatvorenih vrata

U dva panela koja je moderirala poznata voditeljica Doris Pinčić raspravljalo se o aktualnim uvjetima ribarenja na Jadranu te novim prilikama i budućim perspektivama za ribarski sektor.

Prof. dr. sc. Alen Soldo sa splitskog Sveučilišnog odjela za studije mora više je puta naglasio kako je tzv. Mediteranska uredba jedan od osnovnih problema hrvatskog ribarstva nakon ulaska u Europsku uniju, a za Večernji list pojasnio je negativne učinke ove uredbe.

– Budući da je donesena prije našeg ulaska u EU, Mediteranska uredba ne uzima u obzir specifičnosti hrvatskog ribarstva. Više od 94% naše ribolovne flote sastoji se od plovila manjih od 12 metara koja su zbog toga ograničena na obalno područje. Onemogućavanjem lova u tim područjima zapravo se ukidaju i ribari jer nemaju alternativnu mogućnost ribarenja takvim malim plovilima – objašnjava Soldo.

Apsurdno je, tvrdi naš sugovornik, da EU promovira malo priobalno ribarstvo kao održivo, dok ga istovremeno ograničava zastarjelim propisima.

– Hrvatskoj se zbog prelova nameću mjere ograničenja ribolova od EU i Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), a ne uzima se u obzir čija je flota zapravo dovela do stanja prelova. Hrvatska politika mora konačno donijeti strategiju kojom će se jasno definirati interesi ribarske industrije prije nego što ih se ugradi u propise – zaključuje Soldo.

Da je kvalitetna rasprava preduvjet dobroj strateškoj artikulaciji ribarskih interesa, s profesorom Soldom slaže se i organizator konferencije Ilčić.

– Propise se vrlo često donosi iza zatvorenih vrata, daleko od onih na koje se odnose. Drastične kvote za izlov ribe u Jadranu u prošlom su mandatu srušene u EP-u, a sad ih se pokušava uvesti preko Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju, potpuno zaobilazeći Parlament. To je protivno demokratskim normama – rekao je Ilčić za Večernji list.

U središtu čovjek

Hrvatski zastupnik naglašava da je cilj očuvati riblji fond da bi ribarstvo bilo održivo, no u središtu svega ipak mora biti čovjek. Na konferenciji je iznio i prijedlog proširenja zaštićenog područja Jabučke kotline koji će promovirati u institucijama EU.

– Dosadašnjom zaštitom u području Jabučke kotline brzo su se i značajno obnovile neke vrste. To je mjera koja dokazano daje rezultata, za razliku od kvota. Naša je flota sastavljena u najvećoj mjeri od malih brodica koje i ne idu tako daleko od obale pa su i ribari s time suglasni. Eventualnim proširenjem zaštićenog područja na cijeli gospodarski pojas došlo bi do većeg mrijesta i brže obnove ribljih stokova, a ta riba potom nošena morskim strujama dolazi bliže našoj obali i ribari ju love kad je u fazi zrelosti. Tako možemo sačuvati ribu, ali i interes ribara – zaključio je Ilčić.

Ključne riječi

Komentara 1

07
070274
20:18 04.06.2022.

Talijani su i pampala ogulili u Jadranu a nama ograničavaju ionako, veličinom plovila i flote općenito, ograničeni ribolov. Dokle više ograničenja? Podijelite kvote na jednake dijelove nama i Talijanima a ne prema broju plovila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije