Mirenje s Vladom

Sindikati javnih službi nastavljaju borbu za pravednije plaće

Sindikati javnih službi
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/8
28.11.2018.
u 14:21

Sindikalna kampanja bit će usmjerena na promjenu Vladine ekonomske politike, jer s postojećom država ne može ići snažnije naprijed, a s time se slažu i ekonomski stručnjaci

Osam sindikata javnih službi, koji su u postupku mirenja dogovorili rast osnovice plaća u 2019. godini za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna, nastavlja borbu za pravednije plaće jer nisu uspjeli postići da se utvrdi politika plaća u javnim službama, kako bi zaposlenici znali kakva im je perspektiva, najavio je u srijedu predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih su srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Jedino tako možemo kvalitetnije pregovarati o specifičnostima i različitostima unutar javnih službi. To je cilj koji želimo ostvariti u prvoj polovici iduće godine, kako bi prije donošenja proračunskih smjernica za 2020. već imali jasno utvrđenu politiku plaća u javnim službama, rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare.

Pogledajte video: Sindikata javnih službi o okončanju postupka mirenja s Vladom

Kampanja za promjenu Vladine ekonomske politike

Sindikalna kampanja bit će usmjerena na promjenu Vladine ekonomske politike, jer s postojećom država ne može ići snažnije naprijed, a s time se slažu i ekonomski stručnjaci.

Na to će nastojati upozoriti jumbo plakatima, okruglim stolovima i tribinama, gdje će s relevantnim sugovornicima raspravljati o pitanjima koja moraju biti u fokusu Vlade, jer se radi o interesu svih građana, poručio je Mihalinec.

Ni jedna vlada do sada, pa ni aktualna, nije bila spremna za stvarne promjene, zato treba pokrenuti građane kako bi izvršili pritisak na Vladu da pokrene promjene, istaknuo je Mihalinec.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je kako je bilo nužno prihvatiti sporazum s Vladom jer predviđen rast BDP-a u 2019. iznosi 2,9 posto, a inflacija 1,2 posto.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dogovoren je rast plaća od pet posto, pa će mjesečno povećanje plaća zaposlenika u rangu od 5.000 do 8.000 kuna iznositi od 250 do 400 kuna. Iako to nije dovoljno, bez potpisanog sporazuma ne bi bilo poboljšanja materijalnog položaja članstva, ustvrdio je Ribić.

Podsjetio je da plaće u javnim službama zaostaju za onima u gospodarstvu za 18,9 posto. "Nismo rekli da ćemo to riješiti u jednoj godini, jer to nitko razuman i odgovoran ne može očekivati, i ne bi to ostvarili ni da je štrajk potrajao do Božića", kazao je.

Zatražili smo povećanje osnovice plaće za 5,8 posto jer su toliko plaće rasle lani i zbog problema Uljanika, koji je povukao 3 milijarde kuna iz državnog proračuna, rekao je Ribić.

Vlada nije učinila dovoljan pomak prema javnom sektoru

Kritizirao je Vladino ponašanje prema javnom sektoru jer nije učinila dovoljan pomak. Nakon što su podmirili sve druge potrebe, od borbenih aviona i veteranskih davanja do pomoći dijelu nesposobnih poduzetnika i poslodavaca, traže da se zaposlenici iz javnih službi prebace u privatni sektor, što je jedna od najvećih besmislica, kaže Ribić.

Također je demantirao tvrdnju ekonomskog analitičara Damira Novotnya da je u odnosu na predkrizno razdoblje broj zaposlenika u javnom sektoru povećan za 20.000, jer je taj broj zapravo smanjen s 249.000 na 235.000 zaposlenih.

Ribić se osvrnuo i na izjavu ministra financija Zdravka Marića da se Vlada odgovorno ponašala jer je uspjela održati financijsku stabilnost.

"To je točno jer su smanjili javni dug i deficit, ali su izgubili stanovništvo i radnike. Odgovorni su prema inozemnim institucijama i krugovima, domaćim nesposobnim poduzetnicima i financijskom sektoru, ali nisu odgovorni prema vlastitim građanima i stanovništvu", ustvrdio je Ribić.

Komentara 5

RO
ronyday
15:45 28.11.2018.

Jedino pravedno bi bilo da se otpusti polovica nesposobnog, uhljebljenog kadra na državnoj sisi. Banalni primjer Čakovca gdje nesposobna pravnica na mirovinskom več godinama maltretira građane, a u susjednoj kancelariji 3 drugraice za sektor tvrtki ništa ne rade. Mora svakomm građaninu koji se mora svratiti u tu ustanovu, a takvog šljama ima previše u ovoj državi.

ST
stefj
14:59 28.11.2018.

Pravednije plaće? Što to znači?... Da li je pravedno da imaju veće plaće od privatnog sektora koji ih i plaća? Da li je pravedno da država zadužuje unuke da bi oni ostvarivali svoje želje? Da li je pravedno da ih ima 20.000 više, a učenika 100.000 manje?... Pravda tu nema puno veze, pravda po njima znači nekome uzeti i dati njima ili nas sve zadužiti i dati njima... Školstvo je rak rana Hrvatske, nikada lošije, a nikada više učitelja. Uz to, danas jedan učenik košta državu 25.000 kn godišnje, s povećanjem plaća i besplatnim udžbenicima to će narasti sigurno na 28.000 Kn. Privatna škola košta 30.000 Kn, to nije nikakva razlika, a odnos prema učenicima nebo i zemlja... Mislim da je krajnje vrijeme da se uvede vaučerizacija i izjednači privatno i javno školstvo. Ovako kako je sada koriste se razni trikovi, skriva se statistika, ne ocjenjuju se učitelji, a sve zato da se ne vidi katastrofa u kojem je sve stanju... Evo svi se hvale EU zemljama, pa uvedimo pravila kao u EU, npr. Skandinaviji. Vaučeri, izjednačavanje privatnih i javnih škola, valorizacija učitelja itd...

DH
dalibor.hren
15:22 28.11.2018.

U štrajku je jedino Stipićev Preporod, koji nije (zbog malog broja članova) reprezentativni Sindikat! Stipić LAŽE kad kaže da pregovori, tj. mirenje nije uspjelo. On niti nije bio na sastanku!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?