Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati javnih službi nastavljaju borbu za pravednije plaće

Sindikalna kampanja bit će usmjerena na promjenu Vladine ekonomske politike, jer s postojećom država ne može ići snažnije naprijed, a s time se slažu i ekonomski stručnjaci
28. studenoga 2018. u 14:21 5 komentara 1149 prikaza
Sindikati javnih službi
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Osam sindikata javnih službi, koji su u postupku mirenja dogovorili rast osnovice plaća u 2019. godini za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna, nastavlja borbu za pravednije plaće jer nisu uspjeli postići da se utvrdi politika plaća u javnim službama, kako bi zaposlenici znali kakva im je perspektiva, najavio je u srijedu predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih su srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Sindikati dolaze na mirenje Konačna odluka Završen proces mirenja: Sindikati ne idu u štrajk, prihvatili ponudu Vlade

Jedino tako možemo kvalitetnije pregovarati o specifičnostima i različitostima unutar javnih službi. To je cilj koji želimo ostvariti u prvoj polovici iduće godine, kako bi prije donošenja proračunskih smjernica za 2020. već imali jasno utvrđenu politiku plaća u javnim službama, rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare.

Pogledajte video: Sindikata javnih službi o okončanju postupka mirenja s Vladom

Kampanja za promjenu Vladine ekonomske politike

Sindikalna kampanja bit će usmjerena na promjenu Vladine ekonomske politike, jer s postojećom država ne može ići snažnije naprijed, a s time se slažu i ekonomski stručnjaci.

Na to će nastojati upozoriti jumbo plakatima, okruglim stolovima i tribinama, gdje će s relevantnim sugovornicima raspravljati o pitanjima koja moraju biti u fokusu Vlade, jer se radi o interesu svih građana, poručio je Mihalinec.

Željko Stipić, predsjednik Preporoda nezadovoljstvo Sindikat preporod: Tražimo uvećanje plaća za 18,9%, u srijedu štrajkamo

Ni jedna vlada do sada, pa ni aktualna, nije bila spremna za stvarne promjene, zato treba pokrenuti građane kako bi izvršili pritisak na Vladu da pokrene promjene, istaknuo je Mihalinec.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je kako je bilo nužno prihvatiti sporazum s Vladom jer predviđen rast BDP-a u 2019. iznosi 2,9 posto, a inflacija 1,2 posto.

Sindikati javnih službi | Autor : Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dogovoren je rast plaća od pet posto, pa će mjesečno povećanje plaća zaposlenika u rangu od 5.000 do 8.000 kuna iznositi od 250 do 400 kuna. Iako to nije dovoljno, bez potpisanog sporazuma ne bi bilo poboljšanja materijalnog položaja članstva, ustvrdio je Ribić.

Podsjetio je da plaće u javnim službama zaostaju za onima u gospodarstvu za 18,9 posto. "Nismo rekli da ćemo to riješiti u jednoj godini, jer to nitko razuman i odgovoran ne može očekivati, i ne bi to ostvarili ni da je štrajk potrajao do Božića", kazao je.

lova Koliko ste plaćeni Najveća šansa za veću plaću jest da mijenjate posao svakih pet godina

Zatražili smo povećanje osnovice plaće za 5,8 posto jer su toliko plaće rasle lani i zbog problema Uljanika, koji je povukao 3 milijarde kuna iz državnog proračuna, rekao je Ribić.

Vlada nije učinila dovoljan pomak prema javnom sektoru

Kritizirao je Vladino ponašanje prema javnom sektoru jer nije učinila dovoljan pomak. Nakon što su podmirili sve druge potrebe, od borbenih aviona i veteranskih davanja do pomoći dijelu nesposobnih poduzetnika i poslodavaca, traže da se zaposlenici iz javnih službi prebace u privatni sektor, što je jedna od najvećih besmislica, kaže Ribić.

Emil Tedeschi Porezna olakšica Tedeschi nagrađuje radnike s 4600 kn plus 1500 kn božićnice i 600 kn dara za djecu

Također je demantirao tvrdnju ekonomskog analitičara Damira Novotnya da je u odnosu na predkrizno razdoblje broj zaposlenika u javnom sektoru povećan za 20.000, jer je taj broj zapravo smanjen s 249.000 na 235.000 zaposlenih.

Ribić se osvrnuo i na izjavu ministra financija Zdravka Marića da se Vlada odgovorno ponašala jer je uspjela održati financijsku stabilnost.

"To je točno jer su smanjili javni dug i deficit, ali su izgubili stanovništvo i radnike. Odgovorni su prema inozemnim institucijama i krugovima, domaćim nesposobnim poduzetnicima i financijskom sektoru, ali nisu odgovorni prema vlastitim građanima i stanovništvu", ustvrdio je Ribić.

Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • ronyday:

    Jedino pravedno bi bilo da se otpusti polovica nesposobnog, uhljebljenog kadra na državnoj sisi. Banalni primjer Čakovca gdje nesposobna pravnica na mirovinskom več godinama maltretira građane, a u susjednoj kancelariji 3 drugraice za sektor tvrtki ništa ne rade. Mora svakom ... prikaži još!m građaninu koji se mora svratiti u tu ustanovu, a takvog šljama ima previše u ovoj državi.

  • stefj:

    Pravednije plaće? Što to znači?... Da li je pravedno da imaju veće plaće od privatnog sektora koji ih i plaća? Da li je pravedno da država zadužuje unuke da bi oni ostvarivali svoje želje? Da li je pravedno da ih ... prikaži još! ima 20.000 više, a učenika 100.000 manje?... Pravda tu nema puno veze, pravda po njima znači nekome uzeti i dati njima ili nas sve zadužiti i dati njima... Školstvo je rak rana Hrvatske, nikada lošije, a nikada više učitelja. Uz to, danas jedan učenik košta državu 25.000 kn godišnje, s povećanjem plaća i besplatnim udžbenicima to će narasti sigurno na 28.000 Kn. Privatna škola košta 30.000 Kn, to nije nikakva razlika, a odnos prema učenicima nebo i zemlja... Mislim da je krajnje vrijeme da se uvede vaučerizacija i izjednači privatno i javno školstvo. Ovako kako je sada koriste se razni trikovi, skriva se statistika, ne ocjenjuju se učitelji, a sve zato da se ne vidi katastrofa u kojem je sve stanju... Evo svi se hvale EU zemljama, pa uvedimo pravila kao u EU, npr. Skandinaviji. Vaučeri, izjednačavanje privatnih i javnih škola, valorizacija učitelja itd...

  • dalibor.hren:

    U štrajku je jedino Stipićev Preporod, koji nije (zbog malog broja članova) reprezentativni Sindikat! Stipić LAŽE kad kaže da pregovori, tj. mirenje nije uspjelo. On niti nije bio na sastanku!!!