Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat preporod: Tražimo uvećanje plaća za 18,9%, u srijedu štrajkamo

'Kad je Hrvatska bila napadnuta prioritet je bila nabavka oružja, pa je prioritet bila obnova kuća, pa izgradnja cesta. Sada mislimo da ništa nije veći prioritet od učitelja i nastavnika i zato mislimo da je došao naš trenutak', kazao je Stipić
24. studenoga 2018. u 15:55 9 komentara 939 prikaza
Željko Stipić, predsjednik Preporoda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod traži povećanje plaća od 18,9 posto te je najavio štrajk za srijedu, 28. studenoga, koji će, kako je rečeno u subotu, trajati dugo i čije će pritisci postupno jačati.

Gordan Maras Porezna reforma Maras: Vladino povećanje plaća javnim službama od tri posto je antidemografska poruka

Na sastanku povjerenika Preporoda iz središnje Hrvatske u Zagrebu, koji će organizirati i voditi štrajk, predsjednik Željko Stipić kazao je da je štrajk jedino sredstvo koje je preostalo sindikatima da zaštite prava učitelja i nastavnika. Nije precizirao koliko će štrajk trajati i kako će se odvijati, ali je kazao da su sindikati spremni na dugotrajne pritiske, "iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec".

Važno je da su štrajk najavili svi sindikati javnih službi, od obrazovanja i zdravstva, preko socijalne skrbi do kulture, jer nam je zajednička osnova, kazao je Stipić na prvom dijelu sindikalnog sastanka, koji je bio otvoren za novinare. Također je izjavio da Sindikat Preporod traži povećanje plaća od 18,9 posto, jer one zaostaju više od deset godina. Prema procjenama, plaće će iduće godine rasti između pet i šest posto, što znači da ako bi prihvatili povećanje plaća od 5,8 posto, koliko u pregovorima s Vladom zahtjeva osam sindikata, naše plaće neće više zaostajati 18,9 nego 22-23 posto, ustvrdio je.

Radnici Uljanika ponovo u štrajku jer im nije isplaćena plaća za rujan Uljanik grupa Cerovac: Oko 1800 radnika počelo raditi. Uprava: Nenajavljen i štetan susret

"Naš zahtjev nudi nadu da će se u Hrvatskoj početi događati nešto progresivno, a njegovo neuvažavanje značilo bi još jednu godine katastrofe', kazao je Stipić i dodao da pored toga nastavnici iz svog džepa plaćaju između jedne trećine i jedne četvrtine troškova prijevoza. Novca u državnom proračunu ima više nego ikada, 140 milijardi, i vrijeme je da se konačno utvrdi pravična cijena rada u državnim službama", kazao je

"Mislim da bi prioriteti konačno u ovoj zemlji trebali biti učitelji, nastavnici, medicinske sestre i liječnici, a ne borbeni avioni, financiranje zastupničkih mirovina i slično", izjavio je predsjednik Sindikata Preporod, i dodao: "Ne mislimo da avioni nisu potrebni, ali u svakoj državi uvijek ima za prioritete".

sindikati javnih službi Nezadovoljni odlukom Vlade Sindikati javnih službi idu u štrajk 28. studenog

"Kad je Hrvatska bila napadnuta prioritet je bila nabavka oružja, pa je prioritet bila obnova kuća, pa izgradnja cesta. Sada mislimo da ništa nije veći prioritet od učitelja i nastavnika i zato mislimo da je došao naš trenutak", kazao je Stipić.

Podsjetio je da Vlada nudila povećanje plaća od tri posto, što je sindikat ocijenio uvredljivim. Cijeli postupak pregovora išao za tim da sindikate stavi 2pred svršeni čin“, kazao je i zaključio da je mirenje bilo 'uvredljiva lakrdija'.

>> Pogledajte štrajk radnika Uljanika zbog neisplaćenih plaća

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • Mlach:

    na kojim drogama su ovi???...3 mjeseca godisnji odmor

  • ronyday:

    Imate našu podršku za štrajk kao i Uljanikovci i očekujemo da napustite svoja uhljebljena mjesta. Širok vam je put u Njemačku, tamo sigurno trebaju ovakve državne uhljebe, parazite, vucibatine

  • pavel1001:

    ma zaokruži na 20 kompa 🤣🤣🤣🤣🤣