Naslovnica Vijesti Hrvatska

Završen proces mirenja: Sindikati ne idu u štrajk, prihvatili ponudu Vlade

Zadovoljstvo nam je da smo završili proces mirenja, rekao je ministar Pavić
27. studenoga 2018. u 10:28 60 komentara 10437 prikaza
Sindikati dolaze na mirenje
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Drago mi je da smo uspješno završili proces mirenja. Vlada je izašla s ponudom da tri posto ide od 1. siječnja 2019, a dva posto od 1. rujna 2019. Vlada je izašla s maksimalnom ponudom", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić nakon mirenja sa sindikatima. "Drago mi je da smo uspjeli iznaći dodatnih 150 milijuna kuna", dodao je.

Željko Stipić povećanje osnovice plaća Preporod: Štrajk počinje u srijedu od 11:55 do 12:55 sati

Zadovoljstvo nam je da smo završili proces mirenja, dodao je Pavić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama RH Branimir Mihalinec rekao je da je dovoljan broj članova za prihvaćanje ponude. "Prekidamo sve štrajkaške aktivnosti", dodao je. Osam sindikata tako ne ide u štrajk.

"Sutra će biti potpisan ugovor između Vlade i sindikata javnih službi. Odluka o prihvaćanju Vladine ponude o povećanju za "tri plus dva posto" nije bila unisona, ali time smo se donekle približili ispunjenju naših zahtjeva", rekao je Mihalinec.

"Odluka o prihvaćanju Vladine ponude nije bila jednostavna ni jednoglasna", naglasio je Mihalinec podsjetivši da su održali izjašnjavanje sindikalnih tijela.

Željko Stipić, predsjednik Preporoda nezadovoljstvo Sindikat preporod: Tražimo uvećanje plaća za 18,9%, u srijedu štrajkamo

Dodatnih 250 kuna na prosječnu plaću

Uspješno okončanim mirenjem obustavljaju se sve aktivnosti oko pripreme štrajka i sutra ga neće biti, već će se pristupiti potpisivanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru, najavio je. 

Povećanje za tri posto od 1. siječnja na prosječnu plaću znači dodatnih 150 kuna, a  dva posto od rujna dodatnih 100 kuna, čime su se sindikati donekle približili ispunjenju svojih zahtjeva. "Plaće će u javnim službama i dalje zaostajati, ali mnogo manje nego što bi bilo da je ostala prethodna ponuda Vlade", istaknuo je Mihalinec. 

Na upit hoće li sindikalno članstvo biti zadovoljno postignutim dogovorom, odgovorio je kako uvijek netko nije zadovoljan, no sindikalna tijela svjesno su preuzela odgovornost i donijela takvu odluku. 

Pavić je najavio da će se danas u 16 sati sastati sa sindikatima državnih službi s kojima je već dogovoreno povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja. Ponudit će im isto što i javnim službama i vjeruje da će oni to prihvatiti.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako je mirenje uspješno okončano jer je većina sindikata javnih službi prihvatila Vladinu ponudu, no sindikati obrazovanja su se na svojim tijelima izjasnili protiv takve ponude i nisu s njome suglasni. 

Vlada i sindikati Još bez dogovora Sindikati pripremaju štrajk. Pavić: Nastavljamo mirenje

Sindikati zdravstva: Postignut je korektan kompromis

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić rekla je da su sva tri sindikata koji djeluju u zdravstvu bila suglasna s Vladinom ponudom. Smatraju je korektnom i misle da su postigli dobar sporazum jer je to maksimum koji su trenutačno mogli dobiti.

"To je kompromis u kojem su popustili i sindikati i Vlada, mirenje je korektno završeno i mislim da smo postigli dogovor s kojim možemo biti zadovoljni", rekla je Čulinović-Čaić.

I predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak ocijenila je kako su očekivali više, no trenutačno je to maksimum koji su mogli dobiti i time su se uspjeli primaknuti zahtjevu za šest posto povišice.

Upitana je li se štrajkom moglo dobiti više, Prašnjak je odvratila kako nije sigurna da u zdravstvu postoji takva snaga jer mnogo medicinskog osoblja nedostaje. Ostali su predani svome poslu i maksimalno nastoje da ne zakinu bolesnog čovjeka kojeg imaju na skrbi.

Štrajk bi doveo do potpunog zastoja sustava i kolapsa, pa mislim da je Vladina ponuda prihvatljiva, iako ni u mom sindikatu nisu svi bili za takav sporazum, rekla je Prašnjak.

Podsjetimo, postupak mirenja u sporu Vlade i sindikata javnih službi oko rasta osnovice plaća u javnim službama za 2019. godinu nastavljen je u utorak ujutro u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama RH Branimir Mihalinec izjavio je kako očekuju konačnu Vladinu ponudu. 

Pogledajte izjave nakon razgovora Vlade i sindikata u ponedjeljak

 

 

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

 • stefj:

  I tako, ovo je još jedan dokaz da sav rast i više od toga pojede država. Opet sve što se više zaradi ide državnom i javnom sektoru... A nitko iz tog državnog i javnog sektora niti slučajno ne želi preći ... prikaži još! u privatni sektor, gdje eto, cvatu ruže i zarade su basnoslovne. Još manje se želi upustiti u podzetničke vode, gdje čim otvori firmu može kupiti bijesan auto, jahtu i kuću... Eh jesmo država, čisti uhljebistan. Ili si uhljeb ili si rob tog istog uhljeba. I dalje se nastavlja praksa da politika sa sindikatima državnih i javnih struktura upravlja sudbinom svih građana. I onda s tom politikom dolazimo na zadnje mjesto u EU, a birokracija nam je 139. od 140 na svijetu... A od reforme ni r. Budućnost nikakva. Uopće ne čudi što ljudi odlaze...

 • Avatar southman
  southman:

  Nažalost vlada ne može ponuditi više jer pare odlaze na sve i svašta, od raznoraznih ovih i onih udruga od kojih dobar dio radi protiv države koja ih plaća pa na kraju i za lažne invalidnine od civilnih do braniteljskih. ... prikaži još!h. Da bi sa druge strane profesori u školama radili za 6 a znanstvenici za 7,5 t kuna. Svašta se nakačilo na proračun u zadnjih 20 godina.

 • VKSS:

  Dobro ucitelji,med.sestre i slicno zaslužuju više,jer nece biti 2 ucitelja odjednom da rade s djecom ili 10 sestara da rade s pacijentom,ali zato ima toliko zupana i svaki ima 3 zamjenika i sad kad jis pisao koliko gdje i sta,naslo ... prikaži još! bi se toliko toga nepotrebnog i ustede bi ilbile velike