Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati javnih službi i Vladin pregovarački tim dogovorili osnivanje radne skupine

Mislim da je to primarni interes Državnog proračuna i poreznih obveznika, a sindikatima uvijek ostaju tužbe, ocijenio je Ribić
24. studenoga 2016. u 18:32 4 komentara 455 prikaza
Vilim Ribić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izvijestio je u četvrtak navečer, nakon sastanka s Vladinim pregovaračkim timom o pronalaženju rješenja za provedbu sporazuma o povećanju osnovice plaća u javnim službama za šest posto, kako je dogovoreno osnivanje radne skupine, radi nejasnoća nastalih u vremenu blokade sporazuma zbog ekonomske krize i trogodišnjeg pada BDP-a.

Ribić je koordinator sindikalnog pregovaračkog tima vezano za realizaciju sporazuma o povećanju osnovice plaća u javnim službama za 6 posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja.

Na preliminarnom sastanku održanom u Ministarstvu rada, razgovaralo se o različitim viđenjima što sporazum jest, kakve su njegove obaveze, došlo je do promjene metodolgije kada se radi o izračunu prosječne plaće u gospodarstvu u Državnom zavodu za statistiku i zbog toga sindikati vide stvar na jedan način, a Vlada vjerojatno na drugi način, rekao je.

GSV SJEDNICA GSV-a Sindikati upozorili: Oni s najnižim primanjima neće dobiti ništa ili vrlo malo zdravko marić Izazovi proračuna za 2017. Vlada sindikatima nudi kompromis - moguća djelomična povišica

Ni u jednom trenutku nismo dobili dojam da oni (Vlada) ne bi nešto priznavali, nego se radi o tome u kojoj se mjeri nešto priznaje, ali  promjena metodologije je znatna promjena, naglasio je Ribić.

Da bismo iz te priče izašli i razumjeli sve pravne i financijske aspekte i pokušali naći zajedničko tumačenje, dogovorili smo rad u radnoj skupini, koja započinje s radom u ponedjeljak, a plenarno se ponovno nalazimo u četvrtak, najavio je.

Ribić je također rekao kako su izuzetno zadovoljni dogovorom o formiranju radne skupine jer, dodao je, to je po prvi puta otkako smo razgovarali s prošlom i pretprošlonm vladom da se nešto konkretno pomiče na tom pitanju.

Mislim da je to primarni interes Državnog proračuna i poreznih obveznika, a sindikatima uvijek ostaju tužbe, ocijenio je Ribić.

Ribić: Sindikatima ide na ruku sve što je činjenično i utemeljeno na realnosti

Upitan ide li promjena metodologije na ruku sindikatima ili ne, Ribić je odgovorio kako će radna skupina dati rješenja pa će se vidjeti, no da sindikatima ide na ruku sve što je činjenično i utemeljeno na realnosti. Ako statistika prati plaće na jedan način koji je precizniji i točniji, onda to ide na ruku i sindikata, Vlade i građana, ocijenio je. 

Na upit je li sindikatima bilo ponuđena isplata povećane osnovice za šest posto tijekom tri godine, Ribić kaže da o takvom prijedlogu nije bilo riječi, ali da to sindikatima i nije prihvatljivo. Na pitanje koji je sindikalni prijedlog Ribić je rekao kako imaju prijedlog, ali da su sada u fazi kada ga ne bi javno iznosili.

Odgovarajući na pitanje do kada moraju sklopiti sporazum s Vladom, Ribić je rekao - što prije donošenja državnog proračuna.

Ribić je također rekao kako se tek trebaju dogovoriti hoće li od 1. siječnja iduće godine biti isplaćena uvećana osnovica plaće.

Nije došlo do raskola među sindikatima s obzirom da su neki članovi sindikata Preporod krenuli u tužbe, rekao je Ribić odgovarajući na novinarsko pitanje i dodao da predsjednik Preporoda Stipić "nije sindikat i ne radi sindikalni posao".

Podizanje četiri tužbe u smislu sindikalnog djelovanja ne znači ništa i nema razdora među relevantnim, ozbiljnim, odgovornim, uspješnim sindikatima koji nešto stvaraju i donose dobit svojima, kazao je.

>> Sindikati protiv izmjena ZOR-a: konkurentnost žele graditi preko obespravljene i potplaćene radne snage

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • antonelić:

    e , sada mi je lakše kada se osnovala radna skupina .... i za kraj priče : zadovoljni smo što je sve činjenično i zasnovano na realnosti .... a lovu i tako nećete vidjeti nikada .... kao niti mi , ... prikaži još!ti mi , ranojutarnji berači boca po kontejnerima povećanje povratne naknade za pet ambalažu ....

  • rikavac:

    Ja mislim da je ovo naj veci neradnik i uhljeb u drzavi od postojanja. Taj covjek nezna sastavit tri recenice ,bori se nezna ni on zasta ,vodi instituciju koja apsolutno nije nista uradila za radnike nit ce ikad uradit. Samo ... prikaži još!o je bitno da on moze ubirati hiljade kuna plate.

  • kritika5:

    sigurno će radna skupina raditi besplatno