Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Šerepac o besplatnim obrocima: Vlada je omogućila da svi imaju jednake uvjete, gradovi su se već morali organizirati

Zagreb:  Vesna Šerapac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/5
09.01.2023.
u 14:08

Neovisno o tome koliko su osnivači osigurali sredstava, smatram da su ravnatelji škola ti koji najbolje znaju što je potrebno za učenike. U svakom slučaju na ovaj način nijedno dijete neće biti izdvojeno te neće morati razmišljati hoće li imati novac za obrok, kaže Vesna Šerepac.

Od danas svaki učenik na teret proračuna ima osiguran jedan obrok u školi, a u studiju Večernjeg lista o tome je govorila Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Emisiju je vodila naša novinarka Lana Kovačević.

Besplatan obrok dobit će 311.000 učenika. A pedagoškim standardom i zakonom i dosad je postojala mogućnost da osnivači osiguraju obrok u svojim školama. Za dio učenika on je i bio osiguran, no ovo je prvi put da svaki učenik osnovne škole ima mogućnost dobiti jedan obrok – kazala je Šerepac.

Različita su iskustva otkad se počela primjenjivati ova nova mogućnost za učenike. Primjerice, u Karlovcu su učenici dobili topli obrok, a u Splitu sendviče.

– Prije svega, naši ravnatelji i svi ostali koji rade u obrazovnom sustavu svjesni su ovog velikog iskoraka. U suradnji s osnivačima, prvi put se osiguralo da velik dio učenika koji se nije hranio u školama ima obrok. Zašto se dosad to nije radilo, pitanje je za neke druge. Vlada je sada osigurala sredstva da djeca koja nisu imala mogućnost pojesti obrok ne budu drukčija od drugih.

 

Koje su se teškoće pojavile prvog dana?

– Zasad još nemamo takve informacije, no vjerujem da ćemo sutra imati kompletnu informaciju o tome koliko je učenika bilo prisutno na nastavi te je li bilo teškoća s pripremom i isporukom hrane.

Kako su čelnici u lokalnim samoupravama pristupili primjenjivanju ove mjere?

– Vratila bih se na školu, neovisno o tome koliko su osnivači osigurali sredstava. Smatram da su ravnatelji škola ti koji najbolje znaju što je potrebno za učenike. U svakom slučaju, ovako nijedno dijete neće biti izdvojeno te neće morati razmišljati o tome hoće li imati novca za obrok.

09.01.2023., Zagreb - Vesna Serapac ,ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hoće li gradovi kasniti s isplatom sredstava za obroke?

– Nadam se da neće kasniti. Dakle zadnjeg dana u mjesecu isplaćivat će se sredstva osnivačima škola te će se ona isplaćivati ovisno o tome koliko su učenici bili prisutni na nastavi. Molila bih da svi imaju strpljenja za škole jer će im sigurno trebati vremena da se pripreme na sve promjene.

Kad je riječ o jednosmjenskoj cjelodnevnoj nastavi, s kojom se kreće od jeseni, koji je plan Ministarstva?

– Upravo to da onima koji nemaju sve infrastrukturne kapacitete kad govorimo o toplim obrocima, koji nemaju uvjete za pripremu tih obroka, da se svim učenicima omoguće jednaki uvjeti. Odmor će trajati dulje, pauza će biti dulja, ali isto tako nakon toga će imati aktivnosti koje planiramo omogućiti svim učenicima – zaključila je Vesna Šerepac.

Komentara 11

BE
Berislav12
16:32 09.01.2023.

Nije VLADA već mi građani koji plaćamo 25% PDV -a,crkli bi kad bi čekali VLADU

JP
josip.pivar11
14:29 09.01.2023.

Birokratska odluka - po sebi jako dobra za djecu i roditelje - ali dotična gospođa jako dugo nije bila u malo 'egzotičnim' školama naših sela, pa i nekih gradova.

Avatar borovanjiva
borovanjiva
16:10 09.01.2023.

Zašto na razgovore o organizaciji nekog segmenta u školstvu uvijek, kao sugovornike, zovete "kancelarijske moljce" a ne nekoga iz "neposredne proizvodnje" da vam objasni koje sve probleme škole imaju, a posebno sada oko organizacije obroka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije