Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Otkrivena raskošna grobnica puna zlata, statua, nakita i sarkofaga

U posljednjih nekoliko mjeseci u Egiptu su otkriveni brojni artefakti te nekoliko grobnica južno od Luxora
24. veljače 2018. u 16:44 8 komentara 19403 prikaza
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/4

Egipatsko ministarstvo za starine u subotu je izvijestilo da je na jugu zemlje, u gradu Minyi otkriveno drevno groblje. 

očekuju još U Egiptu otkriveni ostaci nepoznate vrste dinosaura: 'Pronašli žirafu, a gdje je lav?'

Ministar za starine Kaled al-Enani kazao je da su u grobnicama pronađene zlatne maske, 40 sarkofaga, oko 1000 statua, keramičke posude, nakit i ostali artefakti. 

Nekropola je smještena 245 km južno od Kaira.

"Tek smo počeli s iskopavanjima pa vjerujem da nam je potrebno još najmanje pet godina da dovršimo radove na nekropoli", rekao je ministar novinarima, dodavši da su iskopavanja započela 2017., a u radovima, uz egipatske arheologe sudjeluju kolege iz Muenchena i Hildesheima. 

1 / 4

"Otkriće nam je važno jer razjašnjava razne aspekte života u starome Egiptu", rekao je. 

U posljednjih nekoliko mjeseci u Egiptu su otkriveni brojni artefakti te nekoliko grobnica južno od Luxora. Početkom mjeseca egipatski su arheolozi blizu piramida u Gizi otkrili grobnicu staru 4400 godina. 

Blizu piramida do kraja godine bit će otvoren novi muzej u kojemu će se izložiti novopronađeni egipatski artefakti. 

Egipćani nastoje ponovno oživjeti turizam, glavni izvor privrede u zemlji. Nakon nemira koji su uslijedili poslije pobune protiv egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka 2011. turizam je podnio velike gubitke. 

Keopsova piramida Keopsova piramida Znanstvenici omogućili virtualan obilazak Velike piramide u Gizi grobovi u Egiptu Ostaci carstva Egipatski arheolozi otkrili dva drevna groba u Luxoru dvd_arheologija.jpg DVD Tajne egipatskih faraona; Izgubljeno kraljevstvo Maja (FF press, 2006.) Zanimljiva arheologija

 

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Bolje da nisu ništa našli jer će Američki ISIL sve razbiti, kao što su to već počeli raditi kada je na vlasti bilo muslimansko bratstvo. Ta organizacija je izravno povezana sa IS organizacijom. Muslimansko bratstvo su ameri podržali dok ih ... prikaži još!h nisu Egipčani stjerali sa vlasti zbgo ubojstava i štete koju se nanijeli Egiptu.

 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  Oni su barem nakon 4400 godina pronašli svoje mrtve.Ako se ispoštuju dogovori Kitarović - Vučić možda mi nećemo toliko čekati da otkrijemo grobišta naših i njihovih.

 • tragac:

  Umrijet ću od razočaranja ako tu ne nađu sakriveno blago iz Hrvstske koja je nadtala prije Egipta