Naslovnica Tech/Sci Znanost

Egipatski arheolozi otkrili grobnicu s 50 mumija: 'Sve su u odličnom stanju'

Egipatski arheolozi u subotu su izvijestili da su u mjestu Minyi, 200 km južno od Kaira, otkrili faraonsku grobnicu s 50 mumija koje datiraju iz razdoblja ptolemejskih vladara Egipta
02. veljače 2019. u 17:25 1 komentara 2076 prikaza
arheologija,arhelog
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Egipatski arheolozi u subotu su izvijestili da su u mjestu Minyi, 200 km južno od Kaira, otkrili faraonsku grobnicu s 50 mumija koje datiraju iz razdoblja ptolemejskih vladara Egipta. Od pronađenih 50, 12 je dječjih mumija, a otkrivene su u četirima grobnicama dubokim devet metara. Identitet mumija još je nepoznat, kazao je zamjenik glavnog tajnika egipatskog Ureda za starine Mostafa Waziri.

Rustem Aslan GODINA TROJE Za arheologa nema boljeg mjesta od Troje

"Sve su mumije u odličnom stanju. Neke su umotane u lan, a dio ih je položen u kamene lijesove ili u drvene sarkofage. Neki su ispisani egipatskom demotikom. Nismo pronašli nazive i imena ispisana hijeroglifima", kazao je Waziri dodavši da se po postupku mumifikacije može reći kako je riječ o osobama na visokim položajima i članovima njihovih obitelji.

piramida EGIPAT U blizini Velikih piramida otkrivena grobnica s mumijama

U Egiptu je u posljednjih nekoliko mjeseci otkriven niz vrijednih arheoloških artefakata, što je dobro za oživljavanje turizma, od kojega potječe značajan dio nacionalnog dohotka. Arheološka iskapanja teško su pogođena nemirima koji potresaju zemlju još od ustanka protiv dugogodišnjega egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka.

>>Pogledajte video: Arheologija Slavonskog Broda

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša