Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA

Šef Štampara pojasnio zašto imamo toliko slučajeva hripavca: 'Tek kad bude ozbiljno bolesnih i preminulih...'

Zagreb: Gužve za testiranje na hripavac ispred HZJZ-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
01.12.2023.
u 09:35

"Zadnjih nekoliko desetljeća pada cijepni obuhvat djece i to je sigurno glavni razlog širenja hripavca", kazao je Branko Kolarić, koji upozorava da bi se mogle pojaviti i druge bolesti ako cijepljenje pada.

Branko Kolarić, ravnatelj Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", gostovao je na N1 televiziji, gdje je analizirao naglo širenje hripavca. Istaknuo je da ovakvo širenje nije viđeno u posljednjim desetljećima te je pokušao epidemiološki objasniti situaciju. Kolarić je naglasio da je pad cijepnog obuhvata kod djece ključni faktor za ubrzano širenje bolesti.

U Hrvatskoj je trenutno cijepljeno 88 posto dojenčadi protiv hripavca, dok bi da bi se spriječilo epidemijsko širenje, trebalo biti 96 posto cijepljenih. Kolarić ističe da je došlo do pada obuhvata od oko 10 posto u posljednjih 10-15 godina, a tijekom pandemije je dodatno došlo do smanjenja povjerenja građana u cijepljenje, što je također utjecalo na brojke cijepljenja.

"Zadnjih nekoliko desetljeća pada cijepni obuhvat djece i to je sigurno glavni razlog širenja hripavca", kazao je Kolarić, koji upozorava da bi se mogle pojaviti i druge bolesti ako cijepljenje pada. 

"Generalno se povećava nepovjerenje prema institucijama u državi, što se prelijeva i na zdravstvo. Da bismo vratili cijepne obuhvate, trebat će niz godina i edukacija i promocija. Nažalost, to je velika šteta. Ovako kada nema dovoljno cijepljene djece, pojavljivat će se bolesti protiv kojih se cijepi, a koje već dugo nismo imali. Tek kad bude ponovno ozbiljno bolesnih ili, nažalost, preminulih, onda naglo poraste interes za cijepljenje. Imali smo u Dubrovniku prije šest, sedam godina veliku epidemiju ospica, bila je i u Srbiji gdje je umrlo dvoje djece i onda su se svi brzo cijepili. Šteta da se to mora dogoditi. Cijepljenje je obavezno", dodao je, zaključivši da će nam zbog pada povjerenja građana u institucije i zdravstvo trebati 10 godina da saniramo posljedice.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, kako je Večernji već pisao, hripavac ili magareći kašalj je vrlo zarazna infekcija donjeg dijela dišnog sustava koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Hripavac je bolest koja sporo napreduje, a posebno je problematična kod male djece. Izaziva napadaje jakog kašlja, zbog kojeg djeca ne mogu jesti, piti ni disati. Jak kašalj može trajati tjednima.

Tijekom bolesti može se razviti upala pluća, konvulzije, oštećenja mozga i smrt. Više od 90 posto necijepljene ili nepotpuno cijepljenje dojenčadi i male djeci oboli nakon kontakta. Cijepljenje ne iskorjenjuje uzročnika, ali štiti od obolijevanja, koje u dojenačkoj dobi može biti – i najčešće jest – komplicirano teškim neurološkim i respiratornim posljedicama.

Prema posljednjim podacima, HZJZ je u četvrtak imao zabilježeno 1230 oboljelih. Kolarić je na N1 istaknuo da je brojka onih koji boluju od hripavca vjerojatno i veća od toga.

VIDEO Gužve na testiranje na hripavac ispred HZJZ-a: 'Ovako nešto nismo vidjeli 30 godina'

Komentara 1

DU
Deleted user
10:36 01.12.2023.

Sigurno zbog pada interesa za cijepljenje imamo veći broj oboljelih od hripavca...jesu to službeni podaci, je li HZZJZ provjerio jesu li ova djeca koja su oboljela doista necijepljena? Imate li točne podatke? Jer znam za jednu kampanju cijepljena provedenu masovno nedavno koja je tvrdila da ona sprečava 100% oboljenje i hospitalizaciju, a poslije ispalo da svi cijepljeni jednako oboljeli kao i necijepljeni, i umirali čak i više u bolnicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije