Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP: Slanje SMS-ova članovima nije kršenje izborne šutnje

Prema Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske propisane su kazne za one koji prekrše izbornu šutnju. Novčana kazna od 100 tisuća do 500 tisuća kuna određena je za pravnu osobu koja prekrši izbornu šutnju.
14. travnja 2013. u 19:05 0 komentara 358 prikaza
SDP SMS (1)
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/6

SDP je članovima slao SMS poruke u kojima ih poziva na glasanje za njihovu listu, HSP dr. Ante Starčević je na svojim internetskim stranicama agitirao za Ružu Tomašić, a kandidat Ivan Pernar je na svojem Facebook profilu objavio fotografiju glasačkog listića...

To su tri primjera za koje nam je Državno izborno povjerenstvo, još prije zatvaranja birališta u 19 sati, potvrdilo da su predstavljali kršenje izborne šutnje. "Ako su navodi iz Vašeg upita točni, opisana postupanja predstavljaju kršenje izborne šutnje", odgovorili su nam iz DIP-a te dodali da će provjeriti naše navode i postupiti u skladu sa Zakonom.

"Pozovite sve prijatelje da izađu na izbore i podrže listu broj 24"

Mnogi članovi SDP-a jutros su na svoje mobitele dobili poruku na čijem vrhu je stajalo da je pošiljatelj SDP SMS u kojoj ih se poziva da izađu na izbore i podrže listu broj 24. "Danas su izbori za Europski parlament. Pozovite sve prijatelje da izađu na izbore i podrže listu broj 24", stajalo je u SDP-ovoj poruci članovima za što nam je DIP potvrdio da je kršenje izborne šutnje. 

Da je SDP slao SMS-ove u kojma poziva članove stranke da izađu na izbore potvrdila nam je glasnogovornica Ivana Grljak, no naglašava kako u stranci to ne smatraju kršenjem izborne šutnje. - Slali smo SMS-ove samo našim članovima, da ih animiramo da izađu na izbore, i nikome izvan tog kruga. Nije riječ o kršenju izborne šutnje - izjavila je Ivana Grljak za Večernji list.

U subotu, već kada je počela izborna šutnja, na internetske stranice HSP dr. Ante Starčević postavljena je vijest "Slavonsko-baranjski starčevićanci aktivno agitiraju za Ružu Tomašić" u kojoj je opisana kampanja te stranke, koalicijskog partnera HDZ-a, u pet županija s područja Slavonije i Baranje. Vijest je objavljena 13. travnja, u subotu, u 00.08 sati, a izborna šutnja je počelo u ponoć, što znači da su zakasnili osam minuta.

Pernar objavio fotografiju glasačkog listića

Prvi na listi koalicije ASH, DSŽ, SP i SUH-a Ivan Pernar danas oko 12 sati je na svom Facebook profilu objavio fotografiju glasačkog listića na kojem je zaokruženo njegovo ime. "To je od mene i Trnčića listić. Skupa smo glasali", napisao je u jednom od komentara ispod fotografije Pernar. Za sva tri primjera DIP nam je napisao da "ukoliko su navodi točni", to predstavlja kršenje izborne šutnje.

GONG je tijekom dana potvrdio da su "neprimjerene poruke" u vezi kršenja izborne šutnje, osim iz SDP-a, stizale i "u ime" HDZ-a te HSS-a.

Prema Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske propisane su kazne za one koji prekrše izbornu šutnju. Novčanom kaznom od 3000 kuna kaznit će se fizička osoba za povredu izborne šutnje, od 10 do 30 tisuća kuna je kazna za kandidata na izborima koji prekrši izbornu šutnju. Novčana kazna od 100 tisuća do 500 tisuća kuna određena je za pravnu osobu koja prekrši izbornu šutnju, a kazna od 10 do 30 tisuća kuna kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi za povredu izborne šutnje.

U članku 21. toga Zakona određeno je da "izborna promidžba počinje danom objave pravovaljanih predloženih lista, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora". "Na dan održavanja izbora zabranjuje se svaka izborna promidžba", piše u tom članku zakona.

Sve o izborima za Europski parlament pročitajte u našem specijalu

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.