Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

'Sat katastrofe' i dalje pokazuje 5 do 12

Ova vizualna metafora smaka svijeta postoji već 60 godina, a kazaljke sata pomiču se u skladu s analizom posebnog odbora znanstvenika
15. siječnja 2014. u 17:25 1 komentara 4474 prikaza
Ilustracija
Foto: Thinkstock

Sat katastrofe ('The doomsday clock'), teoretski uređaj čija je svrha upozoriti koliko smo blizu nuklearnoj katastrofi, stao je i pokazuje 23.55, odnosno pet do ponoći, jednako kao i prošle godine, javlja RT.

Ova vizualna metafora smaka svijeta postoji već 60 godina, a kazaljke sata pomiču se u skladu s analizom posebnog odbora znanstvenika koji procjenjuje međunarodne prijetnje, naročito one povezane s nuklearnim naoružanjem. Svake godine odbor svoje izvješće šalje UN-u, a ove je godine rekao da nema razloga za pomicanje kazaljki unatrag.

– Kao i uvijek, nove tehnologije otvaraju mogućnosti za više dobro, poput čiste energije, liječenja bolesti i poboljšanja kvalitete življenja. Iz iskustva, s druge strane znamo i kako se nove tehnologije koriste za razaranje čovječanstva i uništavanje društva. Možemo sami upravljati tehnologijom ili postati njezine žrtve – napisali su znanstvenici u izvješću.

Sat su prvi put 1947. godine pokrenuli urednici časopisa Atomski znanstvenici, a tada je pokazivao sedam minuta do ponoći. Najbliže ponoći, čak dvije minute, sat je pokazivao 1953. godine, nakon što su Amerikanci i Rusi testirali hidrogenske bombe u razmaku od samo devet mjeseci.

>> Stižu nam leci o evakuaciji u slučaju nuklearne katastrofe

 

ISTRAŽIVANJE
Zagreb nakon Bandića: Tomašević uvjerljivo vodi, ali jedno ime je pravo iznenađenje
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Avatar ludi kekec
    ludi kekec:

    Sat katastrofe ('The doomsday clock'), teoretski uređaj... teoretski uređaj??? na čemu je ovaj novinar?