Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zaključak sastanka čelnika EU: Ograničenja održati, još tri mjeseca do potvrda o cijepljenju

“Izrazili smo nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom isporuke cjepiva te očekujemo od Europske komisije da inzistira prema proizvođačima na poštivanju ugovornih obveza”, poručio je Plenković
25. veljače 2021. u 21:03 4 komentara 1061 prikaza
EU leaders meet on COVID-19 measures, weigh vaccine travel certificates
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Države članice EU-a moraju održati ograničenja zbog ozbiljne epidemiološke situacije i prijetnji novih sojeva, suglasili su se čelnici u četvrtak navečer no trebat će još najmanje tri mjeseca da zažive potvrde o cijepljenju.

Zagreb: Cijepljenje građana u Domu zdravlja Centar u Runjaninovoj Kako djeluje u stvarnom svijetu? Znanstvenici došli do podataka o cjepivu Pfizer koje bi moglo biti presudno za vraćanje u normalan život

“Napravljen je korak naprijed u približavanju stajališta, pojašnjene su neke nejasnoće, ali nije sve riješeno”, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon završetka virtualnog sastanka na vrhu čelnika zemalja članica koji je bio posvećen epidemiološkoj situaciji.

U zajedničkoj izjavi koju su čelnici usvojili na samitu kaže se da “epidemiološka situacija ostaje ozbiljna i da nove varijante virusa predstavljaju dodatni izazov”. “Stoga moramo zadržati ograničenja i istodobno pojačati napore kako bi se ubrzale isporuke cjepiva”.

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen rekla je da je potrebno tri mjeseca rada kako bi se postigla interoperabilnost sustava na europskoj razini. “Dosta je posla pred nama, i za Komisiju i za države članice”, rekla je von der Leyen.

Dogovoreno je da te digitalne potvrde o cijepljenju sadrže minimum potrebnih podataka, poput datuma cijepljenja, je li osoba obavila PCR test, ima li antitijela.

Drugo pitanje u vezi s tim potvrdama jest u koje se svrhe one mogu koristiti, pri čemu treba paziti, u slučaju da se koriste kao svojevrsne covid-putovnice, da ne budu diskriminirane osobe koje nisu imale priliku cijepiti se. U takvim slučajevima umjesto potvrde o cijepljenju mogao bi poslužiti negativni PCR test.

SAVEZNIK I HRVATSKA? Kurz od EU traži uvođenje 'zelene putovnice', u protivnom će poduzeti korake na nacionalnoj razini

Postoji još i znanstveno pitanje koje traži odgovor, a to je mogu li cijepljene osobe biti prenositelji virusa, rekla je von der Leyen. Pritom je dodala da ohrabruju rezultati istraživanja tvrtke Pfizer u Izraelu koji pokazuju da osobe cijepljene s dvije doze njihova cjepiva nisu prenositelji.

I Michel i von der Leyen ističu da je potrebno imati zajednički europski pristup jer bi svaki individualni pokušaji pojedinih država članica da same izdaju takve potvrde još više zakompliciralo situaciju. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel istaknuo je da je glavni prioritet povećati proizvodnju i isporuku cjepiva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je na Twitteru da je na samitu izvijestio čelnike o epidemiološkoj situaciji u svojoj zemlji te da se razgovaralo o koordiniranju mjera u borbi protiv covida-19.

“Izrazili smo nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom isporuke cjepiva te očekujemo od Europske komisije da inzistira prema proizvođačima na poštivanju ugovornih obveza”, poručio je Plenković.

Predsjednica Komisije kaže da je unatoč poteškoćama, uvjerena da je moguće postići ranije postavljen cilj da se do kraja ljeti cijepi 70 posto odraslog stanovništva EU-a. Rekla je da je do sada 29 milijuna doza cjepiva iskorišteno u EU-u, što je oko osam posto odraslog stanovništva.

Von der Leyen je pozdravila najavu Pfizera i BioNTecha da će početi proizvodnju svoga cjepiva u novim pogonima u Austriji i Njemačkoj. “To je dobar znak”, rekla je.

Čelnici su u zajedničkoj izjavi potvrdili solidarnost s trećim zemljama.

Sl. Brod: Ugostitelji pripremaju terase kafica za optvaranje u ponedjeljak O TREĆEM VALU I NAJAVAMA IZ VLADE Znanstvenici o blažim mjerama: Terase se mogu otvoriti, ali razmak se mora poštovati

- Trebat će tri mjeseca da bi se izradile potvrde o cijepljenju protiv covida-19, izjavila je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel nakon virtualnog sastanka s 26 europskih kolega.

Europska komisija već je obavila tehnički dio, ali trebat će još tri mjeseca da bi se razvio takav digitalni certifikat, rekla je.

On bi mogao biti osnova za putovanje državljana trećih zemalja u Europsku uniju, dodala je Merkel.

I dok bi pandemija covida-19 uglavnom trebala jenjati do ljeta, cijepljenje bi moglo potrajati duže zbog mutirajućih sojeva koronavirusa. Države se moraju pripremiti na to "da će cijepljenje protiv virusa trajati još puno godina", istaknula je Merkel.

Čelnici 27-orice razgovarali su na virtualnom sastanku na vrhu o tome kako pospješiti proces cijepljenja i što bolje se pripremiti na nove varijante koronavirusa te o potvrdama o cijepljenju i jednostranim ograničenjima putovanja, koje su neke zemlje poduzele u strahu od mutiranih virusa. Unatoč sporijim isporukama cjepiva, u EU i dalje tvrde da je cilj do kraja ljeta cijepiti 70 posto odrasle situacije. Do sada je samo 4,2 posto Europljana primilo najmanje jednu dozu cjepiva, a 2 posto primilo je dvije doze.

>> Pogledajte i ovaj video - Navala na psihijatre: Mladi gube ambicije, djeca imaju noćne more

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • Usputni:

    Potvrde za cijepljenje! Konacno, to im i jeste bio cilj! Ili im ides na iglu ili neces preko granice! Stvaraju se dvije klase stanovnistva, pokorni cijepljeni sa pravima i nepokoreni necijepljeni i obespravljeni. E neces razbojnice, pa taman nikada vise ... prikaži još! granice da ne prijedjem.

  • Vlaskoulicanec:

    Korak dalje prema totalnoj kontroli!!!

  • dancuo:

    Ide polako diktatura... a čitava ova plandemija bi pala u vodu kada bi postojao pouzdan test za Covid. PCR testovima uspostavljati dijagnoze i svakog pozitivnog tretirati kao zaraženog ili umrlog od Covida je nonsens. No glavno da imamo provjereno cjepivo ... prikaži još! kad već nemamo test. Bit će tu svačega, dogodit će se narod prije ili kasnije.