Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u ukrajini

Lavrov poručio Britancima: Ovo što ste napravili je opasno; Rusi žestoko udarili diljem Ukrajine

Zaporižja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.03.2023.
u 23:30

Xi i ruski predsjednik Vladimir Putin su nakon dvodnevnih razgovora u Moskvi izrekli tople riječi prijateljstva između Kine i Rusije i zajedničke kritike Zapada, ali bez znakova diplomatskog proboja oko Ukrajine.

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin završili su u utorak dvodnevne razgovore toplim riječima o prijateljstvu između Kine i Rusije i zajedničkim kritikama Zapada, ali bez znakova diplomatskog napretka oko Ukrajine.

Tijek događaja:

22:44 - Predsjednik Češke očekuje da će se zapadna podrška Ukrajini s vremenom smanjiti, prenosi u srijedu njemački list Sueddeutsche Zeitung, što je jedna od prvih izjava neke članice NATO-a koja ukazuje na mogući pad podrške Kijevu. Češka vlada i druge članice NATO-a pružaju vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

No, Petr Pavel, bivši general NATO-a rekao je da će rezultati predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama sljedeće godine utjecati na europsku podršku Ukrajini i da Kijev mora biti svjestan da je ova godina odlučujuća. "Ako podrška iz SAD-a oslabi, isto se očekuje i u još nekoliko europskih zemalja. Ukrajina to mora uzeti u obzir", rekao je Pavel. "Mora se uzeti u obzir zasićenje ratom i kako to utječe na podršku zapadnih zemalja. S vremenom će se smanjivati", naglasio je.

16:50 - Duhovni vođa pravoslavnih kršćana rekao je u srijedu da moćna Ruska pravoslavna Crkva dijeli odgovornost za rat u Ukrajini s ruskim vodstvom, ali i da je spreman pomoći u ruskoj poslijeratnoj "duhovnoj obnovi". Ekumenski patrijarh Bartolomej time je ukorio ruskog patrijarha Kirila čija je otvorena potpora ruskoj invaziji na Ukrajinu podijelila pravoslavne kršćane.

Bartolomej, koji je 2019. razbjesnio Moskvu priznavši novo osnovanu Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, rekao je da ruske vlasti koriste Crkvu kao "instrument za svoje strateške ciljeve".

"Crkva i državno vodstvo u Rusiji surađivali su u zločinu agresije i dijele odgovornost za posljedične zločine, kao što su šokantne otmice ukrajinske djece",  rekao je Bartolomej na konferenciji u litavskom parlamentu.

Međunarodni kazneni sud (ICC) prošli je tjedan izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotina djece iz Ukrajine. Rusija tvrdi da djecu premješta iz Ukrajine radi njihove vlastite sigurnosti i niječe da krši ljudska prava u Ukrajini. "Naš međuvjerski dijalog mora se usredotočiti na otpor i neutralizaciju kapaciteta vodstva Moskovskog patrijarhata da potkopava jedinstvo i da teološki legitimizira kriminalno postupanje", rekao je Bartolomej.

13:25 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov govorio je o opskrbi Ukrajine streljivom s osiromašenim uranijem od strane Ujedinjenog Kraljevstva. Rekao je da je ovaj potez doveo sukob "na nove i opasne razine". U ponedjeljak je Velika Britanija potvrdila da opskrbljuje Ukrajinu ovom vrstom streljiva. Koristi se u oružju jer lakše probija tenkove i oklop.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je ranije danas da taj potez nije nuklearna eskalacija u ratu. "Nema prijetnje Rusiji, ovdje se radi isključivo o pomoći Ukrajini da se obrani", dodao je.

13:04 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zekenski posjetio je vojne položaje na prvoj liniji u blizini opkoljenog istočnog grada Bahmuta, navodi se u priopćenju njegova ureda. Tijekom svog posjeta, Zelenski je "čuo "izvješća o operativnoj situaciji i tijeku neprijateljstava na prvoj crti", navodi se u priopćenju. Također je snimljen susret s ukrajinskim vojnicima, te je Zelenski minutom šutnje odao počast poginulima u ratu.

"Čast mi je biti danas ovdje, na istoku naše zemlje, u Donbasu, i odlikovati naše heroje, zahvaliti vam se, rukovati se. Hvala vam što štitite državu, suverenitet, istok Ukrajine", kazao je.

12:19 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je video isječak za koji je rekao da prikazuje kako ruski projektil pogađa stambenu zgradu u Zaporižju na jugoistoku Ukrajine. Puca se na stambena područja "gdje žive obični ljudi i djeca", piše Zelenski, dodajući da ova situacija ne može postati "samo još jedan dan" u Ukrajini ili bilo gdje u svijetu.

"Svijet treba veće jedinstvo i odlučnost da brže porazi ruski teror i zaštiti živote", piše Zelenski.

12:18 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu kaže da je divizija obalnih obrambenih raketnih sustava Bastion raspoređena u Paramushir. Paramushir je vulkanski otok u sjevernom dijelu lanca Kurilskih otoka u Ohotskom moru u sjeverozapadnom Tihom oceanu.

11:21 - Andriy Yermak, šef ureda ukrajinskog predsjedništva, objavio je na Twitteru da je Zaporižje napadnuto.

11:05 - U posljednjih nekoliko minuta Suspilne, ukrajinska državna televizija, objavila je izvješća o eksplozijama koje su se čule u Zaporižju i Hersonu.

10:36 - Suspilne, ukrajinska državna televizija, izvještava da se broj mrtvih u noćnom napadu ruskih bespilotnih letjelica na Rzhyshchiv u regiji Kijev popeo na četiri. Izvještaji također govore da je sedam osoba, uključujući i dijete, ozlijeđeno. Na službenom Telegram kanalu piše: "Broj poginulih u napadima bespilotnim letjelicama na Rzhyshchiv u Kijevskoj regiji porastao je na četiri, rekao je načelnik regionalne policije. Tijelo 40-godišnjeg muškarca izvučeno je s petog kata jedne od spavaonica oštećenih dronovima".

Suspilne također donosi video isječak intervjua i citira lokalnu učiteljicu koja se zove Tetiana. "Djeca i jedan od zapovjednika otišli su u sklonište na početku zračnog napada. U trenutku napada nisu bili u zgradi studentskog doma. Prema njezinim riječima, oko 3.00 sata čula je zvukove četiri eksplozije", ispričala je.

Rzhyshchiv ima oko 7000 stanovnika, a nalazi se južno od glavnog grada Kijeva, na desnoj obali rijeke Dnjepar koja teče prema jugu

9:00 - Reuters donosi nešto više detalja o noćnom napadu dronovima na Kijevsku regiju u kojem je troje mrtvih i sedam ranjenih. Izvještava da je državna služba za hitne slučajeve rekla u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su dva doma i obrazovna ustanova u gradu Rzhyshchiv djelomično uništeni u napadu.

Rečeno je da su dvije osobe ranjene, a jedna je spašena, ali da su četiri osobe vjerojatno ostale pod ruševinama.

Dužnosnici su rekli da je više od 100 radnika i 28 vozila raspoređeno na mjesto događaja te da se potraga za preživjelima nastavlja nakon napada za koje je ukrajinska vojska rekla da su uključivali bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje.

8:44 - Tri su osobe ubijene, a još sedam ranjeno u noćnim napadima ruskih bespilotnih letjelica na Kijevsku regiju, rekli su ukrajinski dužnosnici u srijedu ujutro. Kijevska regionalna vojna uprava izvijestila je na svom Telegram kanalu da je “civilni objekt” oštećen i da spasioci još uvijek rade na mjestu događaja. 

Reuters izvještava da je ukrajinska vojska rekla da je oborila 16 od 21 drona Shahed iranske proizvodnje koje je Rusija tijekom noći lansirala na Ukrajinu.

Foto: Reuters/PIXSELL

8:29 - Novinska agencija RIA donosi sljedeće izvješće na svom kanalu vijesti Telegram: Na Krimu je hakirano nekoliko radio postaja, izvješća o mogućoj evakuaciji s poluotoka su lažna, kažu vlasti.

8:28 - U regiji Odesa na jugu Ukrajine proglašena je zračna uzbuna.

8:00 - Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je danas da Rusija poziva Sjedinjene Države da ne nastave putem eskalacije u Ukrajini, izvijestila je novinska agencija Interfax.

7:50 - Britanska vojna obavještajna služba rekla je u srijedu da postoji mogućnost da ruski napad na grad Bahmut gubi ograničeni zamah koji je postigao. To bi se moglo dogoditi jer su "neke ruske jedinice MO-a prebačene u druge sektore", tvitalo je Ministarstvo obrane u redovnom biltenu. Ukrajinske snage u utorak su odbile ruske pokušaje da napreduju u središte malog istočnog grada Bahmuta.

7:28 - Ruska mornarica "odbila" je napad dronovima na luku Sevastopolj na Krimu koji je pripojila Moskva rano u srijedu, rekao je guverner grada koji ima potporu Kremlja. “Crnomorska flota odbila je površinski napad dronova na Sevastopolj”, napisao je na Telegramu Mihail Razvožajev, čelnik Sevastopolja kojeg podržava Rusija. “Pokušali su prodrijeti u naš zaljev, naši su mornari pucali na njih iz pješačkog naoružanja. Djelovala je i protuzračna obrana”, kazao je.

Administracija u Sevastopolju koju podupire Rusija rekla je u srijedu da je obustavila trajektne rute oko lučkog grada, javlja Reuters, ubrzo nakon što je guverner grada rekao da je napad ukrajinske bespilotne letjelice odbio protuzračna obrana. Pišući na Telegramu, guverner Sevastopolja Mikhail Razvozhaev rekao je da su tri "objekta" uništena, te da nije bilo žrtava niti štete ruskoj Crnomorskoj floti, koja se nalazi u Sevastopolju.

Reuters nije mogao odmah neovisno provjeriti Razvožajevljeve tvrdnje.

7:14 - Xi Jinping upravo je napustio Moskvu nakon dvodnevnog summita s Vladimirom Putinom, javlja AFP pozivajući se na ruske medije. Xijev zrakoplov napustio je moskovsku zračnu luku Vnukovo nakon što ga je ispratila počasna straža koja je svirala rusku i kinesku himnu, objavila je novinska agencija RIA Novosti.

6:42 - Ako Kina želi igrati konstruktivnu ulogu u Ukrajini, njezin predsjednik Xi Jinping trebao bi potaknuti Rusiju da prekine svoju invaziju na Ukrajinu, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby. Xi i ruski predsjednik Vladimir Putin su nakon dvodnevnih razgovora u Moskvi izrekli tople riječi prijateljstva između Kine i Rusije i zajedničke kritike Zapada, ali bez znakova diplomatskog proboja oko Ukrajine.

Kirby je također rekao da SAD ne želi vidjeti prekid vatre u Ukrajini jer bi to Rusiji omogućilo da zadrži svoje teritorijalne dobitke i dopustilo Putinu da pregrupira svoje snage. "Prekid vatre upravo sada, zamrzavanje linija tamo gdje jesu, u osnovi mu daje vrijeme i prostor koji su mu potrebni da se pokuša ponovno opremiti, popuniti ljudstvom, kako bi nadoknadio taj utrošak resursa", rekao je Kirby.

6:30 - Kineski predsjednik Xi Jinping i Vladimir Putin sastali su se jučer u Kremlju. Kineski i ruski čelnici potpisali su niz dokumenata o "strateškoj suradnji" nakon, kako je Putin opisao, "uspješnih i konstruktivnih" razgovora koji su pokazali da su kinesko-ruski odnosi na "najvišoj točki" u "cijeloj povijesti naše dvije zemlje ”. Putovanje kineskog predsjednika u Moskvu smatra se velikim poticajem za njegovog strateškog partnera Putina.

Dvojica čelnika jedan su drugog nazivali dragim prijateljima, obećali su gospodarsku suradnju i opisali odnose svojih zemalja kao najbolje ikada. Zajedničko priopćenje uključivalo je poznate optužbe protiv Zapada - da Washington potkopava globalnu stabilnost i da NATO upada u azijsko-pacifičku regiju.

Kad je riječ o Ukrajini, Putin je pohvalio Xija za mirovni plan koji je predložio prošlog mjeseca i okrivio Kijev i Zapad za njegovo odbacivanje.

"Vjerujemo da su mnoge odredbe mirovnog plana koje je iznijela Kina u skladu s ruskim pristupima i da se mogu uzeti kao osnova za mirno rješenje kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu. Međutim, do sada nismo vidjeli takvu spremnost s njihove strane", rekao je Putin.

6:00 - Što se tiče stanja na terenu, ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da su u eksploziji tijekom noći na utorak u gradu Džankoju na Krimu uništeni ruski projektili koji su prevoženi željeznicom. Projektili su bili namijenjeni ruskoj crnomorskoj floti, kaže Ukrajina, a operativni doseg im je više od 2500 kilometara na kopnu i 375 km na moru.

Ministarstvo nije preuzelo odgovornost za napad, a s ruske strane nije bilo potvrde da su projektili uništeni.

Ruski dužnosnici na Krimu, koji Moskva kontrolira od 2014., rekli su da su eksploziju izazvale bespilotne letjelice pune šrapnela i eksploziva, a da su ciljane civilne lokacije. Jedna osoba je ozlijeđena, rekli su.

Ukrajina drži obranu opkoljenog istočnog grada Bahmuta dok ruske snage pokušavaju napredovati do središta grada, rekao je ukrajinski general. Bilo je intenzivnih borbi duž istočne crte fronte, rekao je Oleksandr Syrskyi, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga.

 

Ključne riječi

Komentara 45

PR
pravednik2
17:15 22.03.2023.

Lavrov je strašno ljut, jer se ukrwjinci uporno brane. I drugi im pomažu u tome. Stvarno, velika drskost. S kojim pravom se brane?

KR
krena
16:20 22.03.2023.

Vidi se na videu kako su rusi pogodili jednu veliku stambenu zgradu. Vjerojatno je to bila skrivena ukrainska kasarna. Reći će rusi.

DU
Deleted user
17:51 22.03.2023.

tek sam iz samice,pitam se koliko dugo ce potrajati da mi nabije set zutih i crvenih kartona...nema veze,glavno da narod nesmetano cita proruske blentarije,njih se ne brise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije