Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sedam mitova

Što može zaustaviti Putina? Litavski šef diplomacije poslao upozorenje

Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.03.2023.
u 11:37

Unatoč svoj okrutnosti koju je režim ruskog predsjednika Vladimira Putina pokrenuo, Ukrajina se nastavlja braniti protiv agresora te je spremna boriti se do konačne pobjede, piše litavski šef diplomacije.

Ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis u autorskom tekstu za europsko izdanje Politica napisao je da se "mirovni planovi" za Ukrajinu koje predlažu neke zemlje temelje na sedam prevladavajućih mitova. S njima se moramo suočiti prije nego postanu realnost, tvrdi Landsbergis.

Video: Kineski predsjednik Xi i Putin jedan drugome 'tepali' : Dragi prijatelju...

Unatoč svoj okrutnosti koju je režim ruskog predsjednika Vladimira Putina pokrenuo, Ukrajina se nastavlja braniti protiv agresora te je spremna boriti se do konačne pobjede, piše litavski šef diplomacije. Neki koji su na početku rata sumnjali da je Ukrajina spremna braniti se, sada pokreću "mirovne planove" kojima tjeraju Ukrajinu da prihvati ustupke nauštrb svoje suverenosti i teritorijalnog integriteta u zamjenu za rusko pristajanje na kraj rata, tvrdi on.

Ti mirovni planovi temelje se na mitovima koje litavski ministar nabraja, i zatim pobija. Litva je poznata kao jedna od najvećih saveznica Kijeva kojoj, zajedno s Poljskom, Velikom Britanijom i drugim baltičkim državama, znatno pomaže. No, te zemlje isto se tako ponekad suočavaju s kritikama da zapravo žele oslabiti Rusiju, tjerajući ju da se bori u Ukrajini, kako bi se smanjili kapaciteti da napadne i njih. U posljednjem od sedam mitova, litavski se šef diplomacije obračunao i s tim kritičarima.

Prvi je mit koji ističe Landsbergis taj da je Ukrajina nesposobna osloboditi okupirani teritorij. "Ukrajina je već oborila tu tezu, uspijevši osloboditi teritorij koji je bio pod ruskom kontrolom - od područja blizu Kijeva, do Harkiva i Hersona. Ukrajinci imaju volje boriti se i učinkovitu strategiju oslobađanja svega što im pripada", piše i dodaje da je zadaća Zapada da snažnije pomogne Ukrajini.

Drugi je mit, prema Landsbergisu, taj da je Rusija nepobjediva. Iako ga ne spominje, poznato je da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao da je "Rusija neuništiva". Litavski ministar piše da Moskva ne može nadomjestiti ogroman broj izgubljenih života, da su Ukrajinci više motivirani, i da Zapad zasad uopće nije povećao vojnu proizvodnju.

Treći je mit taj da će se Rusija umoriti i pristati na kompromisno rješenje. Putin, po litavskoj vladi, nije spreman pristati na održivi mir. No, kada Zapadni partneri govore o "mogućem primirju ili zamrzavanju konflikta", Moskva to vidi kao znak umora od rata na Zapadu. Ovaj će se rat moći riješiti samo na bojišnici, uvjeren je Landsbergis.

Litavac je uvjeren i da je pogrešno pristati na Putinovu "crvenu liniju" u pogledu zauzimanja Krima, koju vidi kao četvrti mit. Te nas linije sprječavaju da brzo reagiramo. Krim je Ukrajina, vjeruje Litavac, a sprječavanje Ukrajine da oslobodi Krim neće nikada suzbiti Putinovu želju da traži još.

Peti je mit to da će se suživot s Putinom moći normalno nastaviti nakon rata. Landsbergis piše da moramo ruski poraz vidjeti kao priliku za izgradnju drugačije, transformirane države koja neće prijetiti svojim susjedima.

"Svi ratovi završavaju pregovorima" šesti je mit. Litavski ministar tvrdi suprotno - zamislite 1942. pregovore o kraju rata s Adolfom Hitlerom. Isto tako, potpisana primirja u Gruziji i 2014. u Ukrajini nisu donijela mir tim zemljama.

Litavski ministar demantira i sedmi mit - to da baltičke države i Poljska žele samo osvetu protiv Rusije. Rat protiv Ukrajine hrani ruski gnjev zbog raspada Sovjetskog Saveza, i osvetnička imperijalistička agenda nije prijetnja samo Ukrajini, već i svim susjednim zemljama, uključujući i moju, tvrdi Landsbergis. "No, svaka odluka koju smo donijeli u posljednji 30 godina ticala se stvaranja sigurnosti za naše ljude. Kada smo upozoravali na opasnosti od Rusije, govorili su za nas da smo alarmisti, ali se pokazalo da smo bili u pravu... Kao i Ukrajina, samo želimo pravedan i održiv mir. Ali bude li Ukrajina natjerana na kompromise, to neće donijeti ni pravdu, ni mir. Zato je ukrajinska pobjeda naša pobjeda. Njihova je sigurnost naša sigurnost. I samo pobjeda će zasutaviti Putina da nas opet napadne", zaključio je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
12:40 22.03.2023.

Moze ga zaustaviti dobar vic, recimo AP i Njojo se prijave za sluzenje vojnog roka! Da to Putin cuje umro bi od smijeha i problem rjesen.

Avatar majkuvam
majkuvam
12:40 22.03.2023.

Evo,opet jedan pametnjaković iz fotelje sve bolje zna.Kada je pobjeda Ukrajine samo pitanje vremena ,šaljite još više svojih ljudi da se ovo što prije završi.Motivacija Ukrajinaca mora biti veoma velika kada ljude pokupe po ulicama i u kratkom vremenu šalju na front.Naravno ,priče o ruskoj vojsci samo su mitovi sve dok tebi ne pokucaju na vrata.

XA
xaron
00:02 23.03.2023.

Obzirom na veličinu njegove zemlje, sada mozemo očekivati i izjavu ministra iz vlade Crne Gore. Njegove aluzije na uspješne ofenzive ukrajinske vojske trebadopuniti sa činjenicom da je največi ispjeh Ukrajinske vojske oslobadjanje Hersona u koji su ušli bez ispaljenog metka i to 2 dana posloje povlačenja Rusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije