Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

VIDEO SAD i Velika Britanija opet napali hutiste u Jemenu

Napadi na hutiste
Screenshot/Twitter
22.01.2024.
u 22:54

Ovo je osmi napad SAD-a na mete hutista u Jemenu. S druge strane, to je druga zajednička operacija s Velikom Britanijom.

SAD i Velika Britanija pokrenule su novi zajednički zračni napad na mete hutista u Jemenu, prema zajedničkom priopćenju dviju zemalja, piše Politico. U napad su, prema dostupnim informacijama, uključeni borbeni avioni s nosača USS Eisenhower.

Vojske SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, pogodile su osam meta hutista u Jemenu kao odgovor na njihove nastavljene napade na brodove, prema zajedničkom priopćenju zemalja uključenih. Precizni napadi bili su "namijenjeni ometanju i smanjenju sposobnosti hutista, koji prijete globalnoj trgovini i životima nevinih mornara", stoji u priopćenju.

"U ponedjeljak su zajednički napadi ciljali na podzemno skladište hutista te mete povezane s njihovim raketnim kapacitetima i sposobnostima zračnog nadzora", prema priopćenju. "Naš cilj i dalje je smirivanje napetosti i obnavljanje stabilnosti u Crvenom moru, ali ponavljamo upozorenje vodstvu hutista: nećemo oklijevati obraniti živote i slobodan protok trgovine jednim od najkritičnijih svjetskih plovnih puteva usprkos nastavku prijetnji", dodaje se.

 

Inače, ovo je osmi napad SAD-a na mete hutista u Jemenu. S druge strane, to je druga zajednička operacija s Velikom Britanijom. Prvi zajednički napadi dogodili su se 11. siječnja ove godine i to su bili prvi napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

VEZANI ČLANCI:

Napadi hutista na brodove započeli su, da podsjetimo, nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. listopada. Hutisti su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod koji putuje prema Izraelu. Njihovi napadi na Crvenom moru između studenog i prosinca prošle godine povećali su se za 500%. Postali su tako velika prijetnja da su velike brodarske kompanije prestale s aktivnostima u regiji. 

VIDEO SAD i Britanija pokrenule napade na više od 60 meta na 16 lokacija koje koriste hutisti


 

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar SAS
SAS
23:03 22.01.2024.

Pleti po ološu!

Avatar Idler
Idler
08:07 23.01.2024.

Reciprocitet - zaustavit se brodove kaj ploviju prema Jemenu ! Ovi siromaki preživlavaju od mednarodne pomoći, a dronovima šicaju se naokolj !

MI
mikimouse12
23:24 22.01.2024.

Sto su promjenili sada ime. So neki dan su bili Hutiji. Sad su Hutisti :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije