Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra demografska mjera

Sabor izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.06.2018.
u 14:44

Definira se iznos subvencija i za nove kredite iznosit će između 30 i 51 posto mjesečnog obroka ili anuiteta, a rok za subvencioniranje stambenih kredita produljuje se s četiri na pet godina.

Hrvatski sabor izmijenio je u petak Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se definira trogodišnji program subvencioniranja stanogradnje, a u Vladi smatraju kako je ujedno riječ i o dobroj demografskoj mjeri.

Zakonskim bi se izmjenama trebao osigurati nastavak te mjere tijekom predstojećeg trogodišnjeg razdoblja, a prema prijedlogu, raspodjela subvencija ovisit će o indeksu razvijenosti grada ili općine u kojoj se nalazi stan ili kuća, čime se želi dati dodatni poticaj za kupnju stanova u manje razvijenim područjima.

Definira se iznos subvencija i za nove kredite iznosit će između 30 i 51 posto mjesečnog obroka ili anuiteta, a rok za subvencioniranje stambenih kredita produljuje se s četiri na pet godina.

Ovim izmjenama produžuje se rok subvencioniranja kredita za svako novorođeno dijete kao demografski usmjerena mjera te kada podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva ima utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja. U 2017. bilo je osigurano za tu mjeru 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu predviđeno je 42 milijuna kuna, a za iduće dvije godine 35 milijuna kuna, što je značajno proračunsko izdvajanje.

Ključne riječi

Komentara 4

KO
kold
17:25 29.06.2018.

Bolja bi mjera bila da se po Slavoniji Lici Dalmaciji stvore uvjeti za otvaranje radni mjesta tko će subvencionirati te kredite porezni obveznici a što uraditi kad više ne bude dovoljno onih koji pune proračun.

MA
marijaqwer
19:35 29.06.2018.

Subvencije za gradnju novih stanova dok se cijela naselja prazne , a skoro pola kuća prazno je totalni promašaj.

MA
marsovka
15:55 29.06.2018.

Što će oni koji rade na određeno , pa ne mogu dobit stambeni kredit, nepravedan zakon i napravljen za pojedince kpji uglavnom rade u državnim službama na neodređeno, a mi s i ostali će mo im još sufinancirat kredit.Štromaru SRAMOTA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije