Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon burne rasprave Sabor donio Zakon o arhivima

Ovim što je predložilo Ministarstvo kulture štiti se 80 tisuća dosjea zbog zaštite osobnih podataka, a isto tako razdoblje od 30. svibnja 1990. do 22. prosinca 1990. se zatvara, rekao je Nikola Grmoja
29. lipnja 2018. u 14:29 11 komentara 1145 prikaza
Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je danas sa 72 glasa ''za'', 15 ''suzdržanih'' i 20 ''protiv'' donio Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, čemu je prethodilo burno izjašnjavanje o više od 60 amandmana Mosta koji smatra da se predloženim arhivi zatvaraju, a prilikom glasovanja o samom zakonu nije bilo jednoglasja ni među vladajućima.

Nikola Grmoja i Gordan Jandroković Burno u Saboru Jandroković izbacio Grmoju iz sabornice: 'Ne glumatam kao vi'

Tako je iz redova HDZ-a Domagoj Ivan Milošević bio protiv, suzdržan je bio Stevo Culej, dok se Ivan Kirin nije uključivao u glasovanje. Protiv je bio i HSLS-ov Darinko Kosor dok je nezavisni Ivica Mišić bio suzdržan. 

Novim se zakonom pomiče datum do kojeg je gradivo dostupno na 30. svibnja 1990. Naime, prije godinu dana Mostovim izmjenama javno arhivsko gradivo nastalo do donošenja Ustava Republike Hrvatske 22. prosinca 1990. postalo dostupno bez ograničenja, 30 godina od nastanka, uz neke mjere zaštite osobnih podataka.

dobra demografska mjera Sabor izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita

Zakonom o arhivskom gradivu i arhivima omogućuje se transformacija javnog arhivskog gradiva iz tradicionalnog u digitalni oblik, definira se stvaranje, čuvanje i predaja toga gradiva u elektroničkom obliku, omogućuje preuzimanje toga digitalnog gradiva i digitalizacija usluge arhiva.

Most je također tražio i donošenje zaključka da se o konačnom prijedlogu tog zakona provede treće čitanje, na što je predstavnik vlade, državi tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak rekao kako za to nema potrebe.

"O zakonu je provedena opsežna rasprava u dugom razdoblju i svi su bili uključeni. Nema razloga jer trećim čitanjem neće se doći do novih spoznaja", obrazložio je Poljičak.

Hrvatski Sabor Adriana Prlić Bi li Sabor radio 
lošije da zastupnike biramo lutrijom?

„Sve što govori državni tajnik je neistina, arhivi su u ovom trenutku otvoreni”, odgovorio mu je mostovac Nikola Grmoja koji je nezadovoljan obrazloženjem te ističući kako vladajući zatvaraju arhive, zatražio stanku.

„Ovim što je predložilo Ministarstvo kulture štiti se 80 tisuća dosjea zbog zaštite osobnih podataka, a isto tako razdoblje od 30. svibnja 1990. do 22. prosinca 1990. se zatvara, a to je razdoblje tranzicije iz komunističkog u demokratski sustav. Nisu definirane ni osobe koje su surađivale sa službama sigurnosti nego je samo uveden pojam suradnik, a znamo da su rijetki bili navedeni kao suradnici, bili su ili operativne veze ili su surađivali sa službama. U zakonu je navedena jedna služba, a znamo da ih je bilo više”, navodi je Grmoja.

Gordan Jandroković Sabor Jandroković u 20 sekundi dao dvije opomene zastupnici: 'Prestanite raditi cirkus'

I HDZ-ov Miroslav Tuđman zatražio je stanku.

"Treba ponoviti da ovo što se govori da se arhivi zatvaraju jest binarna odluka, binarna logika gdje se falsificira činjenično stanje”, rekao je Tuđman.

Istaknuo je i kako su svi dokumenti otvoreni. "Ovdje se radi o zaštiti 80 tisuća žrtava komunističkog režima koje se sada zbog određenih partikularnih razloga želi pokazati kao da su nešto drugo. S druge strane, teza da se granica postavi s donošenjem božićnog Ustava delegitimira hrvatsku vlast koja je izabrana na prvim višestranačkim izborima, što je politički štetno i neistinito”, rekao je Tuđman.

Tuđmanov dosje:

Gordan Jandroković
1 / 8
Tuđmanov dosje
Nikola Grmoja traže 3. čitanje Grmoja o arhivu: Radi se sve da ova tema prođe tiho i neprimjetno Miro Bulj novi prijedlog Bulj: Ne vidim zašto bi itko bio protiv da 29. kolovoz bude Dan sjećanja na dr. Šretera
Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • xivu:

  Još od Oreškovica u organizaciji traje bespoštedno "klanje,,," Ovo je cista borba za vlast i opstanak,,....Vaso dirigira.......... Kada jednom sav taj cirkus dodje na naplatu samo ce blejati,,,nismo znali, nismo htjeli...........Jel ima koji hadezeovac da nije bio clan Saveza komunista, ... prikaži još!, Udbe, Kosa, pionira, oficir JNA???

 • binki:

  A tko je očekivao da banda udbaška hdz drugačije glasa ?a

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Ništa čudno od komunističkog HDZ-a.