Naslovnica Vijesti Parlamentarni izbori 2011

S. Linić: Zvat ćemo MMF! M. Dalić: To nisu sredstva za proračun!

Linić je najavio i privatizaciju te prodaju državne imovine za krpanje deficita od 20- ak milijardi kuna u 2012. godini.
23. listopada 2011. u 21:42 698 komentara 11 prikaza
slavko Linić i Zlatko komadina (1)
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ako pobjedi na predstojećim parlamentarnim izborima Kukuriku koalicija će pozvati Međunarodni monetarni fond u Hrvatsku, uvesti porez na imovinu te smanjiti doprinose za zdravstveno osiguranje za sedam do osam posto.

To je u sučeljavanju u Dnevniku Nove TV izjavio Slavko Linić, mogući budući ministar financija ako Kukuriku koalicija pobjedi na izborima. Njegova oponentica sadašnja ministrica financija Martina Dalić pak protivi se MMF-u i uvođenju poreza na imovinu.

Prema Linićevim riječima MMF znači daleko manje kamate nego bi Hrvatska mogla dobiti na vanjskom tržištu. On je kazao da će pozvati MMF kako bi mogli dobiti jeftina sredstva, jeftino se zaduživati vani i ostaviti novac za investicije. Na pitanje što bi dolazak MMF značio za građane Hrvatske Linić je kazao da je MMF bauk kojim netko plaši građane dodavši da se radi o financijskoj instituciji, a da je Vlada odgovorna za svoje ekonomske mjere.

Dalić je pak kazala da je Hrvatskoj ne treba MMF. Replicirala je Liniću kazavši da sredstva MMF-a nisu za financiranje proračuna nego da su to sredstva za jačanje rezevi HNB-a. Linić je pak odgovorio da su se programi MMF-a promjenili, i da se danas se sredstva MFF-a mogu koristi i za sređivanje stanja u proračunu i za deficite. Ni HDZ ni Kukuriku ne planiraju povećati PDV, a ni uvesti nove poreze.

Linić je najavio zamjenu poreza i to uvođenjem poreza na imovinu te smanjenje zdravstvenog doprinosa. Porez na imovinu se primjerice ne bi plaćao na prvi stan, ali bi na svaku drugu nekretninu koja nije u funkciji.

Dalić smatra pak da bi porez na imovinu bio novi trošak za građane. Kazala je da smanjenje zdravstvenog doprinosa za 7 posto znači uzeti 10 milijardi kuna proračunu te da porez na imovinu mora biti jako visok kako bi nadomjestio tu rupu. Linić je najavio i privatizaciju te prodaju državne imovine za krpanje deficita od 20- ak milijardi kuna u 2012. godini.

ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Bolje MMF nego HDZ !

  • Trtko:

    crvenaHrvatska ----------- ok nemora biti SDP , al za koga onda ????

  • bandido:

    alo ploto imas koju kopiju od sionskih mudraca za posudit?