Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snašla se

S dva zanimanja nije našla posao, zarađuje od hobija

nezaposlena
21.07.2010.
u 14:27

Oslikavanje predmeta i renoviranje starog namještaja izvor je prihoda poljoprivrednoj tehničarki i aranžerki cvijeća s pola godine staža u knjižici.

Kutjevčanka Marijana Vasilj u deset godina, koliko je na Zavodu za zapošljavanje, nije uspjela naći posao, unatoč tome što je za ovaj poljoprivredni kraj završila pravu školu - Poljoprivredno-prehrambenu.

Radim ono što volim
Kada kao poljoprivredni tehničar posao nikako nije uspijevala naći, odlučila se za prekvalifikaciju te postala još i aranžer cvijeća. No, ni novo zanimanje nije joj donijelo posao. U radnu knjižicu uspjela je skupiti tek pola godine radnog staža.

– Surfajući internetom našla sam nešto što mi se učinilo zanimljivim i čime sam se počela baviti, onako iz hobija. To je bilo oslikavanje različitih predmeta dekupaž (decoupage) tehnikom, odnosno salvetnom tehnikom. Uz pomoć salveta, boja i ljepila slika se sa salvete prenosi na različite predmete. Na taj način već pet godina oslikavam stare i nove crjepove ili drvo. Nastojim da motivi budu vezani što više uz naš kutjevački, vinogradarski kraj – objasnila je 29-godišnja Marijana Vasilj, koja se bavi i renoviranjem starog namještaja.
Članica je, zasad jedina iz Slavonije, Hrvatske udruge kreativnih amatera, preko kojih prodaje svoje radove diljem Hrvatske. Pored slika izrađuje i noćne svjetiljke od vinove loze, kao i aranžmane od suhog cvijeća na vinovoj lozi te stalke za vina i ukrasne tanjure.

– Zadovoljna sam jer radim posao koji volim, nešto i zaradim, a uz to sam i kod kuće sa svoje tri djevojčice, od kojih su dvije školarke kojima uvijek mogu pomoći. Obitelj uvijek ima kuhano jelo, a djeca su pod nadzorom. Suprug mi tu i tamo pomogne kada treba nešto odrezati ili napraviti policu. Ovo mi je sada jedini izvor prihoda – ističe Marijana, koja svoje radove predstavlja i na različitim sajmovima, gdje prodaja ipak ide najbolje.

Bez posla su žene
Inače, u Požeško-slavonskoj županiji trenutačno su nezaposlene 5494 osobe, što je 389 osoba više nego u lipnju prošle godine, odnosno 186 manje nego u svibnju. Među tražiteljima posla najviše je žena, njih čak 2943, odnosno više od polovine nezaposlenih u županiji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije