Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTE KOTROMANOVIĆ ZA VEČERNJI TV

'Rušenje američkog drona je bila demonstracija ruske moći. Crno more smatraju svojim teritorijem'

Zagreb: Ante Kotromanović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
17.03.2023.
u 11:35

Bivši ministar obrane i vojni analitičar Ante Kotromanović gostovao je u studiju Večernjeg TV gdje je komentirao najnovije događaje vezane uz rat u Ukrajini

U jeku tenzija koje su ponovno porasle između SAD-a i Rusije nakon što je ovoga utorka došlo do sudara između američkog drona MQ-9 i ruskog borbenog zrakoplova SU-27, trenutnu situaciju te kako te tenzije utječu na rat u Ukrajini komentirao je u studiju Večernjeg lista bivši ministar obrane i vojni analitičar Ante Kotromanović.

Emisiju je moderirala Petra Maretić Žonja.

U utorak se dogodio prvi izravni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini. Je li to po vama bio namjeran incident?

Definitivno je ovo bilo namjerno, to je bila demonstracija ruske moći. Oni to Crno more smatraju svojim teritorijem i sad je zanimljivo tko će prije doći do tog drona jer on ima svoju vrijednost. 

Nitko ne želi da to padne u neprijateljske ruke.

Naravno, jer su Rusi potpuno zanemarili tu vrstu oružja. Oni su zadnjih desetak godina puno ulagali u moderne raketne sustave i hipersonične rakete, dok su Amerikanci zadnjih godina strašno puno ulagali u besposadne letjelice i zbog toga su u velikoj tehnološkoj prednosti.

Koliko Ukrajini znače ti podaci koje im NATO daje?

To je jedna od najvažnijih stvari koje imaju. Svake sekunde imaju kompletan izvještaj NATO zemalja i oni su tu u debeloj prednosti. NATO zapravo posjeduje nevjerojatno dobre sustave, i oni nadziru svaki centimetar teritorija. Oni imaju realnu sliku u stvarnom vremenu i tako mogu analizirati stanje na terenu, slabe točke neprijatelja.

Amerikanci kažu da su izbrisali sve povjerljive podatke. Je li to ublažavanje neke štete?

Moguće da imaju na daljinski takav sustav da mogu izbrisati podatke od kontakta do rušenja. Bit će zanimljivo pratiti tko će prvi doći do drona. 

Ukrajina upozorava da je ovo rušenje Putinov znak da je spreman proširiti zonu konflikta. Kako vi to gledate?

Ja ne bih to tako shvatio, imali smo dosad niz bliskih susreta. Mislim da ovo neće proširiti daljnju eskalaciju, a Ukrajincima odgovora nabrijavati takvu tezu. 

VIDEO: Amerikanci objavili snimku udara ruskog aviona u američki dron

Kina zaziva mirovne pregovore što prije. Je li to realno?

Nije realno. Nitko ne može procijeniti koliko sukob može trajati, svakako je pohvalno što Kina pokušava političkim načinom sjesti i dovesti dvije strane pred stol. Ipak, s obzirom na planove obje strane, to nije realno. 

Ukrajina se priprema za veliku proljetnu ofenzivu. Ima li za to mogućnosti?

To je vrlo zanimljivo pitanje, i za jednu i za drugu stranu. Obje strane imaju želju pokrenuti svoje postrojbe i pokušati na neki način zadati jedan veliki, možda i konačan udarac drugoj strani. To će ovisiti o puno stvari. Mi imamo situaciju da imamo intenzivne borbe na istočnom frontu oko Bahmuta kojeg ruski plaćenici mjesecima žele osvojiti. Imamo i situaciju na sjeveru oko Limana gdje Rusi sjeverno žele doći prema Kramatorsku. Sam Bahmut je jedna zona iscrpljivanja za obje strane, to je surova bitka s tisuće ranjenih i ubijenih. 

Što bi za Ukrajinu značio gubitak Bahmuta, a što za Ruse osvajanje?

Bahmut je sada novi Staljingrad. Rusi imaju dva cilja: njihova dugoročna strategija je što više iscrpiti ukrajinske snage, slomiti njihov moral i uništiti njihove elitne postrojbe, dok je drugi cilj Kremlja da što više Wagnerovaca nastrada kako bi se oslabila moć Putinovog kuhara koji ih kontrolira. Čitali smo o tome na koji način se njih žrtvuje - ukrajinska vojska ih nemilo likvidira, jurišaju na njih kao nabrijane ovce samo kako bi Rusi detektirali položaje ukrajinske vojske i kako bi onda kasnije druge ruske vojne snage mogle doći i riješiti stvar. S druge strane, Ukrajinci rade na toj obrani, oni također imaju cilj iscrpiti rusku stranu i uništiti im što više tehnike. No, izgube li Bahmut, oni su svjesni da će na red doći drugi grad, zbog čega će se braniti dokle god budu mogli. Situacija je takva da je grad u ''kliještima'' s istoka, sjeverna i juga su ruske postrojbe zaokružile grad, ali Ukrajinci su pripremili tri do četiri brigade pa će pokušati udariti na sjeverni dio. Na tome se već radi, imamo svakodnevne napade i protunapade. Ukrajinci su uspjeli proširiti taj ulaz i osigurati neometanu dostavu. 

A kada možemo očekivati proljetnu ofenzivu? 

O mnogočemu će to ovisiti. Mislim da Rusi također planiraju svoju pravu ofenzivu jer ovo po meni dosad nije bilo ono što bi Rusi trebali moći pokazati. Imamo Ukrajinu koja osposobljava svoje postrojbe i ljudstvo negdje vani i njihov plan je formirati desetak brigada od sredstava koje bi dobili od Zapada. Od tih novih postrojbi oni kane pokrenuti s ostatkom iskusnijih boraca protuofenzivu. Gdje će izabrati mjesto udara, to mi ne znamo.

Može li sve to oružje koje je počelo pristizati napraviti prevagu? Poljska je poslala svoje MiG-ove. 

Po meni je najveći problem Ukrajine što na vlastitom teritoriju nemaju dovoljnu proizvodnju streljiva. Oni su je imali prije, no to je dosta uništeno. Sada pokušavaju pokrenuti proizvodnju tog kritičnog streljiva. Rusi imaju vlastitu proizvodnju, a ono što nemaju ima Iran, Kina, Sjeverna Koreja... Rusi pak imaju problema s modernim oružjem. Važna će biti ukrajinska potpora i ti tenkovi su ozbiljna pomoć. Da bi pokrenuli ofenzivu, moraju imati 100-tinjak tih tenkova i oni su ti koji će raditi na terenu. To je psihološka pomoć, možda će i druge zemlje slijediti Poljsku i onda će se stvoriti kritična masa tog kvalitetnog oružja koje će pomoći Ukrajini da oslobodi što više svog teritorija. 

Spomenuli ste da Ukrajina jako puno troši. Što će se dogoditi ako zašteka opskrbni lanac?

Vidimo da cijeli Zapad pokušava nabaviti što više streljiva. Zapadna doktrina se temelji na tome da uz pomoć visoke tehnologije topnički udari mogu biti što precizniji. Ruska je doktrina drugačija, oni nagomilaju silno topništvo i udaraju kao u Prvom svjetskom ratu. Izazov za Ukrajinu će sigurno biti kako osigurati dovoljno streljiva. Svi uče iz ovog rata. Ruse nikada ne smijemo podcijeniti, njihov bazen i ljudstva i tehnike je puno veći od ukrajinskog koja mora moljakati okolo.

Iduće godine su američki predsjednički izbori, sigurno jedna od tema će biti rat u Ukrajini. Može li po vama bitno promijeniti odnos SAD-a prema Ukrajini? Istraživanja pokazuju da su Amerikanci i dalje snažno protiv Rusa, no također pokazuju da opada ta bezuvjetna potpora. 

Svima će smetati ako će rat dugo trajati. Nedavno sam bio u SAD-u i svi su mi rekli da do velike promjene neće doći. Naravno, uskoro su izbori i svi žele ponuditi neko novo rješenje. Republikanci bi mogli, ako pobijede, s DeSantisom više inzistirati na pregovorima i možda će imati nekakve ideje, iako nema tu puno inovacija. Teško da će Rusi pristati na povlačenje s okupiranog teritorija, a teško će i Ukrajinci odustati od svog teritorija. Moguće da bi moglo doći do korekcije određene pomoći Ukrajincima, ali sam siguran da SAD neće ostaviti Ukrajinu i napraviti distancu. 

VIDEO: Žestoki prosvjedi u Francuskoj: Uhićeno 217 ljudi tijekom nereda u Parizu

Komentara 48

RO
ronyday
11:48 17.03.2023.

Sve zna stručnjak za prijevoz MIG-ova na kamionima koji je sa slučajnim pobrao pinku i našu vojsku bacili na koljena. Da imamo pravnu državu i institucije bez raznih bajića, cvitana, dobronića... nastranih medija taj dvojac bi danas za zlodjela bio u zatvoru.

DU
Deleted user
11:44 17.03.2023.

Gdje se ti dobije zvanje vojnog analitičara, kaka je ministar bio to je svima jasno a analitičar je još lošiji. Pogledajte samo što je govorio u prethodnim genijalnim uradcima ali čini se da to Večernjaku nije važno.

NI
Nipos66
12:37 17.03.2023.

Bilo bi dobro da nam Ante (stručnjak) objasni što se desilo s onom zgradom od fsb-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije