Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Zaharova o nalogu za uhićenje Putina: 'Međunarodni kazneni sud nema nikakav značaj u Rusiji'

Russian Foreign Minister Lavrov holds a news conference, in Moscow
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS
1/16
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.03.2023.
u 16:53

"Doći će dan kada će biti uspostavljen sud koji će donijeti pravdu našim ljudima", poručio je Volodimir Zelenski

Video snimka sudara ruskog lovca i američkog drona nad Crnim morem pokazuje da je Rusija lagala o tome što se dogodilo, objavila je u četvrtak Bijela kuća. Rušenje drona MQ-9 u utorak prvi je izravni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini, a dvije zemlje su se međusobno optuživale da je kriva upravo ona druga. Na snimci se vidi kako ruski lovac Su-27 dolazi vrlo blizu drona i ispušta gorivo, manevar koji po američkim dužnosnicima dokazuje da mu je namjera bila oštetiti američku letjelicu.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Video: Amerikanci objavili snimku udara ruskog aviona u američki dron

Tijek događaja: 

16:50 - Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova odgovorila je na nalog za uhićenje međunarodnog kaznenog suda protiv predsjednika Vladimira Putina. ''Odluke Međunarodnog kaznenog suda nemaju nikakav značaj za našu zemlju, pa tako ni s pravne strane'', kazala je. ''Rusija nije stranka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i ne snosi nikakve obveze prema njemu'', dodala je. 

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 24, 2022: Russian Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova during a press briefing on Russia's current foreign policy. Russian Foreign Ministry/TASS Photo via Newscom Photo: Russian Foreign Ministry/NEWSCOM
Foto: Russian Foreign Ministry/NEWSCOM


16:46 - Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. ICC ga tvrdi da je odgovoran za ratne zločine počinjene od početka ruske invazije.

>> VIŠE OVDJE


16:14 - Mađarski parlament trebao bi glasati o ratifikaciji ulaska Finske u NATO 27. ožujka, a klub zastupnika vladajuće stranke Fidesz to će jednoglasno podržati, rekao je čelnik tog zastupničkog kluba u petak. Mate Kocsis objavio je na Facebooku da će zastupnički klub razgovarati o Švedskoj "kasnije", ali nije specificirao datum. Finska i Švedska zatražile su članstvo u NATO-u u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Samo Mađarska i Turska od 30 država članica nisu još ratificirale protokole o pristupanju dviju zemalja u Sjevernoatlantski savez. Turski parlament mogao bi ratificirati ulazak Finske u NATO prije nego završi s radom sredinom travnja. Ankara blokira Švedsku tvrdeći da ona na svome teritoriju pruža utočište članovima Kurdistanske radničke stranke (PKK) i savezničkih organizacija koje smatra teroristima.


15:59 - Turski predsjednik Tayyip Erdogan u petak je rekao da će Turska u parlamentu započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u nakon što je Helsinki poduzeo konkretne korake da ispuni svoja obećanja. Na konferenciji za medije s finskim kolegom, Erdogan je rekao kako će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom, drugom kandidatkinjom za NATO, o pitanjima terorizma te kako će njezino pristupanje izravno ovisiti o poduzetim mjerama.

Finski predsjednik Sauli Niinisto pozdravio je plan Turske kazavši da je to „sigurno, za cijelu Finsku, vrlo važno“.  Parlamenti 30 zemalja članica trebaju ratificirati zahtjeve novih zemalja za ulazak u NATO. "Odlučili smo početi proces ratifikacije finskog pristupa NATO-u u našem parlamentu", rekao je Erdogan, dodajući da se nada da će parlament odobriti finski zahtjev prije izbora 14. svibnja.


15:33 - Kremlj je u petak kritizirao odluke Poljske i Slovačke da pošalju Ukrajini zrakoplove iz sovjetske ere, ocijenivši da je riječ o eskalaciji. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio je da borbeni zrakoplovi MiG-29 ništa neće promijeniti u Ukrajini, nego će samo donijeti nove probleme zemlji. 

"To je samo još jedan primjer kako niz država članica NATO-a povećava svoju izravnu upletenost u sukob", rekao je Peksov, a prenio Interfax. Poljska je u četvrtak obećala poslati Ukrajini borbene zrakoplove MiH-29, u petak je to odobrila i slovačka vlada.


14:06 - Dvije žene koje su vodile neovisne portale kritične prema bjeloruskim vlastima osuđene su u petak na po 12 godina zatvora, priopćilo je tužiteljstvo. Marina Zolotova, glavna urednica portala tut.by i generalna direktorica tog portala Ljudmila Čekina uhićene su u svibnju 2021. zajedno s drugim zaposlenicima koji su kasnije većinom pušteni.

Prvotno su optužene za utaju poreza, a kasnije za poticanje mržnje i pozivanje na sankcije Bjelorusiji. Državna novinska agencija objavila je video njih dvije u kavezu sudnice s lisicama na suđenju zatvorenom za javnost. Tut.by je aktivno pratio masovne prosvjede protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka 2020., a vlasti su ga zabranile kao "ekstremističku organizaciju". Mnogi zaposlenici tog portala napustili su zemlju i osnovali novi medij Zerkalo (Zrcalo). Prema aktivistima za ljudska prava Bjelorusija ima oko 1500 političkih zatvorenika koji su uhićeni zbog kritiziranja vlasti ili sudjelovanja u prosvjedima 2020. nakon proglašenja Lukašenkove pobjede na izborima koje smatraju namještenima.


13:27 - Kineski predsjednik Xi Jinping trebao bi iskoristiti posjet Moskvi sljedeći tjedan kako bi potaknuo ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuče trupe iz Ukrajine, rekao je glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka.

"Ako Kina želi igrati istinsku ulogu u vraćanju suvereniteta Ukrajini, onda bismo to očito pozdravili", rekao je glasnogovornik novinarima. "Jasno nam je da svaki mirovni sporazum koji nije utemeljen na suverenitetu i samoodređenju Ukrajine uopće nije mirovni sporazum. Stoga ćemo nastaviti pozivati Kinu, kao što smo činili i prije, da se pridruži drugim zemljama diljem svijeta u pozivu Putinu da povuče svoje trupe", kazao je.

11:24 - Kremlj je kritizirao Poljsku i Slovačku zbog obećanja borbenih zrakoplova Ukrajini. Obje su zemlje angažirale borbene zrakoplove MiG-29 u posljednja 24 sata. U kratkom priopćenju koje prenosi novinska agencija Reuters, kaže se da će zrakoplovi biti uništeni i da neće utjecati na tijek sukoba.

11:06 - Kremlj je u petak priopćio da Rusija produljuje crnomorski ugovor o žitu za 60 dana, ponavljajući prethodne izjave ministarstva vanjskih poslova, izvještava Reuters. Ukrajina je rekla da se ugovor, koji uskoro istječe, mora u cijelosti vratiti prema postojećim uvjetima, koji predviđaju produženje od minimalno 120 dana.

10:09 - Slovačka vlada odobrila je slanje borbenih zrakoplova MiG-29 Ukrajini, rekao je u petak premijer Eduard Heger, pojačavajući vojnu pomoć Kijevu u borbi protiv ruske invazije. Slovačka je druga zemlja koja je najavila da će poslati ratne zrakoplove u Kijev nakon Poljske, koja je to najavila u četvrtak.

Slovačka flota od 11 aviona MiG-29 povučena je prošlog ljeta i većina njih nije u operativnom stanju. Poslat će one koji su ispravni, a ostali će ići za rezervne dijelove. Slovačka će također isporučiti dio svog sustava protuzračne obrane KUB, rekao je Heger. NATO saveznici na bivšem komunističkom istoku, poput Poljske i Slovačke, posebno su glasno podržavali Kijev otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022.

Poljska je u četvrtak objavila da će poslati Ukrajini četiri borbena zrakoplova MiG-29 u narednim danima, čime će postati prvi saveznik Kijeva koji će osigurati takve zrakoplove.

Zapadne zemlje koje su Ukrajini opskrbljivale oružje do sada su odbijale poslati borbene zrakoplove.

10:00 - Državna ruska novinska agencija RIA javlja da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu dodijelio državna priznanja pilotima zrakoplova Su-27 koji su sudjelovali u incidentu s bespilotnim letjelicama iznad Crnog mora za "spriječavanje kršenja granica područje specijalnih operacija američkim dronom MQ-9 Reaper”.

9:32 - U svom sinoćnjem obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podijelio je svoje nade u pravdu na sudovima kada rat konačno završi. “Doći će dan kada će biti uspostavljen sud koji će donijeti pravdu našim ljudima – sud koji će kazniti ovog agresora na isti način na koji su kažnjavani agresori iz prošlosti. Doći će dan kada će svi počinitelji ratnih zločina nad Ukrajincima biti izvedeni pred lice pravde u hodnicima Međunarodnog kaznenog suda i nacionalnih sudova. Odradit ćemo sav pravni posao. Mobilizirat ćemo sve partnere koji su za to potrebni. To se već radi. Svakog dana približavamo pravdu Ukrajini. Za to radimo svaki dan – glavni tužitelj i njegov ured, ukrajinski policajci, specijalne službe, vlada, diplomati, moj ured", kazao je Zelenski.

8:31 - Kineski predsjednik Xi Jinping boravit će u Rusiji od 20. do 22. ožujka u državnom posjetu, priopćio je u petak Kremlj. "Tijekom razgovora razgovarat će se o aktualnim pitanjima daljnjeg razvoja sveobuhvatnih partnerskih odnosa i strateške suradnje između Rusije i Kine", priopćio je Kremlj.

"Bit će potpisan niz važnih bilateralnih dokumenata", prenosi Reuters.

Kina je također komentirala predstojeći posjet predsjednika Xi Jinpinga Rusiji. Reuters izvještava da je glasnogovornik Wang Wenbin, na redovnom brifingu za novinare, rekao da je cilj posjeta daljnje produbljivanje bilateralnog povjerenja. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će Xi tijekom posjeta razmijeniti mišljenja o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

8:29 - Zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da su “Amerikanci potpuno poludjeli” u kontekstu incidenta s palim dronom MQ-9 Reaper u Crnom moru.

“Pojednostavljeno rečeno, Amerikanci su potpuno poludjeli”, rekao je Medvedev. Kako je naglasio naravno, postoje međunarodne konvencije, ali u isto vrijeme Zračni kodeks operira pojmovima "zabranjene zone" i "zone s ograničenjima", koje je uvela sama država.

"To radi vlada. Dronovi se također moraju pridržavati ovih pravila. Pogotovo u razdoblju neprijateljstava, što je poznato svim korisnicima zračnog prostora. Štoviše, ponekad je teško fiksirati trenutak ulaska zrakoplova ili drona u teritorijalno more.”

“I to je dio našeg teritorija na koji se proteže naš suverenitet”, rekao je Medvedev. "Iako su vojni kontakti potrebni, naravno. Pogotovo u kontekstu izjava američkih gadova poput senatora Grahama da je potrebno rušiti ruske zrakoplove. Usput, zrakoplovne nesreće ponekad se događaju s takvim stvorenjima", napisao je Medvedev na Telegramu.

08:22 - Zapadne zemlje raspravljaju hoće li poslati borbene zrakoplove u Ukrajinu, rekla je u četvrtak danska premijerka Mette Frederiksen, prenosi The Guardian. Također, istaknula je kako je to "velika ukrajinska želja".

Danska je bila "otvorena" za ideju slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu kako bi pomogla njezinim ratnim naporima protiv ruske invazije, rekao je danski ministar obrane u petak.

"Neću isključiti da će u jednom trenutku možda biti potrebno razmotriti doprinos borbenih zrakoplova", rekao je vršitelj dužnosti ministra obrane Troels Lund Poulsen.

07:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u svom večernjem obraćanju kako će "cijela Ukrajina biti slobodna". 

"Doći će dan kada će biti uspostavljen sud koji će donijeti pravdu našim ljudima. Sud koji će agresora kazniti onako kako su kažnjavani agresori iz prošlosti. Doći će dan kada će svi počinitelji ratnih zločina nad Ukrajincima biti izvedeni pred lice pravde", naveo je Zelenski.

"Odradit ćemo sve pravne poslove. Mobilizirat ćemo sve partnere koji su za to potrebni. To se već radi. Svaki dan približavamo pravdu Ukrajini. Za to radimo svaki dan. Glavni tužitelj i njegov ured, ukrajinski policajci, specijalne službe, vlada, diplomati, moj ured", dodao je. 


07:10 - Ruske snage lansirale su pet projektila i 18 zračnih napada u proteklom danu, prema jutarnjem ažuriranju ukrajinskog Glavnog stožera, prenosi The Kyiv Independent.

VIDEO U Latviji pijanim vozačima oduzmu aute, pa ih šalju u Ukrajinu: 'Ne stignemo ih prodati koliko ljudi brzo piju'

Komentara 74

ZO
zoom
07:57 17.03.2023.

bravo Ukrajinci - "Ukrajina će proizvoditi nuklearno gorivo koje će zamijeniti rusko gorivo na europskom tržištu . Ukrajina je svjetski lider u području nuklearne energije. Danas ukrajinski nuklearni stručnjaci, zajedno s američkim partnerima, rade na istiskivanju Rusije sa svjetskog tržišta nuklearne tehnologije, naglasio je Herman Galuščenko. Predsjednik Energoatoma Petro Kotun dodao je da, prema planu, Energoatom za tri godine planira pokrenuti vlastitu liniju za proizvodnju nuklearnog goriva."

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
09:05 17.03.2023.

paranoja u rusiji je na vrhuncu - U regiji kursk jučer su tražili navodne UA diverzante u kamionetu s ukrajinskim tablicama 🤡...naknadno se pokazalo da su "diverzanti" u Kursku plod fantazije uvrijeđenog vozača, koji se odlučio osvetiti što mu je vozač kamioneta presjekao put vozilom, a u autu za kojim su tragali bila su dvojica preplašenih mještana.

PO
Povremenik
07:41 17.03.2023.

objavljena snimka na kojoj se vidi kako ruski avion leti tik nad samim dronom i ispušta gorivo na nenaoružani američki dron u neutralnim vodama, po ne znam koji put dokazuje ruske laži: 1. da je dron bio naoružan, 2. da je dron pao sam od sebe, bez utjecaja ruske strane!!!..no od rusa ništa osim laži ne treba očekivati, ali zaboravljaju da moderna tehnologija ima kamere na sve strane koje cijelo vrijeme snimaju i demantiraju laži

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije