Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zmije se bude iz zimskog sna, evo što vam je činiti ako naiđete na jednu

U Hrvatskoj je ukupno 15 vrsta zmija, od kojih su tri otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug
03. svibnja 2019. u 13:12 7 komentara 8760 prikaza
Poskok
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dolaskom toplijih dana zmije se bude iz zimskog sna te kreću u potragu za hranom. Stoga je važno imati na umu da je moguće umanjiti posljedice ili čak i izbjeći susret sa zmijom pridržavanjem nekih osnovnih preporuka.

madrac na napuhavanje BOCNULI NEMARNE HGSS: Dragi turisti tvitajte nam ima li života nakon smrti

Za bezbrižan boravak u prirodi preporučuje se nošenje odgovarajuće odjeće (dugih hlača) i visoke, čvrste obuće (npr. gojzerice, čizme), kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza. Također, treba pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama (izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i sl.). U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je pokušavati uhvatiti. Potrebno ju je polako zaobići, ako je to moguće, i nastojati je ne uznemiravati.

Ako se zmija nalazi na putu koji to onemogućuje, možete je poprskati običnom vodom ili uplašiti udarcima nogom o tlo te pustiti da sama ode. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši. Zmije nisu agresivne životinje, a pokušat će ugristi jedino ako se osjećaju ugroženo i prestrašeno.

trooki piton Neobičan gmaz Pronađen trooki piton: 'Trooka zmija upozorava. Suša stiže'

U Hrvatskoj je ukupno 15 vrsta zmija od čega su tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug) dok je preostalih 12 vrsta neotrovno. U slučaju zmijskog ugriza zmiju se ne smije pokušati uhvatiti ili usmrtiti, kako bi je odnijeli liječniku, jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. Ovo je posebno opasno ako se radi o otrovnom zmijskom ugrizu. Glavni simptom ugriza otrovnice je oticanje tkiva koje se brzo širi od mjesta ugriza, a kao lijek protiv trovanja zmijskim otrovom koristi se posebni protuotrov. Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste otrovnice u Hrvatskoj nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov.

Osoba koju je ugrizla zmija otrovnica trebala bi se smiriti koliko je god moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva, a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Ugrizenu osobu je potrebno što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove (po potrebi zvati GSS ili 112), a poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz s pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja kako bi se usporilo širenje otrova. Ugrizi nekih neotrovnih zmija također znaju biti vrlo bolni i neugodni, ali mjesto ugriza nikada jako ne otekne. Kao posljedica ugriza neotrovnica moguće su infekcije ozlijeđenog tkiva unesenim mikroorganizmima.

Crnonogi tvor Izumiranje vrsta Odgovorni smo za nestanak milijun vrsta o kojima i sami ovisimo

Imajte na umu da:

- Zmije neće napasti i pokušati ugristi ako se same ne osjete ugroženo i prestrašeno.

- Za vrijeme boravka u prirodi potrebno je koristiti se odgovarajućom obućom, odjećom i opremom te se odgovorno ponašati.

- Pri susretu sa zmijom važno je ostati smiren, pokušati zaobići zmiju ili je uplašiti udarcima nogom/ štapom u tlo.

- Ne treba hvatati zmiju niti je pokušati ozlijediti.

- U slučaju ugriza potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Zmije su dio prirodnog bogatstva te su važne za očuvanje ekosustava te imaju izuzetnu ulogu imaju u kontroli glodavaca. Treba naglasiti kako je u Republici Hrvatskoj strogo zaštićeno 12 vrsta zmija sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13, 15/18, 14/19), odnosno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13 i 73/16).

Medvjedi postupak u tijeku Medvjedi iz Macole bit će premješteni u utočište Kuterevo

Neke od zabranjenih radnji sa strogo zaštićenim zmijama su sljedeće: namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje ili uzimanje jaja, zatim držanje, prijevoz, prodaja i razmjena.

VIDEO Dječaci iz mora izvadili mrtvu zmiju dugu 2,5 metra

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • Avatar paracelsus
  paracelsus:

  Super! Bas ste me morali podsjetiti da mi navecer dolazi punica i ostaje skroz do ponedeljka ujutro.

 • DOBARDAN:

  To su upute ako se naiđe na jednu, a što napraviti ako se naiđe na dvije?

 • deda1234:

  Sta bjezat....