Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žestoko protiv

Republikanci neće Susan Rice za državnu tajnicu

susan rice
Reuters/PIXSELL
22.11.2012.
u 22:30

Crveno svjetlo Baracku Obami za nove ljude u State Departmentu. Republikanci je ne žele zbog izjava oko Benghazija

Žena je. Crnkinja je. Najnoviji napadi Republikanske stranke na Susan Rice, veleposlanicu pri UN-u i glavnu pretendenticu za mjesto državne tajnice u novoj Obaminoj administraciji, zbog toga što je nakon napada na veleposlanstvo u Benghaziju, pri kojem je ubijen veleposlanik, nazvala rezultatom spontanog revolta – poslije se ispostavilo da je to bio planirani napad – nastavljaju trend te stranke iz predizborne kampanje, kad su politički nimalo mudro, od sebe odgurnuli žene i manjine.

Znalo se da uz republikanski Kongres Obami mandat neće teći glatko. Već na početku dobio je najave crvenog svjetla za imenovanje Rice (inače, republikanska prezimenjakinja Condoleezza Rice nije joj u rodu), osobe koju Obama, ali i drugi demokrati, poput Madeleine Albright, kolegice njezine majke te kućne prijateljice Riceovih, obitelji jamajčanskog podrijetla koja je u tad vrlo “bijelom” Washingtonu pripadala društvenoj i političkoj eliti.

Novo lice republikanaca

A upozorenje je iznio nitko drugi nego republikanski jastreb John McCain, gubitnik izborne utrke protiv Obame prije četiri godine.

– Učinit ću sve da spriječim ovo imenovanje – grmio je McCain.

Njegova je kabanica 2005. bila okrenuta na drugu stranu – kad je George Bush nominirao Johna Boltona za mjesto veleposlanika pri UN-u, odbacio je kritike protiv njega, poput one da je Bolton mijenjao obavještajne izvještaje kako njemu odgovara, te stao uz predsjednika tvrdeći da je na njemu odluka da postavi ljude od povjerenja na mjesta koja smatra najboljima.

No ovi – za mnoge neovisne komentatore – pretjerani i prenapuhani napadi na Susan Rice, otkrivaju puno više od političkog oportunizma – novo lice Republikanske stranke.

Bijeli, zadrti muškarci

– Već slovi kao ekstremistička stranka – rekao nam je u razgovoru republikanski senator i bivši veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith. Brojni gafovi, poput onih da žena ne može ostati trudna za silovanja, profilirala je imidž republikanaca kao “bijelih, zadrtih muškaraca”.

I bivši republikanski savjetnik, sada profesor na Sveučilištu Massachusetts, Michael Hannahan nedavno nam je posvjedočio da nekoć slavni GOP (Sjajna stara stranka, kako joj je glasio nadimak) gube izborno tijelo: od njih se okreću mladi, obrazovani te manjine – tri segmenta društva bez čije potpore nema pobjede.

Komentara 8

TE
Televizor
22:58 22.11.2012.

Peter Galbraith republikanski senator? Nit je republikanac( štoviše iz duge je loze demokrata) nit je senator. Drugo, većina hrvatskih medija je prodemokratski nastojena i redovito republikance prikazuje kao ekstremiste koji odbijaju sve prijedloge demokratske administracije. No zaboravljaju da su istu praksu provodili i sami Demokrati u vrijeme kad su oni držali Kongres.

C1
c11dugi
23:11 22.11.2012.

Novinari sustavno demoniziraju Republikansku stranku kao sto u Hrvatskoj rade sa HDZ-om. Nitko nije bez grijeha ni sveta krava, ali republikanski pogled na svijet je pogled na rad i red i naravno da to netkom ne odgovara i da muu je draze da se cijeli dan raspravlja o nebitnim temama kao sto su prava homoseksualaca, prava zivotinja, ekogluposti i ostale trivijalnosti. Naravno da kod republikanaca ima zadrtosti, vjerske netolerancije ali i to je sve bolje od ove lazne demokratske anarhije koju nude ljevicari i nima pridruzena postena inteligencija. Najbolji primjer su mi glumci koji uredno hodocaste na demokratske konvencije i ima ih po svim medijima u raspravama o pravima homoseksualaca etc., a onda sa svojim skupim vozilima odlaze svojim skupim domovima koje im je omogucio kapitalizam, a ne neoliberalna ljevicarska anarhija.

Avatar madcap
madcap
22:50 22.11.2012.

Pokušali su se smiriti i doći k sebi nakon Obamine pobjede, ali ne mogu si pomoći. Republikanci jednostavno idu sve desnije i desnije bez obzira na posljedice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije