Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Reakcije gospodarstvenika: Sloveniji uvesti carine!

18.12.2008.
u 19:35

Slovenija se ponaša pubertetski, nezrelo i bezobrazno! Koristi se situacijom jer je članica EU, što je postala čistom slučajnošću, a ne svojim zaslugama, da bi iskazivala svoje agresivne teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj – komentirao je Jure Radić, direktor IGH, koji drži da Hrvatska ne bi trebala na slovensku blokadu reagirati negativnim potezima.

Dugoročne posljedice
Za razliku od njega, Đuro Njavro, dekan ZSEM-a, reagirao bi oštro: – Republika Slovenija ima s Hrvatskom izrazit suficit trgovinske bilance. Za više slovenskih izvoznika, počevši od npr. Gorenja, hrvatsko tržište je veoma važno...

U sklopu SSP-a Hrvatska ima mogućnost odgovora. Putem odgode liberalizacije hrvatskog tržišta nekretnina za slovenske građane, ali i suspenzijom bescarinskog trgovinskogrežima između dviju zemalja. Sve to, kao i očekivane promjene sklonosti hrvatskih kupaca prema slovenskim proizvodima, pokazat će cijenu političkih poteza Slovenije. Moguć je i dugoročni utjecaj na odnose dvaju naroda i dviju država. Malo je vjerojatno, napisao je Njavro, da Slovenija namjerno radi protiv svojeg gospodarskog odnosa s Hrvatskom: – Više je vjerojatno da ona za ovakvu politiku ima zeleno svjetlo iz najmanje jedne europske metropole.

Na žalost, Ljubljana vjerojatno za takvu politiku očekuje i nagradu, koja možda nikada neće doći. Ako je pak tko u Ljubljani nagradu zamislio u obliku zahvalnosti Beograda (trgovinske prednosti u Srbiji), jednako se posvetio mutnom poslu uz velike gubitke za upitan trgovački rezultat.

– Moglo bi se dogoditi da će nakon ovoga puno veće probleme imati slovensko gospodarstvo jer je Hrvatska, nakon Njemačke, druga zemlja s kojom Slovenija ostvaruje najveću razmjenu. Kada bi se ulazak Hrvatske u EU oduljio, imalo bi to velike posljedice za obje zemlje – zaključio je Vladimir Ferdelji, direktor Elektrokontakta, koji vjeruje da će se ova kriza sa Slovencima razriješiti.

– Pitanje je hoće li biti štete i hoće li odgoda ulaska izazvati blokadu. Možda će i doći do štete ako padne kreditni rejting Hrvatske, ali još je rano za predviđanje toga – rekao nam je Darinko Bago, predsjednik uprave Končara i predsjednik Hrvatskih izvoznika, te komentirao brojne inicijative građana za bojkot slovenskih proizvoda: – Mislim da nije samo Slovenija kriva za ovu situaciju. Vjerojatno iza nje stoje Velika Britanija, Nizozemska i druge velike zemlje. Zanimljivo je i da Njemačka sada šuti.

Šutnja susjeda
Na adrese slovenskih tvrtki, poput Gorenja, Droge Kolinske, Merkura, Lesnine, Fructala..., čiji se proizvodi nalaze u hrvatskim trgovinama, poslali smo jednostavno pitanje: Je li vam neugodno kao slovenskim izvoznicima u Hrvatsku zbog ponašanja slovenske vlade?

Znakovito je da smo odgovore dobili tek od rijetkih.Dr. Roman Glaser, predsjednik uprave i generalni direktor Perutnine Ptuj, koja u Hrvatskoj ima kćerinsku tvrtku Pipo d.o.o. Čakovec, izjavio je: – Sadašnje događaje vidimo kao jednu od krivina na teškom putu prema EU. Tako težak put nije imala nijedna zemlja, uključujući Sloveniju. U takvoj situaciji najvažnije je da razum prevlada nad emocijama. Uvjeren sam da će se to prije ili kasnije dogoditi. Iz Krke, pak, ocjenjuju da današnja zbivanja neće imati utjecaj na već niz godina dobre poslovne odnose.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije