Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor s Đurom Sessom

Baukova otrovna podvala s Petrinom

Đuro Sessa
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
08.03.2016.
u 18:12

Kao sudac Vrhovnog suda mislim da sudska procesna lustracija više nije izgledna

Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, potpisao je oštru reakciju, tražeći očitovanje čelništva Sabora i Odbora za pravosuđe, zbog verbalnog napada nezavisnog saborskog zastupnika Stipe Petrine na “korumpirane” šibenske suce i pravosuđe. No, Petrina danas, piše Hina, mijenja predsjednika Odbora za pravosuđe Arsena Bauka na sjednici Savjeta za praćenje provedbe reforme pravosuđa, čiji su članovi i čelnici sudskih i pravosudnih institucija koje je Petrina kritizirao.

Što kažete na tu “leteću izmjenu” Bauk – Petrina?

Odlično, makar je u biti to otrovna podvala g. Bauka koje se dosjetio očito u stranačkoj revnosti jer je bukvalno shvatio stilsku figuru predsjednika svoje stranke o “paklu” koji će oporba stvarati poziciji. To je odlično i zato što će Stipe Petrina konačno postati izazov za institucije i njezine čelnike.

Petrina će inicirati i istražno povjerenstvo o sucima?

Zakon o istražnim povjerenstvima iz 1996. i Poslovnik Hrvatskog sabora u tome nisu posve jasni pa je izgledno da će tumačiti na štetu sudbene vlasti. Mislim da je to protuustavno jer jedna vlast zadire u odluke i ovlasti druge vlasti, a opće je prihvaćeno načelo u Europi da se pravilnost sudskih odluka može ispitivati samo u postupku pravnih lijekova. U svakom slučaju po zakonu istražno povjerenstvo se ne smije baviti sudskim postupcima koji su u tijeku.

Petrina je privatizirao saborsku govornicu, ali taj istup ima populistički učinak. Ta neargumentirana bujica optužbi frustriranima zbog pravosuđa zvuči kao znanstveni rad pravnog eksperta. A ne možete mu ništa. Kako se to na zapadu rješava?

Takav istup u civiliziranim zemljama nije moguć jer oni imaju kodekse etike za parlamentarce. To je obveza koju i naš parlament mora izvršiti, sukladno preporukama GRECO-a.

Trebaju li mediji cenzurirati saborskog zastupnika!? Šibenski suci mogli bi tužiti medije i kad bi dobili koliko i Karamarko zbog prenošenja izjave drugog političara isplatili bi milijune!?

Ni slučajno, tko bi mogao takvu zaštitu pružiti. Glede medija, pitanje je što će se ocijeniti kao vijest i čemu će se dati pažnja. Sukladno Zakonu o medijima, nema oslobađanja od odgovornosti ako se prenose uvredljive klevetničke izjave, pogotovo ako se takvo što i naglašava. Neke novine su se opekle pa istupu g. Petrine nisu dale značaj. Moj prigovor je bio pejorativan, vapaj žednog u pustinji.

Milorad Pupovac mjesec dana uoči rasprave na Vrhovnom sudu u zatvoru je posjetio nepravomoćno osuđene na 139 godina zatvora za ratni zločin u Trpinji? Nekome je stalo da se za to sazna iako se on ogradio da je to privatni posjet. Je li to pritisak na sud?

Prije svega valja smatrati da je takav postupak rukovođen plemenitim samaritanskim namjerama, ali onda bi bilo važno i da ostane u zoni diskrecije. Kako je g. Pupovac političar i kako su svima njima puna usta dojma i slike koju javnost može steći, morao je biti svjestan da se može steći takav dojam i da je teško da će bilo tko misliti nešto drugo. To još više kada se radi o nepravomoćno presuđenima za teške ratne zločine.

Bili ste član DSV-a, kakav je vaš stav o novoj metodi izbora sudaca, potvrđenoj i na Ustavnom sudu? Lobiranje je legitimno!?

Dvije odluke Ustavnog suda kompleks izbora sudaca postavile su na pravo mjesto. Bodovne liste samo su jedan od kriterija i u brojnim drugim zemljama nama bliskim po pravnoj tradiciji kao što su Austrija ili Slovenija. DSV mora imati zonu diskrecije. Već je i Vijeće Europe reklo da ocjenjivanje sudaca samo putem bodova nije prihvatljivo jer stvara dojam objektivnosti. Ključno je da bude imenovan jedan od najboljih kandidata, i da ne prolaze oni koji to ne zaslužuju. Odluke o imenovanju nisu akti vladanja već moraju imati razloge i prođu li provjeru ne treba ih pod svaku cijenu dovoditi u pitanje.

Je li za vas kao suca Vrhovnog suda provediva lustracija?

To je političko pitanje s kojim se suočavaju ili su se suočile sve zemlje bivšeg socijalističkog lagera. Europski sud za ljudska prava, a i Venecijanska komisija, rekli su da je lustracija moguća jedino u uvjetima drastičnog mijenjanja sustava iz komunističkog u višepartijski demokratski sustav. Kako je to vrijeme prošlo, mislim da sudska procesna lustracija nije izgledna. Ali da bi se mogli otvoriti arhivi, da bi se moglo znati tko je bio izravno uključen u zatiranje ljudskih prava i da konačno u našoj stvarnosti preokrenemo situaciju u kojoj su perjanice bivšeg represivnog sustava arbitri demokracije za to nikada nije kasno.

Očekujete li da ministar pravosuđa onemogući utjecaj sigurnosne službe na izbor sudaca?

Pitanje ulaza sigurnosnih službi u izbor sudaca je pred Ustavnim sudom. Europske strukovne udruge su se o tome izjasnile, problem koji to izaziva naglasio je i EK u posljednjem izvješću pa bi bilo najbolje da se novelom zakona to pitanje skine s dnevnog reda.

Kako riješiti stalan porast neriješenih predmeta na Vrhovnom i Visokom trgovačkom sudu?

Vrhovni sud se pasivnošću zakonodavca ali i našom, pasivnošću VS-a u smislu uvjeravanja da stanje ide prema neodrživom, doveo u poziciju koju nije lako riješiti, ali što nitko osim nas ne može. Povećanje broja sudaca nije rješenje jer bi to blokiralo rad VS-a i onemogućilo da ostvaruje svoju ustavnu ulogu. Treba nam više savjetnika, žurne izmjene Zakona o parničnom postupku, možda treba i pojednostaviti procedure i sastav vijeća... To vrijedi i za VTS.

>>'Petrina je osebujan lik, ako ima saznanja o korupciji, obavezan ih je prijaviti'

>>Udruga hrvatskih sudaca zgrožena istupom Stipe Petrine

Komentara 22

BA
barbaizamerike
18:50 08.03.2016.

Lustraciju pod Hitno da se sazna ko je bio ko posebno koga je UDBA imala y nogometnim klubovima

DU
Deleted user
18:50 08.03.2016.

Naše sudstvo je najkorumpiraniji dio države.

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
18:56 08.03.2016.

Lijepo je vidjeti da su sdss, sdp i njihov adjutant Petrina na istoj politickoj liniji. Ujedinila ih je ne patvorena mrznja prema Republici Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije