Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć

Ratarima i povrćarima s područja Varaždina 28 tona gnojiva pomoći

'21.04.2010., Poljocentar, Varazdin - Grad Varazdin svojim poljoprivrednicima podijelio umjetno gnojivo Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
21.04.2010.
u 16:05

Poljoprivrednici su pohrlili po nekoliko vreća mineralnoga gnojiva za proljetnu sjetvu, čime su uštedjeli do tisuću kuna

Poljoprivrednici s varaždinskoga područja dobili su 28 tona mineralnoga gnojiva za sjetvu. Grad im je dao 80 kilograma po hektaru, ali najviše za tri hektara.

– Lani sam imala tri hektara pšenice. Cijena je bila baš nikakva, pšenica je proklijala na polju, nije bilo nikakve računice. Ali eto dobili smo poticaj, pa se nekak to premostilo. Ove godine zasijat ću hektar i pol ječma i isto toliko kukuruza. Za pomoć sam dobila pet vreća gnojiva NPK. To je puno, 900 i nekaj kuna – kaže Marija Benček, koja je došla po svoje vreće u prodavaonicu Poljocentra u Optujskoj ulici.

Četvrtak je posljednji dan podjele, od 7 do 18 sati. No većina dođe ujutro, kažu zaposlenici u prodavaonici, koji su se nanosili vreća kao rijetko kad.

Za pomoć grada prijavila su se 162 poljoprivrednika, a 158 je na kraju ispunilo uvjete za subvenciju. Gradska uprava dodijelit će poljoprivrednicima gnojiva za ukupno 351 hektar. – Varaždin nije samo grad kulture i obrazovanja nego i poljoprivrede. Nije puno 80 kilograma pomoći po hektaru, ali ljudima pomaže – kaže gradonačelnik Ivan Čehok.

Dodaje da na varaždinskom području ima puno poljoprivrednog zemljišta, a grad je najveći zemljoposjednik. Većinu parcela grad je iznajmio velikim poljoprivrednicima, koji mogu obraditi mnoštvo parcela, i to odvojenih, na različitim područjima.

– Dajući poticaje poljoprivrednicima, jačamo i svoju prehrambenu industriju, koja je perjanica Varaždina. U interesu nam je da se obrađuje što više zemlje, ne samo radi industrije već i iskorjenjivanja ambrozije i ostalih korova – kaže gradonačelnik Čehok.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije