Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ramadan: U budućnosti tumori će postati kronične bolesti, ljudi će bolje živjeti

Kao i većina dijaspore, jedva čekamo blagdane koje najradije provodimo u Hrvatskoj, s obitelji i prijateljima, kaže profesor na Oxfordu
05. listopada 2019. u 19:09 5 komentara 1729 prikaza
Kristijan Ramadan, profesor na Oxfordu
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/3

Bila je to jedna od najvećih vijesti tog tjedna. Dr. sc. Kristijan Ramadan postao je redoviti profesor na jednom od najpoznatijih i najprestižnijih svjetskih sveučilišta – Oxfordu, točnije na odjelu medicinskih znanosti tog sveučilišta. Do sada je dr. Ramadan bio voditelj znanstvenog laboratorija na oksfordskoj onkološkoj katedri. Zanimalo nas je sve, iako prof. Ramadan nije sasvim nepoznat hrvatskoj publici.

– U Oxfordu živim s obitelji već šest godina, a prije toga 13 godina živjeli smo u Zürichu. Kad imate dvoje djece školske dobi, a oba roditelja rade na dosta zahtjevnim mjestima, ubrzan životni tempo postaje vam normala, potpuno isto za roditelje u Velikoj Britaniji kao i u Hrvatskoj. Vremena nikad dosta pa navečer često nastavljate raditi ono što niste uspjeli završiti tijekom radnog dana ili fokusirati se na čitanje, razmišljanje o znanstvenim projektima i analizi rezultata koje su moji znanstvenici prikupili tijekom dana. Kao i većina dijaspore, jedva čekamo blagdane koje najradije provodimo u Hrvatskoj, s obitelji i prijateljima. Život u Oxfordu je odličan, grad ima oko 150.000 stanovnika, siguran je i vrvi mladim i pametnim ljudima koji žele učiti, stvarati i družiti se. To je vrlo kreativna i inspirativna sredina u kojoj odlaskom u lokalni pub možete sresti neke od vodećih svjetskih znanstvenika, pisaca ili političara te im se obratiti i s njima porazgovarati – kaže.

Ipak, sada je hrvatska medicinska kolonija na Otoku već prilično brojna, što je radoznalost još i pojačalo.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od nedjelje ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Kolinda Grabar-Kitarović - prvi intervju nakon objave kandidature

>> Sebastian Kurz u Austriju je uveo novi duh i pravila

>> Ivana Habazin: Prijete nam, nudili su nam velik novac da boksam bez trenera

>> Specijalni prilog: Kralj Artur u Podstrani

Naslovnica 6. 10. 2019. | Autor :

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • maklin:

  Kada će od takvih riječi to postati stvarnost? jer o lijekovima tumora čitam već 10 godina i još uvijek i dalje pričaju "uskoro".

 • Avatar rudislav
  rudislav:

  ...e sad su se konačno otkrili. Zbog čega se do sada nije pronašao lijek protiv raka!? Jednostavno zato što oni ne traže lijek koji će izliječiti rak već tabletu koja će rak držati pod kontrolom, a time osiguravaju sebi i ... prikaži još! svojim dioničarima ogroman profit. Rak, kad zadere, je vrlo agresivan tako je teško pronaći tabletu koji će ga držati pod kontrolom, a lijek koji će rak izlječiti nije interesantan jer tu će biti pre mala zarada.

 • Barbasmora:

  Doktori i inzenjeri...Bravo!!