Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGLEDNI STRUČNJAK

Radman: Hrvatskoj dobro ide, treba nastaviti s istraživanjem lijeka za COVID-19

Miroslav Radman
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
07.04.2020.
u 23:57

Kaže da je apsolutno moguće da je virus negdje slabijeg soja, a negdje jačeg

Biolog i stručnjak za genetiku doktor Miroslav Radman gostujuči u RTL Direktu večeras je objašnjavao koji su mogući razlozi različite stope smrtnosti od koronavirusa, što je doprinijelo uspjehu Hrvatske, ali i kakve su šanse da Hrvatska pronađe lijek.

- Može se reći da se bolje naći u Hrvatskoj nego u nekoj od razvijenijih zemalja. Naravno, kultura puno utječe, ali sve se može mijenjati. Kod nas je zbog liderstva odgovornih i političara situacija ovakva kakva jest. Sretan sam što sam tu, a ne u Italiji ili Francuskoj. Veći gradovi su gušće naseljeni i možda je u tome razlog što su teže pogođeni. Najbolji primjer je New York. Ali, to nije odgovor na pitanje zašto je smrtnost u nekim zemljama 10 posto, u drugima dva posto.Svakako, putovanja i gustoća populacije u velikim gradovima u prošlosti i sad pomaže širenju infektivnih bolesti. Ima puno mogućnosti jer virus nije identičan, puno se mijenja i mutira, mijenja genetski kod, visokom frekvencijom. Identičnih virusa ove vrste ima jako malo, dakle, da su sva genetska slova ista. Već to je razlog da je priroda virusa u detalju različita dok se razmnaža s visokom stopom grešaka u kopiranju gena. Virus nije identičan, ni ljudi, ali ni kulture... Ima sto razloga zašto je ovako - objašnjava Radman.

Kaže da je apsolutno moguće da je virus negdje slabijeg soja, a negdje jačeg.

- Nije provjereno, ali je vjerojatno. Otprilike imam ideju koliko je učestala promjena u genima i možemo biti sigurni da virusi nisu identični pa statistika igra ulogu. Kao da bacamo kocke i drugačije kulminacije padaju u Njemačkoj, Splitu ili Zagrebu. To je biologija - neindentičnost. Zato je vrlo teško predviđati išta, osim da je izolacija zasad najefikasniji način da se širenje zaraze uspori ili zaustavi - kazao je.

Ističe kako je u ovom trenutku bolje biti u Hrvatskoj nego u razvijenijim zemljama.

VIDEO Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

- Mislim da bi mi mogli samo nastaviti na ovaj uspjeh, da je bolje biti u Hrvatskoj nego u razvijenijim zemljama. Već imamo sumamed, koji je jedan od dva lijeka u tandemu, jedinom dosta efikasnom liječenju infekcije. Imamo i tradiciju Imunološkog zavoda profesora Drage Ikića, sad samo ova generacija u ovom momementu učiniti da bismo bili divovi na čijim će ramenima graditi sljedeća generacija. Tinka Vidović osvojila je treće mjesto na svjetskom natjecanju u otkrivanju potencijalnog lijeka protiv koronavirusa. Jako smo se dobro zaletjeli, momentalno smo u pozitivnom naletu, u svakom smislu. Izazov je baciti se na istraživanje lijeka. Ne treba biti posramljen moći velikih zemalja jer se vidi koliko im to dosad nije puno pomoglo. Originalnost u kreativnosti kako istraživati lijek protiv posljedica ovog virusa je ključ - kazao je Radman dodajući da je nerealno očekivati lijek ranije od godinu dana, ali i da je nemoguće predvidjeti da li će biti potrebno dvije ili tri godine za to.

Komentara 5

KL
klamerko
00:51 08.04.2020.

Trebamo se riješiti samih sebe. Upravo samoga sebe. Ali ne na harakiri način, nego na način da jednostavno misaono odustanemo od samih sebe. Samo misaono. Samo tako ćemo se riješiti svih oblika nevolja, nepodnošljivosti, osuđivanja i krivnje. Kada se riješimo vlastitog ega, tek tada ćemo posmatrati pravilno.

MO
morskival
08:21 08.04.2020.

Smrtnost od korone nije izmedu 2 i 10% Smrtnost od ljudi koji su primljeni na intenzivnu njegu je 2 do 10%. To je ogromna razlika. Smrtnost od korone će u cijelom svijetu prema stručnjacima biti od 0,01 do max. 0,5%% od cjelokupne populacije. Stručnjaci tvrde da će kad se sve ovo završi najvjerojatnije biti 0,2% . Stalno se širi panika i koriste krivi podaci.

RI
rimac444
00:25 08.04.2020.

Ono što je puno lakše, trebamo se riješiti raznih parazita, politikanata, nazovi znanstvenika kao što su radman, đikić i slični .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije