Naslovnica Vijesti Svijet

Putin otkrio dio operacije u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci nestalog izraelskog vojnika

Izraelske vlasti navode da je lijes s osobnim starima tog vojnika predan u četvrtak u ruskom ministarstvu obrane u nazočnosti izraelskog premijera i ruskog šef stožera Valerija Gerasimova
04. travnja 2019. u 18:05 1 komentara 1208 prikaza
Vladimir Putin u Moskvi primio Netanyahua
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je tijekom susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Kremlju otkrio dio operacije u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci Zacharyja Baumela, zapovjednika izraelska tenkovske postrojbe koji je nestao između 10. i 11. lipnja 1982. tijekom rata u Libanonu.

Vladimir Putin 70. obljetnica saveza NATO i Rusija: Od Partnerstva za mir do partnera za rat

"Naši vojnici su s našim sirijskim partnerima odredili mjesto gdje je pokopan" izraelski vojnik, objasnio je Vladimir Putin, dodajući da su "obavljeni svi forenzički pregledi" kako bi se utvrdio identitet vojnika.

Izraelske vlasti navode da je lijes s osobnim starima tog vojnika predan u četvrtak u ruskom ministarstvu obrane u nazočnosti izraelskog premijera i ruskog šef stožera Valerija Gerasimova.

Donald Trump Ogorčenje u arapskom svijetu Trumpa je upozorila čak i S. Arabija – Golan nije izraelski, već sirijski

Netanyahu je objasnio da je prije dvije godine od Rusije tražio pomoć u pronalaženju ostataka nestalih izraelskih vojnika. Precizirao da je će pogreb Zacharyja Baumela biti održan u četvrtak navečer u Izraelu. 

"Zahvaljujemo ministarstvu obrane i ruskoj vojsci. Ovaj događaj nikada nećemo zaboraviti, bit će upisan u povijest", dodao je.

Vladimir Putin je rekao da je jako zadovoljan što će izraelskom vojniku biti odane sve vojne počasti i što će njegovi bližnji moći odnijeti cvijeće na njegov grob.

Ni Putin ni Netanyahu nisu iznijeli pojedinosti kako su pronađeni ostaci izraelskog vojnika.

Izrael Zapaljivi Golan Trump priznao izraelsku okupaciju Golanske visoravni

Izraelski premijer je jedino rekao da su tijiekom te operacije "ruski vojnici izložili svoje živote". Operacija "Gorko slatka pjesma", otkrila je ključnu ulogu Rusije u regiji. Ona je saveznica sirijskog režima i u dobrim je odnosima s Izraelom koji je tehnički u ratu sa Sirijom, kao i s Turskom koja podržava sirijske pobunjenike.

Putin i Netanyahu se godinama redovno susreću bez obzira na napetosti.

Video: Putin u posjeti Beogradu

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    milijun građana izraela su iz sssr-a. sa jakim vezama sa domovinom. ove zemlje surađuju na mnogim poljima. postoje interesi koji su iznad trenutnih događanja. i daleko dublji. rus je prije nekog vremena izraelcima dao par tenkova iz arapskih ratova, koje ... prikaži još! su sirijci zarobili, kasnije darovali rusima, koji pak u zadnje vrijeme prazne muzeje i skladišta stare vojne opreme. začudili biste se koja roba je darovana diljem svijeta. nego, posmrtni ostaci nestalog vojnika... što je bilo, izgubio se na ljetovanju... aha, ubijen je bio tijekom napada na libanon, pa tako recite i u naslovu. vraćeno tijelo okupatora. što se bojite stvari nazivati pravim imenom?!